Uprawa współrzędna drzew i krzewów

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Witajcie :lol: ciekawa jestem czy stosujecie uprawe współrzędną ( tak to ponoć fachowo się nazywa) przy sadzeniu drzewek i krzewów? Ten system sprawdza się przy sadzeniu np marchewki razem z cebulą aby się wzajemnie wspierały itp, ale czy stosuje się taki system przy drzewkach? Chciałabym zrobić parę kompozycji, ale nie bardzo wiem co może obok siebie może rosnąć, a co nie Wiem już o modrzewiach i świerkach, a jak jest np z tujami i liściastymi krzewami :?: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mogę powiedzieć z obseracji w moim ogrodzie - sadzenie żywotników w pobliżu wierzb i odwrotnie odpada - żywotnik "wykończył" mi dwie wierzby.

Natomiast tworzenie grup z roślin o podobnych wymaganiach np.: co do odczynu podłoża jest celowe np.: cyprysik tępołuskowy, cis, różanecznik, pieris.

Dobrze w swoim sąsiedztwie czują się na słońcu: żywotnik (T. occidentalis 'Spiralis'), krzewuszka, żylistek, forsycja (F. x intermedia 'Minigolg'), cis (T. baccata 'Elegantissima').
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p

Post »

Tak, tak, tak, właśnie o to mi chodziło :lol: wiem, że kompozycje ogrodowe to wielkie wyzwanie, trzeba znać się na tak wielu sprawach :roll:
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Cis,
chociaz iglak nie potrzebuje do "zycia" kwasnej gleby.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Jałowce zazwyczaj też nie :D Jałowiec sabiński wręcz woli wyższe pH :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

zapewne chodzi Tobie o allelopatie czyli wzajemne oddziaływanie na siebie roślin
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p

Post »

Tak Zielu, właśnie to miałam na myśli, niektóre rośliny wzajemnie się zagłuszają i ciekawi mnie jakie są wasze doświadczenia aby nie popełniać błędów. Marzę o różnorodnym ogrodzie, niekoniecznie z egzotycznymi roślinami, i chciałabym je tak poustawiac aby się nawzajem wspierały, a nie walczyły o przetrwanie :lol:
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

heh, to musisz dopasowywać rośliny ze względu na glebę, ich rozrost, wilgoć, i stanowisko (słoneczne, półcień itp.)
najlepiej spisać sobie wszystkie rośliny jakie masz lub będziesz mieć popisać sobie to i posegregować
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Podobno orzech czarny jest bardzo nietowarzyski, tzn. wiele roślin nie toleruje jego sąsiedztwa (np. drzewa owocowe, pomidory), bo wydziela korzeniami toksyczną dla nich substancję.
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Re: Uprawa współrzędna drzew i krzewów

Post »

Wiśnia bardzo dobrze się czuje w towarzystwie czarnej porzeczki.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to moja wisienka dostanie do towarzystwa czarną porzeczkę,a pod jabłoniami warto sadzić maliny.
Waleria
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawy temat, ale szerszy bo może nie wystarczyć posegregowanie roślin o podobnych upodobaniach aby ładnie i bujnie ze sobą rosły, allelopatia to oddziaływanie wydzielanych przez rośliny substancji na sąsiednie rośliny, dlatego może zdarzyć się że kilka roślin które będą miały w 100% odpowiednie stanowisko nie będą ze sobą rosły razem. Orzech włoski jest dobrym przykładem z tego co pamiętam chyba tylko pokrzywa pod nim daje radę a np pomidory zginą co do jednego jeśli będą rosły w zasięgu korzeni orzecha. Chyba brzoza i sosna też mają coś przeciwko sobie ale drzewka owocowe chyba dają radę ze sobą w większości przypadków.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlaczego tak źle o orzechu włoskim? Ten temat już był wielokrotnie poruszany. Ja pod orzechem włoskim mam wiosenne kwiaty które znoszą zacienienie, a potem część naziemna im zanika, więc bez przeszkód zbieram orzechy.
Waleria
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Co do orzecha włoskiego, to gdzieś czytałem, że bardzo mocne negatywne oddziaływanie zwłaszcza na warzywa psiankowate i drzewa owocowe ma orzech, ale czarny (Juglans nigra) ze względu na wydzielanie w dużym stężeniu juglonu; natomiast orzech włoski wydziela go znacznie mniej. Możliwe, że przekonanie o szkodliwości orzecha włoskiego wzięło się stąd, że jego liście trudno się rozkładają i uniemożliwiają wzrost np. trawy.
Negatywne oddziaływanie juglonu zależy m.in. od aktywności biologicznej gleby - w glebie o dużej aktywności, bogatej w mikroflorę szybciej się rozkłada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”