Mój wiejski ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród.

Post »

No nie no, u Ciebie koty na kaloryferze a mój poluje po nocach :;230

Ciekawią mnie te kury, bo ja swojego widziałem już jak goni kury sąsiadki. Na pewno tak bezkarnie one spacerują sobie ?

Co do malwy, ja inne kolory będę eliminować teraz, zostawiam tylko najmocniej czarne. Bo je można pić, mają jakieś właściwości zdrowotne :) Suszyłem w tym roku kwiatki. Im czarniejsza tym lepiej.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Malwy są dobre na kaszel, ale czy czarne to nie wiem. Rozumiem, że podejmujesz męskie decyzje i ograniczasz kwiaty w ogrodzie, ale kolorowe malwy nie tylko są ładne , ale i na topie... Pawle, koty są zbyt mądre, by atakować kury, ale ćwiczą z pewnością swoje umiejętności łowieckie. Natomiast psy miały sporo kurek na sumieniu, dopóki nie zrozumiały naszego "nie wolno". Wracając do moich ulubionych kotów, obrazek z berlińskiego zoo, które jest jednocześnie parkiem. Można tu spacerować godzinami i obserwować zwierzęta wśród pięknej i zadbanej zieleni.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na wycieczce zauważyłam pomysł na zimowity, które wykładają się czasami w ogrodzie . Tu podtrzymuje je zadarniająca zimozielona runianka, która może być też świetnym "wypełniaczem"

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię cmentarny bluszcz, mam go też w ogrodzie, wspina się po starej ałyczy. Wolę jednak winobluszcz, przez te jego jesienne czerwienie i nawet mi nie przeszkadza, że na zim łysieje, bo ten rysunek nagich pędów też mi się bardzo podoba.
A zimowity podparte runianką - świetny pomysł.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malwy są dobre na kaszel, ale czy czarne to nie wiem
Kieruje się tym, że w sprzedaży ziół, sprzedaje się tylko czarną malwę. Więc nie wiem czy inne warto w ogóle pić. By się nie zatruć czy coś. Czarna malwa stosowana jest też do nadawania koloru napojom.

A te moje pozostałe kolory hmm, to takie mieszanki między różem a tą czarną, różne odcienie. Nie są jakieś wyjątkowe by mi było żal ich się pozbywać :)

Co do kotów :) To ten ze zdjęcia by zapolował ale na ogrodnika a nie nornice :D Ładne fotki.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

super, przepiekne kwiaty :) tak kolorowo w tą ponurą pogodę :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo bym chciała umieć zrobić takie gwiazdkowe cudeńka, ale to moja koleżanka jest taka zdolna i jeszcze lubi robić prezenty. A taka bombka nazywana jest na forum utalentowanych osób karczochem ;:224

Obrazek

Obrazek

Na grudniowe zimno berberys, gorący od czerwieni ;:61
Obrazek
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10

Post »

Dziękuję ;:196 Irminko za pomoc i towarzystwo przy odczytywaniu Iwaszkiewicza.
Byłam dziś u Ciebie. Odpoczywałam. Bawiłam się z psami, kotami, karmiłam po cichu drób, nawciągałam wspomnienie zapachów kwiatów prostych, naszych, pięknych. Zachwycająca koronkowo- biało-kremowa jarzmianka. Tak tu przyjaźnie. Ład i bogactwo barw - w szarość tegorocznego grudnia - cenność.
MaGorzatka

Post »

Irminko, gdzie jesteś? Wyjechałaś na święta?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, miło, że mnie odwiedziłaś i że dobrze się czujesz w moim ogrodzie. Zauważyłam, że lubisz proste kwiatki i chyba także unikasz roślinnej egzotyki. Żmijowiec, którego u Ciebie widziałam, rośnie i u mnie. Przytachałam kiedyś z wycieczki po polach i łąkach cały ogromny i kłujący trochę bukiet tych niebiesko-różowych kwiatów, a później rozsiałam w całym ogrodzie. Wysokie, wyprostowane są ozdobą rabaty. Znad rzeki mam również krwawnicę, mocno błękitna cykoria podróżnik trafiła do mnie z jakiegoś ugoru, ale już lepiężnika zobaczyłam po raz pierwszy u Ciebie. Prawdopodobnie mam także ziarnopłon albo coś bardzo podobnego, co w zastraszającym tempie zarasta mi wilgotniejsze miejsca w ogrodzie i co trudno usunąć. Wandziu, czy myślisz jeszcze o innych ogrodniczo-literackich zagadkach?

-- 29 gru 2011, o 18:46 --

Małgosiu, jestem i lecę zobaczyć, jak energicznie zmieniasz ogród ! :D
MaGorzatka

Post »

Ja też lubię takie zdobyczne rośliny. Tak przytargałam z lasu barwinek, a znad Łupawy kosaćce.
Muszę sobie kupić składaną kieszonkową łopatkę do torebki.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W lesie są piękne kokorycze, takie prehistoryczne duże konwalie, nie zachęcam, bo może zabronione, ale popatrzeć można...Namawiam Małgosiu na pozostawienie torebki, a sprawienie sobie oprócz składanej łopatki plecaka :;230
MaGorzatka

Post »

No przecież do lasu to bez torebki...
Tylko ten... no... do pracy jak jadę z torebką, to przecież też może się coś trafić :)

Żebyś nie usłyszała o mnie w kronikach kryminalnych: "obywatelka rozkopywała rabatę na skrzyżowaniu ulic w centrum miasta, uzbrojona w składaną łopatkę"!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdobyczne rośliny i prawie kronika kryminalna, znam to z autopsji. Praga, centrum starego miasta , miiilijoonyy turystów, duża rabata otoczona łańcuchem, a na niej onętki jakich nigdy w życiu nie widziałam, podwójne olbrzymy w pięknych kolorach, niektóre już przekwitające, więc duża szansa na nasiona. Nawet nie zauważyliśmy stróżów prawa, parkujących obok. Nie wystarczyło pochylenie się, trzeba było przełożyć nogę przez łańcuch. Ta niebezpieczna przygoda miała taki finał, że te nasiona onętków, do "pożyczenia" których podżegałam i narażałam bliską osobę nigdy mi nie wykiełkowały. Aa,tak naprawdę nie ma się czym chwalić.... :oops: :oops: Idę zmniejszać zdjęcia

Wejście do parku podworskiego, gdzie jestem prawie codziennie

Niżej piękne słoneczniczki, rudbekie (?), najładniejsze jakie mam. Już prawie styczeń, a one mimo wiatrów, deszczu i słoty ciągle wyprostowane i takie choć już suche, ale ozdobne, będą trwały do wiosny. Latem ich kolor żółty jest ciepły i nasycony. Tu wysadzone są od ulicy, ale i w ogrodzie mam je w kilku miejscach

Obrazek

-

Obrazek Obrazek

Powrót do kolorów

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koloroterapia, ciąg dalszy

Obrazek

Pozazdrościłam róż, choć niby nie przepadam. Czy ta jest podobna do Maingold?

Obrazek
MaGorzatka

Post »

irminka pisze:Pozazdrościłam róż, choć niby nie przepadam
Może początki infekcji? ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”