W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Dobrze by było , gdyby się sprawdziły Św. Janowe przysłowia. ;:224
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadku oby przysłowia się sprawdziły :D

Dostałam od mojej teściowej do poczytania taki poradnik:

Obrazek

Ponoć wiele prognoz z tego poradnika się sprawdza. Zobaczymy...
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Wspaniały prezent od teściowej . ;:138
Co do przysłów ,to nie bardzo się sprawdzają .Mieliśmy Barbórkę po wodzie ,więc Boże Narodzenie powinno być po mrozie ,a nie było . :?
Co do Szczepana to nie-taki marzec ,a luty .Od 1-wszego dnia świąt liczy się miesiące ,jakie będą .
1 dzień świąt -to styczeń
2 dzień -luty
dzisiaj -marzec
jutro -kwiecień itd............
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli dzisiaj marzec - to u mnie ciepły i mokry. Mamy dziesięć na plusie i mży cały dzień. To chyba dla wegetacji dobry by był taki marzec :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu :wit cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Co do przysłów i przepowiedni ludowych, to faktycznie ostatnio nie sprawdzają się wszystkie. Mój tata prognozował pogodę tak jak Ty - od pierwszego dnia świąt, a moja teściowa robi to co roku od Św. Łucji tj. od 13 grudnia. Ale czy te prognozy sprawdzą się, to się dopiero okaże :wink:

Małgosiu :wit oj tak, oby te przepowiednie sprawdziły się. Dla roślinek byłby to wspaniały czas wegetacji.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

To co napisałam ,to słowa mojej teściowej .Ja się nie bawię w takie rzeczy ,bo coraz rzadziej się sprawdzają .
Zwracam uwagę ,a raczej staram się jedynie siać ,sadzić według faz księżyca .
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Jolu, lubię przepowiednie ludowe dotyczące prognoz pogody. Faktycznie, coraz rzadziej się one sprawdzają w obecnych czasach. Chyba za bardzo namieszaliśmy w klimacie :wink: .
Jeżeli chodzi o sianie i sadzenie według faz księżyca, to też staram się tego trzymać.
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :wit
Dzisiaj 28 grudnia... kilka przysłów:

Niewiniątek dzień pokaże, jaka pogoda w marcu się okaże.
Jak w Młodzianków mgła i deszcz, to młodzież choruje też.
Późna zima, długo trzyma.

Zakupiłam już trochę nasionek bylin. Oto one:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz tego, dostałam od naszej kochanej forumowiczki nasionka :
czosnek Krzysztofa
czosnek nigrum
dalia
eszolcja (maczek kalifornijski)
orlik pełny
powojnik tangucki
sasanka biała
sasanka bordowa
sasanka fioletowa
sasanka różowa

Mam 0 doświadczenia w wysiewaniu nasion bylin. Nie wiem czy starczy mi cierpliwości.
Życzcie mi powodzenia
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko oczywiście powodzenia ;:196 dasz sobie radę z wysiewami bez najmniejszego problemu :D
Kupiłaś naprawdę świetne roślinki, pierwiosnki uwielbiam , mam wysiane omszone, ale czy doczekają do wiosny....zobaczymy.....
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No,widzę już pierwsze inwestycje ;:138 Czy pierwiosnki zakwitną w tym sezonie? :roll: Chyba nie... :? A co do faz księżyca i związanych z nimi czynności w ogrodzie to zupełnie na to nie patrzę,robię ,kiedy mam czas :roll: Ale są gorący zwolennicy tego kalendarza.Kilka lat temu mąż jechał z sadzarką na pole,wyszła sąsiadka i mówi,że dziś jest najgorszy czas na sadzenie,niech przeczeka,bo kiepski będzie plon!Nie posłuchał a plon był rewelacyjny.Do dziś twierdzi,że jak pole nie zadbane to najlepsza pora siewu i sadzenia nie pomoże :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś :wit dziękuję. Z sianiem sobie poradzę, ale czy starczy cierpliwości na czekanie aż wzejdą i zakwitną :wink: .
Czy dobrze zrozumiałam, że pierwiosnek omszony powinnam już wysiać :?: A co dalej :?:

Mireczko :wit oj tak, "pierwsze koty za płoty". Pierwiosnki zakwitną w następnym roku po posianiu.
Jeżeli chodzi o kalendarz księżycowy to, z mojego doświadczenia, raczej się sprawdza. Chociaż Twój mąż ma rację, że gdy pole nie zadbane to nic nie pomoże :D .

Byłam dzisiaj na działce zrobić rekonesans. Moja młoda hortensja ma małe listeczki (chyba ma za ciepło pod kopczykiem), bez ma nabrzmiałe pąki, niektóre szafirki już są na wierzchu, narcyzy pokazały noski, stokrotki jeszcze kwitną na trawniku... Istne szaleństwo :shock:

Obrazek
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko , zestaw nasion imponujący ;:138 ;:138 Prymulki też będę wysiewał. Mam małe omszone , nie wiem czy przetrwają zimę. Czekam na nowe , bo na wiosnę wykupili wszystkie. Siałem dwa razy , z pierwszego siewu wyrosło 26 , z drugiego tylko 6. Po posianiu trzymałem na dole w lodówce przez 2 tygodnie. Wyniosłe niestety nie wzeszły. Teraz będzie powtórka i do tego kandelabrowe i może jeszcze jakieś kupię. Omszone możesz siać wcześnie , to roślina cienia i nie powinny ,,wyciągać'' się z braku światła.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku :wit cieszę się, że podoba Ci się mój zestaw nasion. Ja je zamówiłam 1 grudnia w sklepie internetowym firmy L. a przysłali je dopiero 23 grudnia. Trochę późno, ale niech tam...
Z pierwiosnkami zrobię tak jak mi radzisz. Będę wielce ucieszona jeżeli wzejdzie chociażby jedna roślinka.
A z goryczką siedmiodzielną mam problem. Czy mam ją wysiać teraz tak jak bezłodygową :?:
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja mam dobry sklep i tam na pewno te właśnie będą , widziałem już listę zamówień. Z goryczkami miałem do tej pory same niepowodzenia. Teraz posieję i wystawię na balkon. Jak zechcą to wzejdą. Tak też miałem z dyptamem. Kilka lat nic , posiałem i doniczkę zostawiłem na działce. Na wiosnę wyrosła szczotka :tan :tan Może i z goryczkami tak będzie.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie czytam bardzo nieprzychylne opinie o firmie L. Nasiona od nich ponoć są do bani. Jestem w strachu czy coś mi wzejdzie.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”