W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Post »

Przypomniało mi się, ze na którymś z filmów ogrodniczych widziałam jak robili frytki z topinamburu.
Zajadali je z takim apetytem i tak apetycznie wyglądały, ze musiałam sama zrobić frytki, tyle, że z ziemniaków.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Olu moja hortensja dębolistna rośnie u mnie 3 sezon.

Halinko moja sąsiadka już drugi rok próbuje wyniszczyć topinamburu ale on jest gorszy niż mlecz , wystarczy jedna mała bulwa która zostanie w ziemi a z niej może być masę bulw. Ja nie jadłam tego ale ona twierdzi że ma smak jak posłodzony ziemniak. No wiem że lubisz żółte kwiaty a on kwitnie na żółto i ma wysokość około 2m.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Co to za kartofelek? Masz tyle miejsca, to sobie posadź tego trubadura :;230 Narcyzki mam, ale te zwykłe białe. Nie zawsze kwitną. I nie wiem czemu :?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Ciąg dalszy żółtości :tan

Obrazek[/quote]

Ten narcyz jest przepiękny, Też posadziłam sobie małą kopkę cebulek ale takiego niestety nie :(
Halinko ja jeszcze wątku nie założyłam. Jak Jaś wędrowniczek przechadzam się po Waszych ogrodach. Moja tegoroczna "rozpierducha" nie byłaby warta jakiejkolwiek uwagi. Może w przyszłym roku :wit
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Halinko, moje narcyzy dopiero zaczęły wychodzić z ziemi. :;230 Takiego , jak ten pełny żółty nie mam. Piękny.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Agnieszko - AGNESS ;:167 dziękuję, miło mi, że możesz u mnie podziwiać narcyzy ;:196

Grażynko - kogra ;:167 a za mną chodzi sałatka z topinamburu :lol:
iii prawdopodobnie będę ją jeść wiosna, bo okazało się, że rodzinka w Rudach ma topinambura pod dostatkiem, tak więc mam go już zaklepanego na 100 % :tan

Danusiu - danutab ;:167 tak, uwielbiam żółto kwitnące kwiaty, a w dodatku mam dużo miejsca poza ogrodem :D
Planowałam, że jak zdobędę bulwę topinamburu, to posadzę w bezpiecznym miejscu dla roślinki, żeby przypadkiem nic złego się jej nie stało, nooo ale jak się okazało, że dostanę go w nieograniczonej ilości, to posadzę go w miejscu docelowym, żeby mógł się rozrastać ile tylko zechce :lol:
Szwagierka potraktowała topinambury, jak ziemniaki i mówi, że za słodkie, nooo i gorzej się obiera niż ziemniaki.

Elu - Tosia1 ;:167"kartofelek" super, ładnie kwitnie, na żółto, ma pachnące liście, jest smaczny i zdrowy :lol:
Ja, mam wrażenie, że moje narcyzy co roku kwitną, chyba lubią gliniastą ziemię, hmmm ...

Ilonko - imwsz ;:167 widzę, że lubisz żółty kolorek, tak jak ja.
Dziękuję w imieniu narcyza ;:196
Iwonko, latem zrobimy wymianę narcyzów :D
Myślę, że wiosna będzie odpowiednia pora, żebyś założyła własny wątek, a teraz spokojnie zwiedzaj forumowe wątki ogrodowe.

Adrianno - Gencjana ;:167 znaczy się sadziłaś narcyzy jesienią, a one już jesienią wychodzą z ziemi, na zimę pchają się na świat :;230
Ja, w przyszłym roku, jak narcyzy przekwitną, to mam zamiar przesadzić je w inne miejsce, to znaczy wkomponować je z innymi roślinkami, wcześniej muszę je poopisywać, które jak kwitną.
W tym roku wykopałam wszystkie i wrzuciłam do jednego dużego koszyka, tak więc wymieszały się dokładnie, a wcześniej tak ładnie były opisane, hihihi
Jak chcesz, to wyślę Ci cebulkę tego pełnego żółtego.

A teraz dla wszystkich odwiedzających mój ogród następny narcyz

Obrazek

Życzenia Swiąteczne składamy sobie wyłącznie TUTAJ . Podstawa - Regulamin Forum "§ 2.5. Dozwolone jest umieszczanie na Forum życzeń: osobistych, świątecznych, okolicznościowych TYLKO i wyłącznie w sekcji Off-topic. (Po okresie około 1 roku, życzenia są usuwane)." P.W.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Halinko, bardzo milutka jesteś. Zobaczymy, co nam zakwitnie i ewentualnie wymienimy sie. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Halinko! Nie przysyłaj mi cebulek! Ja sobie kupię, tylko muszę znaleźć jego nazwę i zapisać! Ale straaasznie miło mi się zrobiło ;:196
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Halinko, ja też "napaliłam " się na tampibura. Kupiłam 1kg kłączy kilka lat temu. Próbowałam to jeść, ale dużo jest zabawy z obieraniem. To tak się obiera jak gotowane warzywa na sałatkę z majonezem, czyli kiepsko. Z ziemniakami zdecydowanie szybciej. W smaku tez (dla mnie ) żadna rewelacja. Taki słodki ziemniak. Ładniej wyglądają kwiaty tampibura. U mnie te rośliny dorastaja do 2,5-3m wysokości a kwitną niemalże jesienią.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Ale masz niespotykane narcyzki :lol: Halinko ;:167 ciekawe jak Ci posmakuje ten kartofelek :?:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko ;:196 wesoło i radośnie u Ciebie :lol: piękne żonkile
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Adrianno - Gencjana ;:167 ok :wit jesteśmy umówione ;:196

Miłka - takasobie ;:167 ok :wit ale jak nie udało Ci się kupić, to napisz, to wyślę ;:196
Nazwy narcyza nie pamiętam :oops:

Olu - AAleksandra ;:167 fajnie, że ten topinambur tak długo kwitnie i w dodatku na żółto :tan a na jego spróbowanie nie mogę się już doczekać :lol:

Romciu - Romualda Witczak ;:167 żeby poczuć smak tego "kartofelka" muszę zaczekać do wiosny, ale czas tak szybko leci, że spokojnie zaczekam :;230

Joluś - jollla500 ;:167 ale fajnie, że jesteś z nami i będziesz miała więcej czasu na forum :tan
Brakował Ciebie baaardzo ;:196

Święta, święta i po świętach, teraz przygotowania do Nowego Roku ... jak ten czas szybciutko leci, nawet się nie obejrzymy, a już wiosna będzie, a my w swoich ukochanych ogródeczkach.

W styczniu planuję zaplanować wiosenne zakupy nowych roślinek, ale bardzo rozsądnie, czyli kupuję tylko to co chcę, a nie to co spotkam ... mam nadzieję, że się uda, hmmm ...

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

No... nie jestem pewna czy Ci się to uda Halinko :wink: ale życzę powodzenia :D
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko to takie trudne, co sobie zaplanowałaś 8-) :lol: ja też idę do sklepu po to co chcę....a wychodzę z tym co mi w oko wpadnie 8-) :lol: ...jesienią np z takiego wypadu do szkółki....tylko pooglądać ....wyszłam z 2 iglaczkami i 2 pęcherznicami, pęcherznice gdzieś tam wcisnęłam, bo jeszcze maleńkie, nie wiem co będzie później....a iglaczki nadal stoją w donicach, bo kompletnie nie mam gdzie ich wcisnąć ;:224 :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,tylko to,co chcesz?Oj,nie sądzę, nie sądzę :;230 Wybierasz się w maju na zlot?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”