Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Co do róż, jedne posadzone miejscu gdzie jest mało światła , inne zostaly zarośnięte jeszcze inne żle komponują się z innymi roślinami. mam też 2 krzaki bardzo stare, tym trzeba zmienić miejsce, ziemię, odmłodzić.
Generalnie u mnie ciągle coś przesadzam :evil: potem się wkurzeam , że nic mi nie rośnie. Nobo niby jak skoro ledwo odchoruje przesadzanie ja już mam nową koncepcję :twisted:
Ale już postanowiłam bardziej myśleć niż działac pod wpływem chwili.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotka ja mam teraz trójkę :roll: na szczęście sobie radzą.
Nie będzie tak źle ;:196 Czasu jeszcze trochę jest, więc bedzie dobrze.
Tak chciałabym pokazać Wam zielone zakątki, ale u mnie wszystko malutkie, ogródek młody jeszcze :?
Teraz jest więcej czasu, więc odwiedzam forumkowe ogrody, zchwycają mnie te dojrzałe, z dużymi drzewami w charakterze tła, z cieniem, gdzie trzeba, a słońcem w innej części ;:108 Pięknie skomonowane i urzadzone, moze kiedyś i u mnie będzie choć po cześci tak ładnie :roll:
Edytko masz rację z tym przesadzaniem, zanim się roślinka zadomowi i rozbuduje - przeprowadzka, a to z pewnoscia nie służy. Wiele jest na forum pięknych różanych wątków, z pewnością znajdziesz tam inspirację i wiele ciekawych porad ;:196

Może fotki, które oszukują, że jest bujnie :;230 i jak się okazuje nie mam takich wiele :? Za to większość chyba znana :oops: Pora chyba zamykać watek i czekać na wiosnę :?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

i historia jednej palmówki :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
a tu widać, z ktorej strony wieją wiatry :;230
Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

pamelka pisze:a tu widać, z ktorej strony wieją wiatry :;230
U mnie połowę drzew tak ma :;230
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Historia śliczna :) Sama nie wiem w którym stadium drzewko podoba mi się najbardziej. Nawet takie obchlastane ma swój urok....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Mi też się podoba nawet takie opitolone na łyso :) Ale fryz bujny jej odrósł :;230
Cudne kolorowe widoczki Jolu pokazałaś. Ja tam mogę cały czas te same fotki oglądać. U Ciebie tyle roślin, że zawsze coś nowego wypatrzę.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

pamelka pisze:Powiem szczerze, że w domu ile by się nie robiło, zawsze coś do ropoty się znajdzie.
To może nie trzeba tak zawzięcie i uparcie szukać? :;230
A fotki wcale nie kłamią...Gąszcz jest! Tylko w dolnych partiach póki co...Ale wystrzelą u Ciebie rośliny w tej super ziemi, a jeszcze jak kompost się w to wszystko wda, to już będzie się przesadzać! I to szybciej niż się obejrzysz...
Bardzo słoneczne, wesołe zdjęcia! A nawiązując jeszcze do Twoich słów o dojrzałych ogrodach, połowa sukcesu już jest, bo słońce w tych miejscach, w których ma być, już jest! :;230 No na cień trzeba będzie trochę poczekać...
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

pamelka pisze:Obrazek

Obrazek
Joluś, piękny i kolorowy gąszcz, na zdjęciach wolnego miejsca nie widać nic a nic :) Dużo pracy w domu i dużo pracy w pracy sprawia, że czas leci jak zwariowany a wiosna tuż tuż :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Miło się patrzy na letnie widoki! Aż serce się cieszy. Palmówkę pamiętam, śmiałam się, że jak wiatrak wygląda! :;230 Poszła nieźle!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Wspominki ... te zdjęcia przypomniały mi moje początki na Forum, bo Twój ogród był jednym z pierwszych, którym się zachwycałam, a rośliną, która zwróciła moją uwagę była Thuja plicata Whipcord, wtedy otulona szaliczkiem. Przy pierwszej sposobności kupiłam egzemplarz niższy, do posadzenia w okolicach skalniaka, ale ... niestety nie przeżył :cry:
A teraz ... czytam, że powojniki podsypałaś nadmanganianem potasu :shock: ... tym, który stosuje się do dezynfekowania ran :?:
Czy w ogrodniczym można to kupić :?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Izerska Jolu , w aptece na pewno dostaniesz Calli Pigmentum , inaczej zwana pioktaniną . Uważaj , byś tylko na święta nie chodziła w fiolecie , bo trudno usunąć te plamy z w/w specyfiku .

