Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Ten Jerzy o którym ja myślę :wink: to do powojnika zupełnie nie podobny a z królową to już chyba się zadał - Małgorzatą :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu Królowa Jadwiga piękniej wygląda w rzeczywistości. W tym roku jednak Summer Snow tak się rozrósł przez sezon, że Królowa miała przy nim marne szanse, inne zresztą także.
Na początku sezonu radził sobie jeszcze Night Veil
Obrazek

Obrazek Obrazek

Poźniej Gipsy Queen i Emilia ....
Obrazek

Jednak do końca sezonu w konkurenji pozostała głównie Emilia Plater o .....
Obrazek

Decyzja została podjęta, Summer Snow na banicję w inne miejsce, jako samotnik, wtedy niech sobie rośnie i ploży się po ziemi.
I jeszcze takie ujęcia Jadwiga, Daniel Deronda i Isago.
Obrazek

Obrazek Obrazek

Snow i Gipsy Queen
Obrazek

Małgoś, Dorotka to sobie pogadałyście :wink:
Czy to czasem nie koleżanki w parze ostatnio chorowały?
No to i na mnie przyszło Obrazek

Po pracy zaległam nieprzytomnie, wstałam duuużo później, a teraz zamiast zapaść w sen Obrazek.
Już się odmeldowuję, rano trzeba wstać niestety
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś ten koniec roku sprzyja przeziębieniom :( Ja na szczęście juz lepiej, ale jakieś takie osłabienie teraz mnie dopadało. Święta za pasem a ja w domu nie ruszone, nic nie przygotowane.... chyba świąt nie będzie :(
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Powojniki masz cudowne! Ja raczkuję i 2 lata straciłam, bo posadziłam je nie tak jak trzeba :-( Ale teraz przesadziłam i od wiosny za nie się wezmę.
A kupiłaś ptaszkom ziarenka? One chętnie już skorzystają. Ja podaję swoim już od 3 tygodni ok. kubka dziennie. Jak będzie mróz dostaną więcej. Karmnik masz śliczny! Cieszy oko nawet bez ptaszków! :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No piękne masz te lilie. No i dolałaś benzyny do ognia. Clemki! Ah cudna jest ta twoja kwiatowa ściana :) Masz tyle odmian. Ja niestety nie mogę sobie chyba już na więcej sztuk pozwolić. A nie masz jakiś kotów, bo według mnie dół karmnika zaprasza do tego by się po nim wspiąć i ściągnąć czy to słoninę czy ptaszka?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś, ale masz cudne powojniki! co im robisz, że tak pięknie i dorodnie kwitną, mając przy tym sliczne, zielone liście? a to białe cudeńko, między nimi, jak się nazywa, bo nie mogę doczytać?

biedulko-chorowitko, jesteś w pracy? z temperaturą?
przytulam... zdrowiej!
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Zdrówka życzę!
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

U mnie Jerzy nie ma szans opleść Królowej ramionami, bo za daleko od siebie rosną :wink: .
Nie wiem Jolu, czy zwróciłaś uwagę na drobny biały powojnik u Janusza,
po prawej stronie wjazdu jest taki leśny zagajnik, tam powojnik jest na wysokich iglakach,
jeśli jest to Summer Snow, to Twoja decyzja o przesadzeniu jest jak najbardziej słuszna.
O tej porze roku, gdy dnie stają się krótkie organizm dopomina się czasem snu, nawet bez choroby,
mam nadzieję, że to taka tylko przypadłość dopadła Cię wczoraj.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Nie tylko kulki :D :D :D Powojniki cudne ;:196 i jak opatulone na wypadek mrozów. Moje też były, ale niektóre zostały "rozebrane " przez wiatr ;:223 Ale z ponownym ubieraniem poczekam ... może w ogóle nie będzie takiej potrzeby :lol:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Trzymaj się... i pamiętaj, że to nie my Cię zaraziłyśmy :lol:
Powojniki masz przecudnej urody... to trzeba przyznać ;:180
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jolu, zdrówka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ile razy pokażesz swoje powojniki, zawsze je będę nieustająco chwalić i zazdrościć, że u ciebie tak bujnie rosną, podczas gdy u mnie wcześniej czy później padają na uwiąd. A one tak świetnie pasują do róż. Próbowałam juz z nimi nie raz, zawsze z tym samym skutkiem Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Wreszcie przywiało mnie do Twojego ogrodu, zaniedbałam forum, teraz staram się odwiedzić ulubione wątki.
Clematiski piękne , przyznac trzeba, kupiłam w tym roku Gipsy Queen ale nie chciała zakwitnąć :( Poczekam.

