W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
Przypomniało mi się, ze na którymś z filmów ogrodniczych widziałam jak robili frytki z topinamburu.
Zajadali je z takim apetytem i tak apetycznie wyglądały, ze musiałam sama zrobić frytki, tyle, że z ziemniaków.
Zajadali je z takim apetytem i tak apetycznie wyglądały, ze musiałam sama zrobić frytki, tyle, że z ziemniaków.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Olu moja hortensja dębolistna rośnie u mnie 3 sezon.
Halinko moja sąsiadka już drugi rok próbuje wyniszczyć topinamburu ale on jest gorszy niż mlecz , wystarczy jedna mała bulwa która zostanie w ziemi a z niej może być masę bulw. Ja nie jadłam tego ale ona twierdzi że ma smak jak posłodzony ziemniak. No wiem że lubisz żółte kwiaty a on kwitnie na żółto i ma wysokość około 2m.
Halinko moja sąsiadka już drugi rok próbuje wyniszczyć topinamburu ale on jest gorszy niż mlecz , wystarczy jedna mała bulwa która zostanie w ziemi a z niej może być masę bulw. Ja nie jadłam tego ale ona twierdzi że ma smak jak posłodzony ziemniak. No wiem że lubisz żółte kwiaty a on kwitnie na żółto i ma wysokość około 2m.
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ciąg dalszy żółtości
[/quote]
Ten narcyz jest przepiękny, Też posadziłam sobie małą kopkę cebulek ale takiego niestety nie
Halinko ja jeszcze wątku nie założyłam. Jak Jaś wędrowniczek przechadzam się po Waszych ogrodach. Moja tegoroczna "rozpierducha" nie byłaby warta jakiejkolwiek uwagi. Może w przyszłym roku

Ten narcyz jest przepiękny, Też posadziłam sobie małą kopkę cebulek ale takiego niestety nie

Halinko ja jeszcze wątku nie założyłam. Jak Jaś wędrowniczek przechadzam się po Waszych ogrodach. Moja tegoroczna "rozpierducha" nie byłaby warta jakiejkolwiek uwagi. Może w przyszłym roku

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Halinko, moje narcyzy dopiero zaczęły wychodzić z ziemi.
Takiego , jak ten pełny żółty nie mam. Piękny.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Agnieszko - AGNESS
dziękuję, miło mi, że możesz u mnie podziwiać narcyzy
Grażynko - kogra
a za mną chodzi sałatka z topinamburu
iii prawdopodobnie będę ją jeść wiosna, bo okazało się, że rodzinka w Rudach ma topinambura pod dostatkiem, tak więc mam go już zaklepanego na 100 %
Danusiu - danutab
tak, uwielbiam żółto kwitnące kwiaty, a w dodatku mam dużo miejsca poza ogrodem
Planowałam, że jak zdobędę bulwę topinamburu, to posadzę w bezpiecznym miejscu dla roślinki, żeby przypadkiem nic złego się jej nie stało, nooo ale jak się okazało, że dostanę go w nieograniczonej ilości, to posadzę go w miejscu docelowym, żeby mógł się rozrastać ile tylko zechce
Szwagierka potraktowała topinambury, jak ziemniaki i mówi, że za słodkie, nooo i gorzej się obiera niż ziemniaki.
Elu - Tosia1
"kartofelek" super, ładnie kwitnie, na żółto, ma pachnące liście, jest smaczny i zdrowy
Ja, mam wrażenie, że moje narcyzy co roku kwitną, chyba lubią gliniastą ziemię, hmmm ...
Ilonko - imwsz
widzę, że lubisz żółty kolorek, tak jak ja.
Dziękuję w imieniu narcyza
Iwonko, latem zrobimy wymianę narcyzów
Myślę, że wiosna będzie odpowiednia pora, żebyś założyła własny wątek, a teraz spokojnie zwiedzaj forumowe wątki ogrodowe.
Adrianno - Gencjana
znaczy się sadziłaś narcyzy jesienią, a one już jesienią wychodzą z ziemi, na zimę pchają się na świat
Ja, w przyszłym roku, jak narcyzy przekwitną, to mam zamiar przesadzić je w inne miejsce, to znaczy wkomponować je z innymi roślinkami, wcześniej muszę je poopisywać, które jak kwitną.
W tym roku wykopałam wszystkie i wrzuciłam do jednego dużego koszyka, tak więc wymieszały się dokładnie, a wcześniej tak ładnie były opisane, hihihi
Jak chcesz, to wyślę Ci cebulkę tego pełnego żółtego.
A teraz dla wszystkich odwiedzających mój ogród następny narcyz

Życzenia Swiąteczne składamy sobie wyłącznie TUTAJ . Podstawa - Regulamin Forum "§ 2.5. Dozwolone jest umieszczanie na Forum życzeń: osobistych, świątecznych, okolicznościowych TYLKO i wyłącznie w sekcji Off-topic. (Po okresie około 1 roku, życzenia są usuwane)." P.W.

