Prawidłowe nazewnictwo roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prawidłowe nazewnictwo roślin

Post »

Dziękuję bardzo za wykład ;:180 oczywiście tu mi się nasuwają dalsze pytania o to, skąd się te podgatunki wzięły, ale to już sobie może wygoogluję :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No i zagadka świerzopu rozwiązana!
A dzięcielina? :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Hi, hi... wyjaśniono w "Pokoju na poddaszu" - cyt.: toż to zwyczajna koniczyna.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

100krotka pisze:Dziękuję bardzo za wykład ;:180 oczywiście tu mi się nasuwają dalsze pytania o to, skąd się te podgatunki wzięły, ale to już sobie może wygoogluję :-)
najczęściej z izolacji przestrzennej gatunków. Ale warto pogooglować jeszcze :)

a ta dzięcielina to nie lucerna też?
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięcieliną nazywano dawniej różne bobowate:lucernę,esparcetę i koniczynę.W "Panu Tadeuszu"dzięcieliną prawdopodobnie była koniczyna białoróżowa (szwedzka) (Trifolium hybridum L.).skoro pałała panieńskim rumieńcem :wink:
Kwiaty to resztki Raju.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Ano, dzięcielina to były zresztą zbiorczo różne motylkowe - używane jako pasza dla bydła, tak w odróżnieniu od siana.
Tako pradziadowie prawili :D

Natomiast świerzop to nie gorczyca polna (choć bywał z nią mylony) ale rzodkiew świrzepa (Raphanus raphanistrum L.)
Za to gorczycę polną (Sinapis arvensis L.) nazywano też ognichą, wyżej ktoś tu wspomniał.
:wit
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

Dziękuję Kamili Pani Szlązkiewicz i Pawłowi Pawel Woynowski za propagowanie właściwego nazewnictwa roślin! ;:180
Dla osób zainteresowanych tym tematem chciałem podać jeszcze jeden link - "Zasady systematyki i nazewnictwa roślin" na stronie http://www.clematis.com.pl/wms/65951.html
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Czasem pomijamy nazwę gatunkową, ponieważ w wyniku krzyżowania jest już niemożliwa do oznaczenia np, po prostu róża 'Valencia', po łacinie: Rosa 'Valencia'.
ale powinno być tak:
Rosa sp. cv. 'VALENCIA' czyli używamy wszystkich skrótów pozwalających nam na zidentyfikowanie rośliny czyli :
sp skrót od łacińskiego species czyli rodzaj używamy tego skrótu zawsze po nazwie rodzaju w przypadku kiedy nie można określić do jakiego gatunku należy roślina a jesteśmy pewni że to jest ten rodzaj :wink:
ssp -subspecies -czyli podgatunek- stosuje się w przypadku kiedy roślina ma oznaczony rodzaj i gatunek jednak należny do populacji charakteryzującej się jakaś specyficzną cechą ta musi być przekazywana na rośliny potomne- rośliny muszą być odizolowane od typu geograficznie bądź ekologicznie tzn różnią się np okresem wzrostu czy terminem kwitnienia .
var - varietas-czyli odmiana z odmianą mamy do czynienia wówczas, gdy pomiędzy poszczególnymi populacjami daje się zauważyć istotną i trwałą różnicę w wyglądzie. Rośliny z dodatkiem skrótu var. moga rosnąc natych samych stanowiskach jednak różnią się np barwą kwiatu czy liści .
f. - forma od lać forma(ae)- postać ,kształt- stosuje sie w przypadku kiedy wśród roślin dziedziczących ?ustalony komplet cech? pojawia się osobnik, który odbiega od nich w sposób zaskakujący wyglądem. stosuje się wiec ten skrót dla form barwnych,odmiennych form wzrostu takich jak monstrualność czy staśmienie pędów
cv. cultivar od łac. cultus-czyli uprawny oraz varietas = odmiana :wink: czyli odmiana uprawna z utrwalonymi cechami przekazywanymi na potomstwo :idea:
rzecz jasna jest jeszcze X który stosuje się w przypadku krzyżówek-stosuje się go pomiędzy nazwami roślin macierzystej i ojcowskiej- nie ma tutaj reguły ze np roślina ze strony macierzystej jest podawana pierwsza a ojcowska z drugiej ja jednak stosuje taką nomenklaturę gdyż zauważyłem że F1 zachowuje więcej cech linii matecznej :wink: jakby jeszcze jakieś niedomówienia byly to pytać :!: :wink: :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

ewamaj66 pisze:Moja babcia mówiła "modre oczka", teraz wiem, że to przetacznik. Chwast pewnie, ale nie wiem, jak się nazywa :D
Prawdopodobnie masz na myśli Veronica chamaedrys L. czyli przetacznik ożankowy :-)

Widziałam jeszcze na forum nazwę burzyczka :-)
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Swagman pisze:
Czasem pomijamy nazwę gatunkową, ponieważ w wyniku krzyżowania jest już niemożliwa do oznaczenia np, po prostu róża 'Valencia', po łacinie: Rosa 'Valencia'.
ale powinno być tak:
Rosa sp. cv. 'VALENCIA' czyli używamy wszystkich skrótów pozwalających nam na zidentyfikowanie rośliny czyli :
sp skrót od łacińskiego species czyli rodzaj używamy tego skrótu zawsze po nazwie rodzaju w przypadku kiedy nie można określić do jakiego gatunku należy roślina a jesteśmy pewni że to jest ten rodzaj :wink:
Zgadza się, jednak w literaturze spotykam w większości po prostu Rosa 'Valencia' (to tylko przykład z różą) ,ewentualnie z dopiskiem sp. ale też już coraz rzadziej. Być może to i lepiej, określenie gatunku w większości przypadków jest oczywiste, a nadmiar skrótów może utrudniać czytanie i też "zaciemniać" tekst :)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem można by po prostu napisać Rosa cv 'VALENCIA' wynika to z założenia że ten który produkuje rośliny zna systematykę i dla niego to że Rosa jest nazwą rodzaju a "VALENCIA' nazwą kultywaru to sprawy oczywiste,ale to może nie być już takie oczywiste dla osób które te rośliny kupują. Fakt że często rośliny są blednie opisane pokazuje że sprawa jest bardzo ważna i trzeba tego pilnować oraz ze trzeba się właśnie trzymać tejże systematyki :idea: Ale wracając do tego "moim zdaniem' to ja jestem kaktusiarzem oraz botanikiem z zamiłowania i w przypadku kaktusów istnieją tylko nazwy łacińskie- czyli bez znajomości nazewnictwa fachowego po prostu nie istniejesz w "branży" a co do roślin dziko rosnących bardzo często gdzieś w terenie spotykam się z sytuacją ze nie pamietam polskiej nazwy tylko łacińską.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiesz co, wydaje mi się że według nowej nomenklatury apostrofy zastąpiły cv :)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na cv wychodzi więcej tuszu niż na 2 przecinki -może dlatego ;:224
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold