moje ogródkowe zmagania
- sangwinaria
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: moje ogródkowe zmagania
Dziewczyny krecik póki co nie kopie, mam nadzieję, że znalazł sobie lepsze miejsce do buszowania
Jednak podobnie jak Małgosia na wiosnę zakładam brzeczyki, odstraszacze itp
Sangwinaria kurcze nie podlałam, ale ostatnio padało więc może wystarczy?
Podpowiedzcie mi proszę do kiedy się podlewa i czy w ogóle jeszcze trzeba...no i jakie roślinki, bo przecież nie wszystkie?
Co z tujami?
Generalnie poza kilkoma malutkimi szczegółami w moim ogródku widok jest okropny. Konieczne są zmiany, zmiany, zmiany....pewnie wiecie jak to jest po pierwszym sezonie ogródkowym :x
Oczy cieszą jabłuszka w sadzie, które wyglądają jak bombki, listki poopadały, tylko czerwone kuleczki widać, jest cudnie. Pstryknę fotkę dzisiaj, to wkleję jak bedę mogła. Moje dziecię ma gila do kolan
więc w pracy jestem na chwilkę, a w domu nerwy mnie biorą jak mam coś wkleić (ślimacze tempo)
Sangwinaria kurcze nie podlałam, ale ostatnio padało więc może wystarczy?
Generalnie poza kilkoma malutkimi szczegółami w moim ogródku widok jest okropny. Konieczne są zmiany, zmiany, zmiany....pewnie wiecie jak to jest po pierwszym sezonie ogródkowym :x
Oczy cieszą jabłuszka w sadzie, które wyglądają jak bombki, listki poopadały, tylko czerwone kuleczki widać, jest cudnie. Pstryknę fotkę dzisiaj, to wkleję jak bedę mogła. Moje dziecię ma gila do kolan
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Witaj Madziululka pisze: Konieczne są zmiany, zmiany, zmiany....pewnie wiecie jak to jest po pierwszym sezonie ogródkowym :x
Zaglądamy przez zimę do ogrodów innych forumków,planujemy i szalejemy wiosną.
Tyle że tak jest co roku
Co do kretów to w innym dziale jest temat: 'Krety i walka z nimi'-ma chyba ze 4 części.
Reasumując-wniosek jest jeden-najlepiej polubić
Sama mam takiego przyjaciela,sąsiedzi okół straszaki a on potrafi zaszaleć
Wytrwałości w dążeniu do celu życzę
- lulka

Dziękuję, ta wytrwałość się przyda
Kret chyba sobie poszedł. bo moje pseudo obrzeża są dosyć głęboko w ziemię wbite, więc na trawnik nie wszedł i może sobie podreptał do innego ogródka albo do sadu
przynajmniej jabłka na grzbiecie ponosi
Aga zmiany są wszędzie, ale ja mam plan wykopać wszystko, i posadzić od nowa...więc to taka mega zmiana
Kompletnie nie wiedziałam jakie mogę roślinki powsadzać, więc jechałam do ogrodnika, kupowałam co mi się podobało i wsadzałam (wydawało mi się, że w dobre miejsce), potem jechałam znowu i tak w kółko. Przyznam, że bardzo mi pomogły wasze wątki, które sukcesywnie podglądam i małymi kroczkami nabieram wiedzy, która była absolutnie zerowa w ubiegłym roku.
Część roślinek i cebulek posadziłam na początku jesieni, więc nie wiem jak się będą komponować z pozostałymi pięknotkami i czy w ogóle coś wyjdzie z ziemii
Kret chyba sobie poszedł. bo moje pseudo obrzeża są dosyć głęboko w ziemię wbite, więc na trawnik nie wszedł i może sobie podreptał do innego ogródka albo do sadu
Aga zmiany są wszędzie, ale ja mam plan wykopać wszystko, i posadzić od nowa...więc to taka mega zmiana
Kompletnie nie wiedziałam jakie mogę roślinki powsadzać, więc jechałam do ogrodnika, kupowałam co mi się podobało i wsadzałam (wydawało mi się, że w dobre miejsce), potem jechałam znowu i tak w kółko. Przyznam, że bardzo mi pomogły wasze wątki, które sukcesywnie podglądam i małymi kroczkami nabieram wiedzy, która była absolutnie zerowa w ubiegłym roku.
Część roślinek i cebulek posadziłam na początku jesieni, więc nie wiem jak się będą komponować z pozostałymi pięknotkami i czy w ogóle coś wyjdzie z ziemii
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja będę w tym roku prawie calkowicie przemeblowywac jedna rabate - cos mi w niej nie pasuje i tak prawde mowiac, nie pasowalo od poczatku ale nie za bardzo wiem, co tam jest nie tak 
- lulka

Ja też mam taką rabatę i to centralnie, przy każdym luknięciu przez okno ją widzę
Nawet mój srednio zainteresowany ogrodem M powiedział, że jakoś ta rabatka nie pasuje do innych 
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
uhu wlasnie, ja moja tez widze przez okno w kuchni
Ona jest troche skomplikowana, bo u mnie wszystkie rzedy ida w polkola i jak mniejsze rabaty sa szersze niz dluzsze - to polkole rabat idzie po szerokosci a ta jest odwrotnia tz dluzsza niz szersza. No i dwa pierwsze rzedy sa dosc dlugie, to spoko ale nastepne sa krotkie, bo koncza sie przy ogrodzeniu ... i to wprowadza zamet.
A nawet chyba nie to, tylko roznorodnosc nasadzen wlasnie w tych krotkich rzedach - no nic będę zmieniac wiosna.
A nawet chyba nie to, tylko roznorodnosc nasadzen wlasnie w tych krotkich rzedach - no nic będę zmieniac wiosna.
- lulka

ło mateńko, ale komplikacje
Dla mnie wszystko ładnie wygląda w twoim ogródku, no ale wiem jak to jest. U mnie nie dość, że obrzeża krzywe, to jeszcze jakoś smutno na tej rabacie. Wsadziłam tam sporo cebulek, więc się ożywi kolorystycznie, ale i tak mi nie pasuje 
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Dziewczyny, błagam Was nie mówcie nic o krzywych obrzeżach czy też rabatach
Moim się z bliska nie miałyście okazji przyjrzeć (Ty Madziu natomiast chyba nie zauważyłaś ;) )
Na wiosnę będę wszystko trochę równać, bo trafia mnie normalnie jak na to wszystko patrze
A co do zmian, to nie tylko po pierwszym sezonie jest ich cala masa...jak widać właśnie na moim przykładzie 
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- lulka

Małgosiu, twoim trzeba się przyjżeć, a moje widać gołym okiem, nie trzeba się specjalnie zagłębiać

- Nutka81
- 1000p

Madzia, chyba żartujesz sobie...proszę cię...
Dobrze wiesz, że nie trzeba się im zbytnio przyglądać ;)
polecam obrzeża które zastosowałam u siebie w tym roku... niewidoczne, a jak ładnie wyregulowały i uporządkowały linie rabat...
- Nutka81
- 1000p

Aguś, to prawda. Przepięknie wyglądają Twoje rabaty teraz
Uwielbiam takie równiutkie. Na pewno w końcowej fazie "remontu" ogrodowego takie właśnie u nas zrobimy 
- lulka

A jakie, ze tak się skromnie spytam?