Kuchenne inspiracje AGNESS
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś
jeszcze torcik kajmakowy
A gdzie szukać tego mirabelkowego?
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu torcik kajmakowy napiszę już jutro, ok? Bo zaraz goście się zapowiedzieli
A to link do łaciatego od Mirabeli
jest bardzo smaczne, ja uwielbiam serniczki, a ono przekładane sernikiem na zimno
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0
A to link do łaciatego od Mirabeli
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Agniesiu, piernik pyszny. Przepis będzie wykorzystywany wielokrotnie
.
Pozdrawiam Hala
- gosia07

Aguś ale mi fajny link podałaś
Czytałam to ciasto Mirabelki i takie skomplikowane mi się wydało a jak ci smakowało?
- AGNESS

Halinko strasznie się cieszę, ze piernik wam zasmakował , bardzo łatwy i szybki w robieniu a pyszny
Gosiu ciasto wcale nie jest skomplikowane, jak się na nie patrzy to tak się wydaje, bo sprawia wrażenia takiego wielowarstwowego, a tak naprawdę są to tylko 2 placki składające się jakby z 2 błyskawicznie robionych biszkoptów....jeden normalny, a drugi bez żółtek i wylane na blachę na przemian......no i przełożone bardzo prostym serniczkiem. Jest naprawdę dobre i pięknie się prezentuje
Gosiu ciasto wcale nie jest skomplikowane, jak się na nie patrzy to tak się wydaje, bo sprawia wrażenia takiego wielowarstwowego, a tak naprawdę są to tylko 2 placki składające się jakby z 2 błyskawicznie robionych biszkoptów....jeden normalny, a drugi bez żółtek i wylane na blachę na przemian......no i przełożone bardzo prostym serniczkiem. Jest naprawdę dobre i pięknie się prezentuje
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Ale pyszne ciacha zrobiłaś
Wyglądają super i pewnie smakują wyśmielicie
Dobrze że założyłaś swój wątek
Dobrze że założyłaś swój wątek
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga, ciasto makowe z budyniem na biszkopcie okazało się strzałem w dziesiątke. Mój M stwierdził, że jeszcze tak dobrego nigdy nie jadł. Użyłam gotowego kremu budyniowego bez masła. Dziękuję za pomysł na to ciasto.
Także ryba w ananasach była świetna
Czekam na torcik kajmakowy oraz na inne fajne ciasta według twojej receptury
Także ryba w ananasach była świetna
Czekam na torcik kajmakowy oraz na inne fajne ciasta według twojej receptury
..i mnie Pani Walewska wyszła świetnie.Wszystkim smakowala i zniknęła pierwsza,Została tylko blaszka do mycia hihi.Co do wyciągania ciasta z blaszki to,przekroiłam na pół i po połowie wyciągnęłam.Już kombinuje jaką by tu inną masę,,wtyknąć,,i chyba już wiem...masa z krówki aż się prosi(puszka mleka krówka utarta z kostką masłai orzechami)i będzie Pani Pestka 
- AGNESS

Reniu dziękuję
Bardzo się cieszę, że przepisy przypadły ci do gustu
Wandziu bardzo się ciesze, ze ciasto smakowało twojej rodzince, ja również bardzo je lubię, one dzięki biszkoptowi jest takie leciutkie i pyszne
Ryba w ananasie to ostatnio u nas hit...na święta nie robiłam, bo rodzinka przed świętami wierciła mi o nią dziurę w brzuchu i musiałam zrobić wcześniej
Pomalutku będę wstawiała kolejne przepisy, mam nadzieję, ze jeszcze coś ci wpadnie w oko
Aldonko cieszę się bardzo, ze Pani Walewska smakowała wam
Z kremami można jak najbardziej eksperymentować i krówkowa może być ciekawa i myślę, ze świetnie też smakowałaby bita śmietana usztywniona śnieżką, a nawet serniczek na zimno ( taki, niezbyt mocno usztywniony) jako krem 
Wandziu bardzo się ciesze, ze ciasto smakowało twojej rodzince, ja również bardzo je lubię, one dzięki biszkoptowi jest takie leciutkie i pyszne
Aldonko cieszę się bardzo, ze Pani Walewska smakowała wam
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Agnieszko, zaglądam co tu serwujesz. Same pyszności. Smakowicie wyszły Tobie ciasta. To łaciate można przełożyć również kremem budyniowym. Ja zamiast karmelizować cukier, używam mleko w puszce słodzone i gotuję je przez 3 godziny wstawione do wody w garnku pod przykryciem i dolewam trochę rumu. Pozdrawiam Mirka
- AGNESS

Mireczko czytałam u ciebie, ze łaciate też może być z budyniem, ale mnie bardzo przypasowało z serniczkiem bo go uwielbiam
I naprawdę bardzo mi smakowało
Ja też kremy robię z mleka skondensowanego, a ostatnio kupowałam już gotowe w puszce, ze nie trzeba go gotować, wielka wygoda
Robię mn. 3 Bit z tej masy krówkowej- pycha 
- AGNESS