Jolu - Pamelko , ani się waż zamykać wątku ;:14 , a co myślisz , że do wiosny wytrzymasz bez wspomnień ? Uwielbiam spacerować po Twoim ogrodzie , chociaż trochę kłuje , ale nic to ...chociaż ja nie "kulkowa ", to podziwiam u Ciebie .

A jak na dzisiaj ze zdrówkiem , przeszło ?
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Jagodka pisze:
Jolu - Pamelko , ani się waż zamykać wątku ;:14 ,
no właśnie :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawełku u mnie palmówki największe i na największym wygwizdowie :lol: Mam jeszcze podobną wierzbę i bez.
Jaguś pokazałam takie obchlastane, bo wiele osób boi się ciąć krótko i potem drzewko traci swój palmowy pokrój ;:108
Iduś zapraszam, jeśli się podoba. Co prawda przeszukuję archiwa w poszukiwaniu nowych fotek, ale większość najładniejszych już wybrana :roll:
Palmówkom na zimę fryz zostawiam, żeby ciepło w główkę było :lol: na wiosnę kolejne strzyżenie na jeża :lol:
Marta słusznie zauważyłaś jest słońce, głównie słońce :;230 Dobrze, ze przed domem nieco cienia, ale dom niski, więc jak słońce latem wysoko .... tam też nie jest najbardziej cienisto. Zagonek dla hostek jednak dogodny zdaje się.
Upacie nie szukam domowych prac, słowo. Ostatnio wręcz śpiączka mnie ogarnia, ale już poczułam świąteczny klimat, w weekend ozdoby świąteczne ze strychu zniesiemy, podłoże upichcimy, część zkupów świątecznych /jak ja nie lubię tych tłumów sklepach ;:14 /, prezenty na alledrogo zamówione :lol: i dostałam jeszcze dwa dni opieki na nowe dziecko, przed świętami, jak znalazł :wink:
Z buszem też masz rację, jak się położę wszystko takie duuuże :;230
Ulcia masz rację, czas leci jak szalony, za dwa tygodnie koniec roku i znów będziemy o rok starsi.
Rok przełomowy nam się zbliża 2012, jak tytuł mojego ulubionego filmu :roll:
Miłko masz rację, obie palmówki poszły, jak burza i dobrze, taki był zamiar.
Joluś, a czemu Whipcord nie przezimował? Przemarzł może?
Czytałam gdzieś na forum, że nadmanganian zapobiega uwiądowi, wiosną zakupiłam w aptece bez recepty oczywiście. Pokruszyłam tabletki i po pół łyżeczki pod każdego clemka, potem podlałam. Jak widać warto było.
Jagódko dziękuję za troskę, jednak my matki-Polki nie mamy czasu na chorowanie. Gripex na noc, gripex na dzień i do i do pracy :;230
Nie wiem, jak do wiosny wytrzmać, ale piękne forumowe ogrody podnoszę poziom endorfin i jakoś damy radę :D
U mnie po ogrozie przechadzać się można spokojnie, bez obawy o ukłucia, ścieżki właściwej szerokości zachowane, jeszcze sporo rezerw dla nowych nasadzeń.
Edytko dziękuję.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś nawet nie myśl o zamknięciu wątku, nie skąp nam takich pięknych obrazów ;:196 Widoki prześliczne, wciąż podziwiam twój murek, to był pomysł rewelacyjny.....strzał w 10 ;:138
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś muszę powiedzieć, ze z opinią na temat murku się zgadzam.Zobaczymy, jak zaczną go obrastać różyczki i clemki .... Osłoną jednak będzie zanim drzewa urosną. Wiosną kontynuacja prac budowlanych, jeśli fundusze pozwolą ;:224 i jeszcze zakątek ogniskowy :D Kolorowe fotki .... proszę bardzo ;:180

Muszę powiedzieć, że jak na grudzień pogoda u mnie zupełnie nie zimowa Obrazek
A teraz jakieś fotki ku urozmaiceniu moich przydługich wypowiedzi wypada wstawić, już szukam Obrazek
Nie będzie jednolitości, o takie bardzo kolorowe impresje... na poprawę nastroju

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

i jeszcze na zakończenie ... kulki :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Whipcord posadziłam wiosną tegoroku i nie wiem dlaczego nie przeżył, no trudno :cry: Dziękuję za informację o Kalium Hypermang. Zastosuję w odpowiednim czasie. Dopiero zaczynam się zaprzyjaźniać z powojnikami, więc każda informacja jest dla mnie cenna.
Czy ten piękny purpurowy kwiat to magnolia Nigra. Jedno z moich marzeń... :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”