Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja

Post »

wiąz Wredei śliczny ;:167
z liściaków chciałam Ci zaproponować właśnie klon Red Royal albo jabłonkę ozdobną Royalty - byłaby piękna plama kolorystyczna, ale to spore drzewa (oczywiście można ciąć w kulę)... a może dać w to miejsce kolumnową, cudnej urody wiśnię Amanogawę?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu podjedź do Floriall, oni też mają duże drzewa, większy wybór niż w melonie, może tam coś znajdziesz. Jest jeszcze fajny sklep w Ustanowie za zalesiem (pisałam kiedyś o nim), spory wybór i ceny dużo niższe niż w Warszwie. Ja tam kupiłam brzozę płaczącą
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Dzięki za rady dziewczyny, muszę pooglądać te wasze drzewka w necie i się ustosunkuję ;:108
Dzisiaj jakaś obolała jestem, nogi mnie rwą jak w dzieciństwie, co to ma być?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasia, na rwące nogi butelka z ciepłą woda, nie ma nic lepszego uważam. Tak robili moi rodzice jak mnie bolało i ja moim dziewczynom serwuję taki kompresik.
Myślałam, że to tylko mnie ta pogoda tak wykańcza, a dzisiaj wyjątkowo...wilgoć aż przeszywa całe ciało i jeszcze to wiatrzysko brrr :evil:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu,przejrzyj ofertę Szmita,ma bardzo bogata.W kwietniu mamy u niego spotkanie forumowe,na pewno coś wybierzesz.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jule, Agu - wredei śliczny i też ta jabłoń royality. Czy one pasują z iglakami? Bo na tej rabacie muszą zostać te dwa które już są, czyli koreanka i sosna. Mogę je ewentualnie rozsadzić i chyba tak zrobię. W sumie to nie wiem co to za sosna, czy jej dolne gałęzie się obcina czy co?
Magda, czasem mijam Florial jak jadę do Ikei ale rzadko się to zdarza i nigdy się tam nie zatrzymałam, ale najwyższy czas. Na nogi faktycznie ciepła woda to dobry pomysł! Termoforek po prostu.
Małgosiu do Szmita chętnie się wybiorę jak okoliczności będą sprzyjające i praca mi nie wypadnie , bo ja często w weekendy zasuwam. Akurat to nowe poletko mam zamiar obsadzić większymi egzemplarzami i ciągnąć je od Szmita mógłby być kłopot, ale inne okazy czemu nie? :heja
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie ze pasuja. Zobacz nawet u Agus, jak pieknie lisciaste z iglakami sie uzupelniaja - to jest wlasnie to, co dla mnie robi Jej ogrod ;:108 Ta roznorodnosc nasadzen jest przepiekna.
U mnie notabene Wredny ma w nogach przed soba kosodrzewy.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jule gdzie u ciebie ten wredny rośnie? Masz jakieś zdjątko?
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, wydaje mi się że w tym miejscu ważna jest kompozycja iglaków z liściakami - w sezonie stworzysz dzięki temu połaczeniu piękne plamy kolorystyczne, a zimą - dzięki iglakom - nie będzie łyso... Floriall ma ładne drzewa, ale cen nie znam... niestety róże windują dość mocno...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wkleilam foto u siebie.... moj wredny jest szczepiony na pniu.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj czuję, że czeka mnie niezłe główkowanie!
Agu, nie chciałabym popełnić błędu, chciałabym żeby ta rabata była dopieszczona w każdym calu i ładnie się rozrastała, będa konsultacje, oj bedą....
Jule lecę do ciebie oglądać wrednego....
Zamieszczę roślinki (za moment), które mi się podobają i mogłyby się znaleźć na tej rabacie :)

-- 7 sty 2012, o 21:40 --

A więc : azalia biała japońska 'Schneeperle'
magnolia pośrednia Aleksandrina lub Rustica Rubra Saucer,
powojnik fioletowy 'Shin-shigyoku' lub 'Kiri Te Kanawa'
różanecznik może? Percy wiseman?
Co wy na to?
Kolorystycznie pasowałaby jabłonka royality, a wredziak, hm nie wiem....
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wredny nie bedzie pasowal ;:108 Wredny jest specyficzny i najlepiej wyglada albo jako soliter albo wsrod zieleni ... mysle ze ta jablonka nadawala by sie bardziej.
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, ładne zestawienie roślin - ja bym brała... azalie i rh uatrakcyjnią to miejsce wiosną...
jabłoń Royalty polecam - przepięknie kwitnie i zdobi do późnej jesieni ciemnobordowymi liśćmi... tyle że warto ją ciąć, bo wyrośnie Ci pokaźne drzewo... ja przy pergoli mam wiąz szczepiony na pniu (prawdopodobnie to odmiana Geisha), ale rośnie bardziej w nieregularną kulę...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie , ale wredziak może znajdzie jeszcze swoje miejsce.
Chciałabym, żeby rabatka była stonowana kolorystycznie i taka troszkę elegancka. Mam jeszcze hostę zielono - białą do rozsadzenia i hortensję ogrodową, bo się rozrosły zbyt blisko siebie zbytnio. Może zaryzykuje jakąś różę?
I właśnie po rozsadzeniu ogrodowych zostaną dziury. Nie wiem co można by tam dosadzić ;:24 Rosło ich 6 na jednej rabacie , nie obok siebie tylko zygzakiem. Z czym łączycie ogrodowe jeśli posiadacie? Myślę,że to miejsce też ulegnie przeobrażeniu, ale póki co nie mam koncepcji, bo rabata jest stosunkowo wąska. Jak będzie cieplej to polecę zrobić zdjątko będzie lepiej widać to miejsce.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak chcesz bardziej elegancka rabate, to wstrzymaj sie z wieksza iloscia odmian. Lepiej posadzic wiecej roslin ale jednego gatunku, tak zeby tworzyly polacie.
Przed Anabellami mam na razie posadzone hosty - bo nie wiem jak to sie rozrastac bedzie ale chyba pociagne dalej rzad z malymi jalowcami plozacymi a za nimi tz miedzy nimi a Anabellami wsadze biale azalie.... nie chce dodawac tam koloru, zeby Anabele dominowaly.
Z jednego boku Anabellek mam fioletowa i rozowa Budleje a z drugiej strony przyjdzie rozowa pnaca roza i fioletowa przy jej nogach.

Kasia jak dlugo rosna te hortensje? pamietasz w jakich odstepach je sadzilas? Ja swoje Anabele chyba za gesto sadzilam :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”