Gosieńko kochanie moje dziś postaram się wrzucić, pożyczyłam zeszyt z przepisami kuzynce, a z pamięci nie napiszę, bo robiłam go tylko raz i nie pamiętam dokładnie wszystkich proporcji. Dziś ma oddać mi zeszyt, chciała sobie spisać kilka przepisów. Tylko zeszyt wróci od razu napiszę. A teraz podam przepis na 3 Bita, ciasto bez pieczenia- przepyszne
3 BIT
* 7-8 paczek herbatników ( ja kupuję dużą paczkę Petitek)
* 2 budynie waniliowe
* galaretka cytrynowa
* 1 masło
* 1 puszkę masy krówkowej( lub mleka skondensowanego, gotować 2,5 godź)
* 1/2 l śmietany kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru- po ubiciu dodać 2-3 łyżeczki rozpuszczonej w drobinie wrzątku i wystudzonej żelatyny
* czekolada
-Ugotować 2 budynie w 1/2 l mleka, w gorący budyń wkręcić 1 suchą galaretkę . Po całkowitym ostudzeniu utrzeć z masłem.
WYKONANIE- na dno blachy ułożyć
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa krówkowa ( mleko skondensowane ugotowane)
- herbatniki
- ubita śmietana
- na wierzch posypać obficie startą czekoladą
schłodzić w lodówce, musi postać ze 2-3 godź,
3 BIT
* 7-8 paczek herbatników ( ja kupuję dużą paczkę Petitek)
* 2 budynie waniliowe
* galaretka cytrynowa
* 1 masło
* 1 puszkę masy krówkowej( lub mleka skondensowanego, gotować 2,5 godź)
* 1/2 l śmietany kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru- po ubiciu dodać 2-3 łyżeczki rozpuszczonej w drobinie wrzątku i wystudzonej żelatyny
* czekolada
-Ugotować 2 budynie w 1/2 l mleka, w gorący budyń wkręcić 1 suchą galaretkę . Po całkowitym ostudzeniu utrzeć z masłem.
WYKONANIE- na dno blachy ułożyć
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa krówkowa ( mleko skondensowane ugotowane)
- herbatniki
- ubita śmietana
- na wierzch posypać obficie startą czekoladą
schłodzić w lodówce, musi postać ze 2-3 godź,
- gosia07

Aguś dzięki.Widzę że mamy sporo podobnych przepisów mój różni się tylko tym że gotuje budyń na mniejszej ilości mleka i gorący wylewam na herbatniki bez ucierania z masłem a zamiast żelatyny daje śmietan fix a do pani Walewskiej koniecznie rodzynki
Torcika nigdy nie piekłam i muszę wypróbować.Bardzo sie zastanawiam co upiec na sylwestra może podpowiesz?.U mnie dzieci jeszcze chętnie jedzą ciasto z chałwą i sezamem no ale trzeba coś zmieniać.
- AGNESS

Gosiu to ja poproszę o przepis na chałwowo-sezamowe ciasto. Mam taki, ale nie robiłam go jeszcze, więc nie wiem jaki wychodzi. Taki wypróbowany bardzo mile widziany
Może dla odmiany spróbuj korę orzechową, to pyszne ciacho , albo serniczek z kokosem
Napiszę jeszcze przepis na Snicers, może on przypadnie do gustu twoim pociechom
SNICERS
CIASTO
* 3 szkl mąki
* 1 masło
* 15 dag cukru
* 2 jaja
* 2 łyż miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka letniego mleka
Miód i sodę rozpuścić w mleku. Resztę składników wyrobić i dodać miód z mlekiem. Ciasto podzielić na 2 części.
MASA ORZECHOWA
* 12 dag masła
* 1/2 szkl cukru
* 2 łyżki miodu
To wszystko podgrzać, rozpuścić. Dodać 25 dag pokruszonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszać i wylać gorące na jeden z placków( surowy) Placki upiec.
KREM BUDYNIOWY
* 1/2 l mleka
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 1 masło
Wymieszać część mleka z budyniem, pozostałe zagotować z cukrem i masłem, wlać rozmieszany budyń, zagotować.
Gorący budyń wylać na upieczony placek bez orzechów, przykryć tym z orzechami......SMACZNEGO
SNICERS
CIASTO
* 3 szkl mąki
* 1 masło
* 15 dag cukru
* 2 jaja
* 2 łyż miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka letniego mleka
Miód i sodę rozpuścić w mleku. Resztę składników wyrobić i dodać miód z mlekiem. Ciasto podzielić na 2 części.
MASA ORZECHOWA
* 12 dag masła
* 1/2 szkl cukru
* 2 łyżki miodu
To wszystko podgrzać, rozpuścić. Dodać 25 dag pokruszonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszać i wylać gorące na jeden z placków( surowy) Placki upiec.
KREM BUDYNIOWY
* 1/2 l mleka
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 1 masło
Wymieszać część mleka z budyniem, pozostałe zagotować z cukrem i masłem, wlać rozmieszany budyń, zagotować.
Gorący budyń wylać na upieczony placek bez orzechów, przykryć tym z orzechami......SMACZNEGO