Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
Dzisiaj powtórzyłem cieniowanie folii, bo przez deszcze trochę kontrast spłynął. Powinno już wystarczyć do końca sezonu,bo dni już zaczynają być coraz krótsze.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Jak ja zrobiłem cień nad tunelem.
Wkopałem dwa wysokie słupy od strony południowej na rozstaw 4m i zawiesiłem plandekę.
Cień od godziny 11-15 pokrywa cały tunel.
Wkopałem dwa wysokie słupy od strony południowej na rozstaw 4m i zawiesiłem plandekę.
Cień od godziny 11-15 pokrywa cały tunel.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
A później będziecie lamentować , że pomidory nie dojrzewają , albo , że mało słodkie

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Święta prawda, ile światła tyle plonu.
pozdrawiam Ludwik
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pawełku!
A co zrobić jak są takie upały?Moja folia tez na słońcu w samo południe,potem w cieniu liści jabłoni.Wczoraj w południe wierzchołki powiędły (tak miały gorąco).Mają przewiew,ale niestety boki foliowca przysypane na stałe ziemią.W zeszłym roku wstawiałam w te upały do folii wentylator.I jak tak dalej będzie to w tym tez tak zrobię.
Przy okazji :jak smakowały ogóreczki małosolne?
Pozdrawiam.
A co zrobić jak są takie upały?Moja folia tez na słońcu w samo południe,potem w cieniu liści jabłoni.Wczoraj w południe wierzchołki powiędły (tak miały gorąco).Mają przewiew,ale niestety boki foliowca przysypane na stałe ziemią.W zeszłym roku wstawiałam w te upały do folii wentylator.I jak tak dalej będzie to w tym tez tak zrobię.
Przy okazji :jak smakowały ogóreczki małosolne?
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Stosuję tylko cieniowanie folii i temperatura wewnątrz jest niższa niż na dworze, bo duża masa liści chłodzi. 

pozdrawiam Ludwik
Pawiem Ci tak dzisiaj o 9 rano w foli miałem już 30 stopnie , teraz nie mnożna tam praktycznie wejść , ale nie widziałem przywiędniętych pomidorów.
A co robię , moim subiektywnym zdaniem niewiele
tzn
dbam o to , żeby nie było na roślinach balastu (niepotrzebnych liści . Dwa liście grono, dwa liście grono )
nie leje wody tak żeby było non stop wilgotno ( podlewanie idzie 4xpo 15 minut do godz 13, co daje tak koło litra na krzak )
nie podaje wody koło łodygi ( krzaki mam posadzone co 30 cm i wodę podaje dokładnie po środku )
nie daje gnojówki, nawozów , czy trzeba ,. czy nie trzeba ( nie lubię i staram sie nie używać nawozów siarczanowych)
więc w sumie to prawie nic nie robię
, dzisiaj grila robię
i piwko
a pomidorki same rosną

liście najczęściej tez zwijają odmiany gruntowe sadzone pod osłonami

niestety tez sadze gruntowe do namiotu
Ekopom a po co ty to cieniujesz, Twoje pomidorki dobrze wyglądają ??
A co robię , moim subiektywnym zdaniem niewiele

tzn
dbam o to , żeby nie było na roślinach balastu (niepotrzebnych liści . Dwa liście grono, dwa liście grono )
nie leje wody tak żeby było non stop wilgotno ( podlewanie idzie 4xpo 15 minut do godz 13, co daje tak koło litra na krzak )
nie podaje wody koło łodygi ( krzaki mam posadzone co 30 cm i wodę podaje dokładnie po środku )
nie daje gnojówki, nawozów , czy trzeba ,. czy nie trzeba ( nie lubię i staram sie nie używać nawozów siarczanowych)
więc w sumie to prawie nic nie robię

a pomidorki same rosną

liście najczęściej tez zwijają odmiany gruntowe sadzone pod osłonami
niestety tez sadze gruntowe do namiotu

Ekopom a po co ty to cieniujesz, Twoje pomidorki dobrze wyglądają ??