P.S co oznacza termin "grupowanie rowż", miałam pomysla na rabatkę w słonecznej cześci ogrodu, rabatka z różnych róż, które nieudolnie wsadziłam w niewłaściwe miejsca.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dorotka, to tak, jak mnie. Powiem szczerze, że w domu ile by się nie robiło, zawsze coś do ropoty się znajdzie. Najgorszy jest fakt, ze po powrocie z pracy jest już ciemno, a to nie sprzyja pracom porządkowym. Bardzo nie lubię zmywać podłóg nocą :evil: a tu jeszcze tarasowe okna trzeba poprzecierać, przez psy umorusane nosami ;:14
Święta będą, grają już "White Christmas" :D
Miłko miło mi, że się podobają. Zobaczymy wiosną, jak się kolejne postarają.
Ziarno już jest w karmniku, w środku taka tuba z której wysypuję się ziarno, jak ptaszki podjedzą.
Obserwuję, że spogądają z wyższych punktów, czy psy nie biegają w okolicy :lol:
Paula chyba jednak wiosną dokupię kilka lilii ;:224 Mam jeszcze takei cebulowe wakaty na działce i .... jakoś się zmieszczą myślę.
Clemki rozrosły się łądnie dopiero w drugim roku, choć Dr. Ruppel wcale :?
No wiosnę szykują się przeprowadzki, więc pewnie biedne znów się nie wykażą ;:224 Ktotów nie mam, mam za to dwa psy, które skutecznie dbają o to, a by na działkę żaden śmiałek się nie dostał :? Najśmieszniej wyglądają, jak wykręcaają nosy do góry w poszukiwaniu, skąd to taki aromatyczny zapach się niesie :;230 a to słoninka dla sikorek.
Aguś clemki po wiosennym, cięciu podsypałam nadmanganianem potasu, w sezonie dwa razy nawiozłam nawozem do powojników ..... chyba tyle :wink: Aaa i pryskałam, bo mszyce bardzo zainteresowały sie Isago.
Biały to Summer Snow /Paul Farges/ - botaniczny.
Jestem w pracy, koniec roku, inwentaryzajcje, rozliczenia i wiele innych obowiązków. Powiem szczerze, że człowiek w pracy bardziej zdrowy niż w domu :lol:
Pawełku dziękuję.
Elu zauważyłam jaki on żarłoczny, co prawda nie u Janusza. U mnie zaczął okupować drewutnię wewnątrz i na zewnątrz.
Pójdzie na siatkę i niech się rozrasta, nawet płożyć się może po korze wśrod iglaków. Senność towarzyszy mi od czasu, jak dzień zaczał się drastycznie kurczyć. Straszna choroba, ale wyglądam nowego roku w nadzieji, że mnie uzdrowi :wink:
Joluś u mnie wszelkiego dobra pod dostatkiem, tak to jest, jak młody ogrodnik zachłyśnie się różnorodnością świeta roślinnego. Królują jednak zielone kulki.Jeszcze przed kulkami były canny, ale jakoś w tym roku pogoda im nie sprzyjała. Mam nadzieję, ze kłącza przezimują i będziemy się zachwycały w przysżłym roku moim niewielkim poletkiem.
U mnie część roślinek też już rozebrana, pogoda drakońska, szykuje nam bieganie w mrozie po ogrodzie.
Gosiu nie Wy .... to kto inny :;230 Powojniki oczywiście polecam.
Dziękuję Iguś.
Wandziu miło mi. Może spróbuj sypać nadmanganianem clemki. Mój Multi Blue tez jakoś zmarniał pod koniec sezonu, zobaczymy wiosną, jak sobie poradzi.
Ciekawa jestem mojego różanego szpaleru z clemkami w tle, najbardziej martwię sie o wiosenne cięcie i zabezpieczanie, jak już się krzaki rozrosną.
Edytko daj szansę clemkom, muszą mieć trochę czasu, aby się zaaklimatyzować. Mój Ruppel nie kwitł już drugi rok i malutki, ale to taka wyprzedażowa, malutka sadzonka była.
Oooo grupowanie róż to bardzo, bardzo szerokie pojęcie. Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem i raczej o rozwiniecie tematu należałoby poprosić koleżanki z sekcji rózanej.
Myślę, że nie chodzi o klasyfikację więc odniosę sie tylko do ogrodowych problemów i podam kilka przykładów: grupowanie odmianowe, grupowanie kolorystyczne/jednokolorowe, grupy tonacji, wielokolorowe/, grupowanie wielkością różanego krzaczka /wysokość, szerokość/, wielkością i pełnością kwiatów.
To napisałam, uwagi fachowców mile widziane :wink:
A dlaczego uważasz, że niewłaściwie rozmieściłaś krzaki, jeśli mogę zapytać?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opisała się Pani a teraz o zdjęcia jakieś prosimy :wink:
Wiesz, może miałabym lepszy nastrój przedświąteczny, ale dziecko mi prezent w postaci marnych ocen zafundowało :( Półrocze się zbliża, trzeba popoprawiać co się da.
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”