stalewiak pisze:Dlatego najlepiej donica 120L i po kłopocie .AA jeden kłopot to chować do oborki czy stodoły czy garazu na zime ;)
Hej myślę że obórka,stodoła czy garaż to niedobre miejsce
Aczkolwiek przy takiej pogodzie jak teraz to jak najbardziej, ale jeśli nastaną duże mrozy to i w tych pomieszczeniach będzie minusowo i trawka zmarznie.
Jestem nowym forumowiczem, ale mam kilka lat doświadczenia z uprawą traw pampasowych. Rzeczywiście, mrozów się boją i nie tylko. Problemem jest też nadmierna wilgotność podłoża zimą. Przed wsadzeniem trawy trzeba przygotować jej miejsce. Najpierw usypać kopczyk mieszanki ziemi z perlitem lub keramzytem -tak pół na pół, potem koło kopczyka rowek gł. ok. 20cm wypełniony styropianem. Sadzenie najlepiej wiosną.
Trawa pampasowa w Polsce nie zimuje. Warto ja posadzić do donicy i chować na zimę, ewentualnie do domicy wkopanej do gruntu, jesienią wyjąć i schować. Roślina jest droga i szkoda wydawać sporo pieniędzy by zmarzła w gruncie. Przykrywanie matami, słomą, ściółką nic nie da.
Link reklamowy usunęłam.
Proszę zapoznać się z regulaminem.
Comcia
Część zaleceń podałem wyżej , dodam jeszcze , jeżeli sadzonka była posadzona w torfie , to trzeba ten torf wytrzepać . Jesienią okrywać przed mrozem , najlepiej po pierwszych przymrozkach . Im mroźniej , tym grubiej , warstwami różne materiały izolacyjne : np . liście , tektura , jedlina .
szczytnica38 pisze:Część zaleceń podałem wyżej , dodam jeszcze , jeżeli sadzonka była posadzona w torfie , to trzeba ten torf wytrzepać . Jesienią okrywać przed mrozem , najlepiej po pierwszych przymrozkach . Im mroźniej , tym grubiej , warstwami różne materiały izolacyjne : np . liście , tektura , jedlina .
No według takich zaleceń z 5 posadzonych traw nie przetrwała mi ani jedna. Pochwal się fotkami
Możesz pokazać zdjęcia zrobione latem a teraz pokazać jak zabezpieczasz swoje trawy. Wszystkie informacje/zdjęcia są bardzo cenne, zwłaszcza przy uprawie tej trawy.
Zrobię to dla was . Na wiosnę krok po kroku demonstracyjnie posadzimy pampasa . Każdą czynność się ofotografuje i do ogólnego wglądu dla zainteresowanych na FO . Sorry , dołączyłem niedawno do tej społeczności , spodobało się i zostaję . Mam jeszcze duże zaległości w zakresie informatycznym , chcę to jak najszybciej zniwelować . Będzie można do zagadnień podejść obrazowo .