Paweł _____________________________________________________________________________
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Chłodno jest przy ziemi, a w górze są grona z kwiatami i nie chcę ,aby zrzuciły zawiązki . Tak wygląda stara folia z zewnątrz. 

pozdrawiam Ludwik
No wiesz jak wcześnie otworzysz to nie przelecą 
W sumie ja tam nie zamykam namiotu , tylko burz za dużo ostatnio i ciężko noc przespać spokojnie
p.s.
ładne słoneczki

W sumie ja tam nie zamykam namiotu , tylko burz za dużo ostatnio i ciężko noc przespać spokojnie

p.s.
ładne słoneczki

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Już chyba przeszło miesiąc nie były zamykane, bo chyba bym musiał przed 5 godziną otwierać.
pozdrawiam Ludwik
- Entek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2011, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: tunel na pomidory
Odświeżę temat.
Pomidory uprawiam dopiero od kilku lat (amatorsko, na niewielkiej działeczce). Ponieważ z uprawą gruntową różnie to bywało (tak jak z pogodą) w zeszłym roku wyspawałem sobie niewielki namiot foliowy (4x3m).
Wiem, że do rozpoczęcia sezonu jeszcze sporo czasu, ale mam pytanie odnośnie ściółkowania ziemi w tunelu agrowłókniną. Czy takie rzeczy się praktykuje? Nie ukrywam, że chodzi mi przede wszystkim o ochronę gleby przed chwastami, utratą wilgoci i mniejszymi wahaniami temperatury (noc - dzień). Ale z drugiej strony może doprowadzi to do przegrzania gleby latem?
Pomidory uprawiam dopiero od kilku lat (amatorsko, na niewielkiej działeczce). Ponieważ z uprawą gruntową różnie to bywało (tak jak z pogodą) w zeszłym roku wyspawałem sobie niewielki namiot foliowy (4x3m).
Wiem, że do rozpoczęcia sezonu jeszcze sporo czasu, ale mam pytanie odnośnie ściółkowania ziemi w tunelu agrowłókniną. Czy takie rzeczy się praktykuje? Nie ukrywam, że chodzi mi przede wszystkim o ochronę gleby przed chwastami, utratą wilgoci i mniejszymi wahaniami temperatury (noc - dzień). Ale z drugiej strony może doprowadzi to do przegrzania gleby latem?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W tym roku po raz pierwszy zastosowałem czarną agrowłókninę i tylko w ten sposób można walczyć z chwastami, gdy ma się większą powierzchnię i nie stosuje się herbicydów, jestem przeciwnikiem stosowania herbicydów i powinno tyle uprawiać, aby móc agrotechnicznie zwalczać chwasty.
pozdrawiam Ludwik
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
ekopom
A nie miałeś problemów z temperaturą ziemi przy czarnej włókninie.Chodzi mi o lato.
Pozdrawiam
A nie miałeś problemów z temperaturą ziemi przy czarnej włókninie.Chodzi mi o lato.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Temperatura gleby u mnie była nawet za niska,ponieważ, gdy słońce zaczyna mocniej dogrzewać to już jest dość mocno rozbudowany krzak i pod pomidorami jest łagodny chłód. Dodatkowo przez stosowanie linii kroplujących kilka razy dziennie także ochładza glebę. Stosuję małe dawki, bo mam zimną wodę i mocno przepuszczalną ziemię.
pozdrawiam Ludwik
- Entek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2011, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wnioskuję z tego, że można w tunelu wyściółkować glebę agrowłókniną. Z tym nagrzewaniem agrowłókniny latem to chyba taki sam problem jak z glebą - obie są czarne. Foliak co prawda niewielki, ale zielsko rośnie w nim jak na drożdżach i gimnastykowanie się wśród wyrośniętych krzaków pomidorów jest trochę kłopotliwe. Jednak opinia praktyków jest tutaj decydująca.