Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu, piękne widoczki pokazałaś.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Aniu przy takim ogromnym miejscu do nasadzeń to świetnie dałaś sobie radę. Pięknie to wszystko skomponowałaś. Nie mogłam się napatrzeć jak z roku na rok wszystko pięknie Tobie urosło. Bajeczny ogród stworzyłaś. Pozdrawiam serdecznie Mirka
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Małgosiu za kilka miesięcy znowu będziemy podziwiać lilie...jeszcze posadziłam fajną lilię, pomarańczowa podobna do tygrysiej tylko ma pełny środek...kupiłam z pąkiem kwiatowym, rósł krzywo jak zaczęłam poprawiać to wyłamałam...teraz będę czekać czy zakwitnie w nowym sezonie.
Kropelko wszystkie widoczki są z tego roku już po przeróbkach...tylko tawuła w cytrynowym kolorze jest przesadzona.
Mirko czy Ty wszystko od początku przejrzałaś :?: ;:196 jeśli tak to gratuluję cierpliwości :wink:
Ogród powstawał na szczerym polu, nie było żadnych roślin...jak spojrzę na pierwsze zdjęcia i aktualne, to widać ogromną różnicę...wszystko nareszcie powoli rośnie i zaczyna być widoczne. Strasznie żałuję że nie zaczęłam nasadzeń od drzew liściastych i iglastych.
Teraz było by ładne tło dla tego drobiu co posadziłam.

Aktualne fotki, myślę już o nowych roślinach...co posadzić przy oczku i w trzech innych miejscach :P
Miło będzie powspominać jak to w Grudniu było :;230 :;230 :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ten płożący iglak działa mi strasznie na nerwy, chyba z nim wyjadę w inne miejsce. Posadziłam go jak jeszcze nie miałam żadnych roślin, teraz do niczego nie pasuje. Miejsce to przeznaczyłam na Rh, hosty i żurawki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudnie. ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 takich widoczków mi trzeba, dziękuję ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Halinko zaczynam się martwić...brak śniegu i mrozu to nie jest za dobre dla roślin...widzę że wegetacja zaczyna ruszać od nowa...wierzba iwa ma kotki, róże wypuszczają listki...peonia krzewiasta nie zdrewniała ma zielone liście na samej górze...do tego nadają jeszcze ciepło.
Też wolę widoki bez śniegu ale nie chciała bym wyrzucać przemarzniętych roślin na wiosnę.

Dziewczyny czy przy oczku nad tymi dwoma niebieskimi trawkami pasowały by dwa iglaki kolumnowe,,Arnoldy'' :?: Obok rośnie wierzba iwa a z drugiej strony posadziłam brzozę szczepioną na pniu z drobniutkimi listkami.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Uważam, że dobry masz pomysł. Jeśli jeszcze to będzie strzelistego pokroju to jak najbardziej.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślisz ze uda Ci się przesadzić takiego wielkoluda ,może wystarczy go trochę przystrzyc .Arnoldy super by wyglądały Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...śliczny jesienny ogród ...ale masz fajnie płaski teren... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu szkoda tego iglaka przenosić, może go podetnij np.na stroik świąteczny , zrobi Ci się więcej miejsca i posadź Rh iglak jak się na nowo rozrośnie to osłoni zimą Rh i będą miały naturalną osłonę.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu też nie ruszałabym tego iglaczka, chyba, że bardzo przeszkadza. Jałowce Arnold urozmaiciłyby nieco widok, ale posadziałbym je dalej /rosna od 1 do 2 metrów/, przed nimi jakieś niższe bardziej stożkowego lub kulistego pokroju może świerk pospolity 'Little Gem' / nie jest drogi, można kupić już za 10 zł/ :roll:
Jałowce płożące można przycinać i chyba bym tak zrobiła, bo zgodnie z Twoimi planami hostki i rh potrzebują osłon, niezbyt udają się w pełnym słońcu, niestety. Są też odmiany żurawek, które przypalają sie w słońcu.
Z przesadzeniem tego olbrzyma nie miałabyś problemu, z doświadczenia wiem, że nie bardzo im to szkodzi. Jednak w takim przypadku musisz koniecznie pomyśleć czym zacienić planowane nasadzenia.
Anuś ogrom pracy wykonałaś na "pustym polu" :uszy Życzę dalszych sukcesów ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,skąd bierzesz taki piękny kamień?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro wszystkim odpiszę ;:167 dzisiaj ciasno się zrobiło przy komputerze :;230

Przed snem wstawię kilka kolorowych widoczków ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero teraz znalazłam czas żeby odpisać ;:167
Mirabelo Arnold to kolumnowy wąziutki, wolno rosnący iglak dorastający 1-2 m...najbardziej podobają mi się dwie- trzy sztuki posadzone razem.
Nadaje się na skalniaki, ładnie też wygląda pomiędzy wrzosami...oglądałam w internecie rabaty z tym iglakiem.
Romko Jolka ma rację, nie pomyślałam że ten iglak będzie osłaniał Rh...przytnę go jednak i zostawię...dla towarzystwa dodam mu cyprysik nutajski taki z zwisającymi gałązkami...widziałam duże drzewka w niskiej cenie.
Loro wolała bym niewielkie wzniesienie...jak są duże opady to wszystko jest zalane wodą...w piwnicy też jest mokro...ziemniaki stoją w workach na schodach do tej pory.
Rośliny też nieraz pływały przez kilka dni, hosty też zalane były wodą te rosnące przy hortensji bukietowej.
Jolka ;:167 co jak co ale stroika nie zrobię...mam uraz :;230 co roku produkowałam dzieciom jak chodziły do podstawówki... od przedszkola do ostatniej klasy. Malowałam gałązki, szyszki, liście, lakierami takimi do karoserii samochodów...wszystko doklejane było klejem do gałązek.
Ten krzaczor jest taki duży że stroików było by kilkadziesiąt :;230
Pamelko świerki takie malutkie mam dwa, zrobię fotkę to może rozpoznasz jak się nazywają...jeden można jeszcze przesadzić ;:108
Pomyślę o takiej kompozycji...zmierzę ile zajmą miejsca dorosłe rośliny. Nie chciała bym w późniejszym czasie czegoś przenosić w inne miejsce.
Małgosiu kamień jest z podmurówki ze starego domu...część jest przywieziona z budowy, wydobyty z ziemi podczas kopania fundamentów pod dom...nie jest niestety trwały, jak jest mokry to mróz go rozsadza...niedługo będą chyba tylko drobne kamyczki.
Zobacz na fotkach jaki był bielutki po wydobyciu z ziemi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, bardzo ładne widoczki pokazujesz. A czy ten kamień nie lasuje Ci się? Wygląda na wapienny...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”