Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Hmm raczej dawno ale i dostały nową ziemię z worka, która jest sucha na pieprz. Zaszczepiłam na dwóch kaktusach, pochwalę się jeśli przeżyją :D
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skoro już zaszczepione to jednak warto trochę podlać podkładki żeby się przypadkiem nie zapadły. Proponuję umieścić na jakiś czas rośliny w ciepłym suchym miejscu żeby rany po cięciu zaschły, dodatkowo warto rany pokryć węglem drzewnym. Trzymam kciuki za udane przyrośnięcie i czekam na fotki roślin na nowych podkładkach :D
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja (proszę się nie śmiać :wink: ) już posypałam zamiast węglem to cynamonem :;230 Podobno ma właściwości bakterio i grzybobójcze :) Stoją w suchym miejscu, na parapecie przy kaloryferze. Kiedy będzie wiadomo, czy kaktus się przyjął? Pewnie mam patrzyć na stan gymnokalicji? Po jakim czasie mogę mieć pewność, że wszystko poszło jak trzeba?
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Wcale się nie śmieję, widdzę że temat szczepienia został dobrze przestudiowany :wink: Nie pisałem już o cynamonie bo jak widać jest towiedza bardzo rozpowszechniona :) Jeśli chodzi o to czy szczepienie się powiodło to trzeba obserwować roślinki (zrazy) czy nie więdną i nic złego się nie dzieje. Jeśli podkładka po szczepieniu się zapadła to można podlać i jak już się wyprostuje i będzie widać że zrosła się ze zrazem to można usunąć dociski, najważniejsze w tym wszystkim są takie rzeczy jak sterylność tej zabawy i pokrycie się wiązek obydwu roślin. myślę że z grubsza tyle :) W razie pytań śmiało, jeśli tylko dam radę to z przyjemnością coś pomogę poniewaź trochę roślin już ratowałem w ten sposób (pora roku).
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Konradzie za odpowiedź :) Akurat o cynamonie dowiedziałam się przy okazji poznania metody na ukorzenianie listków fiołków i tak mi się spodobało, że teraz sypię ten cynamon gdzie popadnie :wink: W ten sposób uratowałam od gnicia echeverię (tak mi się wydaje, że to podziałało) jak i również stosuję, gdy wsadzam listki wprost do ziemi. Kaktus faktycznie trochę się zapadł, dzisiaj go podlałam i zobaczymy, jaki jutro będzie efekt :-)
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Proponuję jeśli rany po cięciach już zaschną umieścić roślinki na czas aż się "podpompują" w jakimś ciepłym, wilgotnym ale najbardziej jasnym miejscu (jak zwykle ta nasza zima :( ) Przeważnie tak jest że podkładka jak nie jest napita to trochę się zapada ale jak złapie wody to wszystko powinno wrócić do normy. Do tego szasu lepiej zraz trzymać dociśnięty.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ehh parapet przy kaloryferze to miejsce względnie jasne i ciepłe ale nie wilgotne... Czy miseczka z wodą postawiona obok kaktusów rozwiąże ten problem?
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

W pewnym sensie tak, można też pokombinować i roślinkę umieścić na jakiś czas w worku foliwym tak aby tylko podwyższyć w jej otoczeniu wilgotność dopóki się nie napije :) Nawet podlać i osłonić od suchego powietrza z grzejnika :)
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurczę, jak będę tak kombinować to mi kolejne kaktusy pogniją bo ja nie mam wyczucia w takich sprawach :) Żartuję oczywiście. Myślę jeszcze o tym, że będę wieszać co wieczór mokry ręcznik na kaloryferze. To pewnie też dużo pomoże.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Oczywiście, samo już podlanie spowoduje większą wilgotność wokół roślinki, chodzi przede wszystkim aby roślinki się zrosły dobrze a później to już kwestia aby utrzymywać podkładkę tak żeby za bardzo się nie przesuszyła do wiosny (można od czasu do czasu delikatnie podlać) a od wiosny obserwować efekty, oczywiście same pozytywne:)
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy będą pozytywne to się dopiero przekonamy :heja Jak się powiedzie to poszukam sobie więcej takich kaktusów na podkładkę bo mam sporo czerwonych odrostów a efekt takiego zrostu jest bardzo ciekawy :) Od razu zapytam, żeby gymnokalicja była ładnie wybarwiona potrzebuje jakiegoś pierwiastka tylko nie pamiętam, którego... potasu?
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Szczerze mówiąć mam gdzieś takiego dziwaka i za bardzo nie przywiązuję uwagi do jego pielęgnacji, przede wszystkim słońce i będzie kolorek jak trzeba :) Podkładki echinopsis najlepiej jest wysiać-rosną jak zboże :D Można też oczywiście i odrosty podhodować :wink:
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jeszcze ostatnie pytanie i już nie zadręczam :) Przy rozbieraniu padniętego kaktusa przyuważyłam, że od tej czerwonej główki wychodzi taka twarda rurka/pęd, nie wiem, jak to się fachowo nazywa i szła aż do korzeni. Niestety nie spodziewałam się jej w kaktusie i ucięłam. Co to takiego było?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

"Rurka" nie jest częścią zraza. To zdrewniały fragment podkładki. Nie ma sensu zawracać sobie nią głowy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam :wit
Zablokowany