Zdjęcia z mojego ogrodu - hanna_1962

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, mnie też się wydawało, ze New Down jest jasniejsza. Ta Twoja Haniu wygląda na jakąś angielską. Piekna jest ! A na tę Graham Thomas chyba zacznę polować ;)
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Nie, nie jest to wolno działający. Podsypuję w kwietniu, a potem pod koniec maja. Myślę, że róże lubią ziemię gliniastą, a u mnie taka jest. Oczywiście co roku dodaję kompost, żeby nie była taka ścisła.
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Haniu na takie nawożenie chcę zmienić w tym roku, bo wydawały mi się w sierpniu głodne mimo Osmo., a dorzucić nawozu nie było można. Też mam ziemię gliniastą z dodatkiem kompostu, uszlachetnianego przez królika miniaturkę :D

Chatte w LM jest świeża dostawa ;) dziś kupiłam. Nie tylko pięknie wygląda, ale też pachnie
Edyta
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanna_1962 pisze:Gabrysiu, dziękuje za informacje o runiance. A w jakiej ziemi Twoja rośnie?
Haniu, ziemię ma dosyć dobrą, ale ma za dużo słońca i chyba to jest powodem że rośnie słabo.

Róże cudne !
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

żaża pisze: Chatte w LM jest świeża dostawa ;) dziś kupiłam. Nie tylko pięknie wygląda, ale też pachnie
Kupiłaś Graham Thomas w LM?! :shock:
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Tak :D, nie miałam możliwości sprawdzić dokładnie jakie angielskie jeszcze są z gołym korzonkiem, (przewozili na ogrodowym różne rzeczy i widziałam, że trochę im przeszkadzam ;)), ale widziałam też Warwick Castle, a pod koniec kwietnia będą też w LM róże Meillanda. (taką odpowiedź dostałam od producenta). A zatem drogie Panie :D...
Edyta
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To że u Ciebie takie róże są, nie znaczy, że u mnie też będą... :? ale trzeba będzie sprawdzić!
Dzięki za "cynk" ;)
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu wreszcie i ja zajrzałam do ciebie :) pospacerowałam , pozachwycałam się , bo naprawdę jest na co popatrzec ;:228
bardzo ładne kwiaty , nasadzenia , strzyżone, iglaczki , oczko wodne , działeczka bardzo fajnie urządzona ;:215
Urzekły mnie twoje powojniki i róże zarówno te rabatowe jak i pnące, przepięknie kwitną i są bardzo okazałe ,
ja ma tylko dwie róże pnące , tyle tylko że moje to marnizna , widocznie coś im u mnie nie odpowiada :(
Jeszcze raz gratuluję pięknej działeczki i pozdrawiam wiosennie ;:2
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Witam
Przeszłam się dziś po Twoim ogródku i się zachwycałam nad wszystkim :wink: Ja dopiero zaczynam swój urządzać więc wszędzie szukam inspiracji :wink: Miło wiedzieć że jest jeszcze ktoś z tego samego województwa :wink:
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Haneczko - dziękuję za zaproszenie do twojego królestwa! :D Jest tu cudownie! Prześliczne widoki, tak miło, kolorowo, wszystko tak ze sobą skomponowane, zgrane, że aż oczy nie nadążają tego wszystkiego pochłonąć - spacerowałam sobie po Twojej działeczce i powiem Ci, że zawsze chciałam mieć coś takiego koło swojego domu... Tobie sie to udało stworzyć, wiem, że na pewno włożyłaś tam mnóstwo pracy i czasu. masz wyczucie, co do siebie pasuje, co współgra - pięknie - gratuluję Ci za całego serca! jestem zachwycona! :-)
:tan

P.S. Pytałaś mnie co wiem na temat Pierisa: oto niusy: wiem, że w ogrodzie powinny znajdować się w miejscu półcienistym, ponieważ w pełnym słońcu może dojść do poparzenia liści. Wymagają one gleb kwaśnych , lekko wilgotnych, okrycia na zimę chociaż młode okazy tak jak mój, bez specjalnego okrycia też dobrze zimują. Na pewno nie może na niego wiać zimny i ostry wiatr. Przed zimą Pierisy nawadniasz, podlewasz je także w okresie zimy (gdy ziemia rozmarza). :)

Ja mam akurat odmianę Pieris japonica - tutaj mam kilka info o nim:

"Rośliny te mają wymagania podobne do różaneczników. Najlepiej rosną w półcieniu, w przewiewnej, próchnicznej i kwaśnej glebie (pH 4,5-5,5). Ziemia w ogrodach zwykle nie nadaje się do uprawy tych roślin, dlatego trzeba ją wymienić.
Bardzo dobre są gotowe podłoża dla różaneczników, które kupuje się w sklepach ogrodniczych. W miejscu, gdzie ma rosnąć pieris, należy wykopać dół szerokości około 80 cm i głębokości około 50 cm. Jego dno i boki trzeba obłożyć ziemią dla różaneczników, wstawić roślinę i obsypać bryłę korzeniową resztą ziemi. Zamiast stosować gotowe podłoże można do ziemi ogrodowej dodać kwaśnego torfu i kory (po 1 części ziemi, torfu i kory), dokładnie wymieszać i w tak przygotowaną mieszankę sadzić pierisy. Wokół posadzonych roślin należy rozłożyć ściółkę z kory. Dwa razy w roku – wiosną i pod koniec czerwca dobrze jest rośliny zasilić, na przykład nawozem dla różaneczników. Pierisy są wrażliwe na suszę. Jej skutki mogą być dotkliwe nie tylko latem, ale również zimą, bo pierisy – rośliny zimozielone – wtedy także rosną i potrzebują wody. Dlatego przed nadejściem mrozu trzeba je solidnie podlać. Tak nawodnione rośliny lepiej przetrwają zimę. Ponieważ w czasie dużego mrozu, zwłaszcza gdy wieje wiatr, pierisy mogą przemarzać, należy je przy pierwszych przymrozkach osłonić włókniną. "
(żródło: http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 4_5015.htm)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
hanna_1962
500p
500p

Post »

Dziękuję Karinko za miłe słowa i wyczerpującą odpowiedź nt. pierisa. Trochę się go obawiam, tzn. tego, że może przemarznąć. Mam różanecznik i każdej zimy go okrywam, tylko jest już coraz większy i nie wiem jak długo jeszcze będę w stanie go przykrywać. Czy starsze pierisy też trzeba okrywać? Jeśli tak to chyba z niego zrezygnuję, bo dwa lata temu były u mnie mrozy do - 34 stopni. Pozdrawiam!
hanna_1962
500p
500p

Post »

ULINO I OLKO17Nie mogę trafić do waszych ogrodów!!
aneczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2008, o 17:57

Post »

Piękny ogródek ,trawnik również . sporo pracy ,wiem coś na ten temat ,aby trawnik był tak piękny ;:33 ;:33 ;:33
Wymaga sporo pracy
pozdrawiam
Aneczka ;:122
hanna_1962
500p
500p

Post »

Aneczko, z mojego trawnika to ja jestem ciągle niezadowolona, bo porasta mchem. Wiosną wygląda nieciekawie, dopiero latem trochę lepiej, ale dziękuję za miłe słowa.
aneczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2008, o 17:57

Post »

Powinnaś zastosoeac dolomit na wiosnę ,wertykulacja trawnika,podosiewac gatunki traw nazacienione miejsca.
moja strona to moje hobby zapraszam ;:2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”