Karmnik dla ptaków
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Dla pisklaczków jajeczko siekałam z młodymi pokrzywami. Samo zdrowie 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Wiekiem równam się Pałacowi Kultury no może 2-3 miesiące młodszy, a podobno od małego miałem ciągotki złotej rączki, początkowo psułem radia telewizory i inne rzeczy, ale dzięki temu wiedziałem co jest w środkumagos13 pisze:_fox_ Czy jest coś czego nigdy nie robiłeś_fox_ pisze: No może nie całe jajka gotowane, ale same żółtka siekałem z pięciornikiem i krwawnikiem i tym karmiłem malutkie pisklęta kurczaczków które to wylęgały się w domu w inkubatorze.?

Gosiu sama dobrze wiesz że w tych czasach

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Oj wiem, wiem.
Sama mam pół szafy 'przydasi' z tamtych lat. Trochę je zużywam, ale przy dzisiejszym zaopatrzeniu i zalewie taniej 'chińszczyzny' , idzie to bardzo powoli.
Sama mam pół szafy 'przydasi' z tamtych lat. Trochę je zużywam, ale przy dzisiejszym zaopatrzeniu i zalewie taniej 'chińszczyzny' , idzie to bardzo powoli.
Pozdrawiam. Gosia
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też wykarmiłam nie jedno pisklę ugotowany żółtkiem, odrobiną sera i witaminek które przypisywała mi lekarz weterynarii. Wielu maluszkom się udało przeżyć, ale, niestety i wielu nie. Zawsze to bardzo przeżywałam. Tutaj pisklaków, którym trzeba pomagać jest niewiele, częściej zdarzają się młodzieniaszki, którym należ pomóc susząc je, ogrzewając i jak najszybciej wypuszczając. Jajka też gotuję , rozdrabniam w garści i wykładam ptakom, jedzą je w mig.
Mirek albo się nie rozumiemy albo jesteś przemądrzały, przykro mi.
Mirek albo się nie rozumiemy albo jesteś przemądrzały, przykro mi.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Tak, Mirek wali prosto z mostu. Ale ja myślę podobnie jak on. I nigdy nie dokarmiam ptaków wcześniej. Mój ogród jest bardzo duży i niestety zaniedbany, ale dzięki temu rośnie w nim wiele chwastów. Widzę, że ptaki świetnie sobie w nim radzą bez mojej ingerencji. Fakt, że specjalnie dla ptaków posadziłam też wiele roślin którymi się żywią. I tu kolejne moje obserwacje: widziałam ptaki dziobiące kolby sumaka. Nawet nie wiedziałam, że są ich amatorzy. Podobnie zaskoczyły mnie wróble młócąc moją rukolę ? przecież polskie
wróble, nie powinny znać tego egzotycznego warzywa. I jeszcze o pojeniu zwierząt. Nawet moje psy nie potrafią pić z miski ? tylko chłepczą wodę z oczka wodnego ? wolą naturalny wodopój. Myślę, że ptaki też potrafią napić się zimą.
Mam pytanie, czy są ptaki żywiące się nasionami lilaka? Bo też widzę zawiązane na krzewie. Czy ktoś to wie?
Sama znalazłam. Gile lubią.

Mam pytanie, czy są ptaki żywiące się nasionami lilaka? Bo też widzę zawiązane na krzewie. Czy ktoś to wie?

Chyba jednak się rozumiemy.stasia109 pisze: Mirek albo się nie rozumiemy albo jesteś przemądrzały, przykro mi.
Jeśli to, że mam od Ciebie inne zdanie świadczy o tym, że jestem przemądrzały, to nie jest mi przykro...

EOT
Kontynuując swój monolog
, przemyślałam sprawę i mam taki apel: nie sprzątajmy zbyt wcześnie i zbyt dokładnie naszych ogrodów. Wielu ogrodników usuwa przekwitłe kwiatostany, np. lilaków, a to pokarm dla ptaków, przecież.
Oto niektóre moje karmniki: nasiona lilaka, owoce ligustru, nasiona pęcherznicy, cukinia

Oto niektóre moje karmniki: nasiona lilaka, owoce ligustru, nasiona pęcherznicy, cukinia

Wiesiołek! czyżyki bardzo go lubią zawsze łuskałem dla swojego przez lato, idąc ostatnio na ogród zobaczyłem gromadkę która się nim zajadała podobnie sikorki. Łatwo się go zbiera i fajnie łuska więc w letnie popołudnia czy wieczory można się pobawić... 

A czemu ten ostatni karmnik jest tak oklejony ? wygląda jak by wyszedł z chirurgii pourazowej
miałem takie ale tylko otwory były.

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Pewnie żeby ptaki lepiej go widziały z daleka.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Pozdrawiam. Gosia
Taki karmnik spotkałam latem na kiermaszu .Ładny i łatwy do wykonania .U mnie w ogrodzie to stałby właściwie tylko do dekoracji bo wszystkie ptaki żywią się razem z kurami i kaczkami w jednym korycie i są nieźle wypasione
a wróble to już zmora istna plaga i od koryta nie odchodzą.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
kwiaty łagodzą obyczaje
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zima w tym roku zupełnie nie zimowa, więc karmniki nie mają wzięcia. Ot od czasu do czasu coś przyleci i skubnie. Tak od niechcenia. Na przykład taka śliczna sikorka:

Agata
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
W tej siatce są orzechy?