Grażynko - kogra

iii prawdopodobnie będę ją jeść wiosna, bo okazało się, że rodzinka w Rudach ma topinambura pod dostatkiem, tak więc mam go już zaklepanego na 100 %

Danusiu - danutab

Planowałam, że jak zdobędę bulwę topinamburu, to posadzę w bezpiecznym miejscu dla roślinki, żeby przypadkiem nic złego się jej nie stało, nooo ale jak się okazało, że dostanę go w nieograniczonej ilości, to posadzę go w miejscu docelowym, żeby mógł się rozrastać ile tylko zechce

Szwagierka potraktowała topinambury, jak ziemniaki i mówi, że za słodkie, nooo i gorzej się obiera niż ziemniaki.
Elu - Tosia1

Ja, mam wrażenie, że moje narcyzy co roku kwitną, chyba lubią gliniastą ziemię, hmmm ...
Ilonko - imwsz

Dziękuję w imieniu narcyza

Iwonko, latem zrobimy wymianę narcyzów

Myślę, że wiosna będzie odpowiednia pora, żebyś założyła własny wątek, a teraz spokojnie zwiedzaj forumowe wątki ogrodowe.
Adrianno - Gencjana

Ja, w przyszłym roku, jak narcyzy przekwitną, to mam zamiar przesadzić je w inne miejsce, to znaczy wkomponować je z innymi roślinkami, wcześniej muszę je poopisywać, które jak kwitną.
W tym roku wykopałam wszystkie i wrzuciłam do jednego dużego koszyka, tak więc wymieszały się dokładnie, a wcześniej tak ładnie były opisane, hihihi
Jak chcesz, to wyślę Ci cebulkę tego pełnego żółtego.
A teraz dla wszystkich odwiedzających mój ogród następny narcyz

Życzenia Swiąteczne składamy sobie wyłącznie TUTAJ . Podstawa - Regulamin Forum "§ 2.5. Dozwolone jest umieszczanie na Forum życzeń: osobistych, świątecznych, okolicznościowych TYLKO i wyłącznie w sekcji Off-topic. (Po okresie około 1 roku, życzenia są usuwane)." P.W.
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Halinko, bardzo milutka jesteś. Zobaczymy, co nam zakwitnie i ewentualnie wymienimy sie. 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Halinko! Nie przysyłaj mi cebulek! Ja sobie kupię, tylko muszę znaleźć jego nazwę i zapisać! Ale straaasznie miło mi się zrobiło 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Halinko, ja też "napaliłam " się na tampibura. Kupiłam 1kg kłączy kilka lat temu. Próbowałam to jeść, ale dużo jest zabawy z obieraniem. To tak się obiera jak gotowane warzywa na sałatkę z majonezem, czyli kiepsko. Z ziemniakami zdecydowanie szybciej. W smaku tez (dla mnie ) żadna rewelacja. Taki słodki ziemniak. Ładniej wyglądają kwiaty tampibura. U mnie te rośliny dorastaja do 2,5-3m wysokości a kwitną niemalże jesienią.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Ale masz niespotykane narcyzki
Halinko
ciekawe jak Ci posmakuje ten kartofelek 

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Halinko
wesoło i radośnie u Ciebie
piękne żonkile

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Adrianno - Gencjana
ok
jesteśmy umówione
Miłka - takasobie
ok
ale jak nie udało Ci się kupić, to napisz, to wyślę
Nazwy narcyza nie pamiętam
Olu - AAleksandra
fajnie, że ten topinambur tak długo kwitnie i w dodatku na żółto
a na jego spróbowanie nie mogę się już doczekać
Romciu - Romualda Witczak
żeby poczuć smak tego "kartofelka" muszę zaczekać do wiosny, ale czas tak szybko leci, że spokojnie zaczekam
Joluś - jollla500
ale fajnie, że jesteś z nami i będziesz miała więcej czasu na forum
Brakował Ciebie baaardzo
Święta, święta i po świętach, teraz przygotowania do Nowego Roku ... jak ten czas szybciutko leci, nawet się nie obejrzymy, a już wiosna będzie, a my w swoich ukochanych ogródeczkach.
W styczniu planuję zaplanować wiosenne zakupy nowych roślinek, ale bardzo rozsądnie, czyli kupuję tylko to co chcę, a nie to co spotkam ... mam nadzieję, że się uda, hmmm ...

Miłka - takasobie

Nazwy narcyza nie pamiętam

Olu - AAleksandra

Romciu - Romualda Witczak

Joluś - jollla500

Brakował Ciebie baaardzo

Święta, święta i po świętach, teraz przygotowania do Nowego Roku ... jak ten czas szybciutko leci, nawet się nie obejrzymy, a już wiosna będzie, a my w swoich ukochanych ogródeczkach.
W styczniu planuję zaplanować wiosenne zakupy nowych roślinek, ale bardzo rozsądnie, czyli kupuję tylko to co chcę, a nie to co spotkam ... mam nadzieję, że się uda, hmmm ...

- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
No... nie jestem pewna czy Ci się to uda Halinko
ale życzę powodzenia 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Halinko to takie trudne, co sobie zaplanowałaś
ja też idę do sklepu po to co chcę....a wychodzę z tym co mi w oko wpadnie
...jesienią np z takiego wypadu do szkółki....tylko pooglądać ....wyszłam z 2 iglaczkami i 2 pęcherznicami, pęcherznice gdzieś tam wcisnęłam, bo jeszcze maleńkie, nie wiem co będzie później....a iglaczki nadal stoją w donicach, bo kompletnie nie mam gdzie ich wcisnąć

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Halinko,tylko to,co chcesz?Oj,nie sądzę, nie sądzę
Wybierasz się w maju na zlot?