Mój ogród -koci raj.
Re: Mój ogród -koci raj.
Bardzo bym chciała mieć,,mieć tak pusto w ogrodzie'' na jesieni...cudowny widok 

Danusiu, kulki prze zimą w świetnej formie. Kolumnowe oglaki już obwiązane, rośliny wrażliwe na mróz w kołderkach z agrowłókniny. Ogród świetnie przygotowany do nadejścia zimy.
Mnie niestety czeka jeszcze większość z tych prac.

Mnie niestety czeka jeszcze większość z tych prac.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
W tym roku miałam szczęście, że nie musiałam w pażdzierniku stać na zimnie i w mokrym śniegu, zgrabiałymi rękoma wiązać iglaki. Jeszcze nie wszystko okryte. Liczę, że zakończę to w sobotę. Pracuję niemal do nocy i zanim wrócę do domu jest ciemno, więc wolę zrobić coś za wcześniej niż za późno. Kiedyś nie zdążyłam i śnieg mi "położył" 2,5 m iglaka. Wcale go nie było widać spod śniegu. Rozłożył się na szczęście na 3 części , a nie połamał.Nie mogłam go potem wyprostować do pionu i musiałam ściąć ok 0,5m wierzchołka. Tują Reinghold do dzisiaj rośnie mocno podparta. warto zabezpieczyć iglaki w porę .I te duże, i te mniejsze.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- kalyna84
- 100p
- Od: 27 wrz 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękny ogród, jestem pod wrażeniem!!!
To po prostu moje marzenie na przyszłość, duży ogród, wokół przyroda i mnóstwo zwierzaków (koty moje ukochane).. 

Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Danusiu, niektóre Twoje kulki to już zasiedziałe i spore...Te wiosenne maluszki już też słuszny rozmiar osiągnęły...Niby takie małe przyrosty, a jednak szybko to idzie...
Narzekasz na chochołowatość i pustkę w ogrodzie? Wyprowadź się na zimę
Ale coś w tym jest, dobrze, że ja swego ogrodu zimą nie oglądam... 
Narzekasz na chochołowatość i pustkę w ogrodzie? Wyprowadź się na zimę

Zrobiłam wczoraj i dzisiaj plany na rok przyszły.
Da się poszerzyć i wydłużyć robioną w tym roku rabatę i zrobić jedną dodatkową. To da miejsce dla kolejnych roślin.
Poza tym nie wykończyłam jeszcze rabatki z tyłu ogrodu, gdzie są miejsca na 3 kulki. Poza tym zobiłam inwentaryzacje iglaków starych i nowych. Okazało się, że samych tylko iglaczków kupiłam w tym roku aż 52 sztuki, z czego nie zdawałam sobie sprawy. :P
Nie liczę nowych bylin i krzewów liściastych, a będzie tego ponad 20 egzemplarzy. A od 2 lat sądziłam, że juz nic nie upcham w ogrodzie.
. Do posadzenia mam jeszcze 6 iglaków w donicach. Część muszę przesadzić, bo za gęsto posadzone. Najważniejsze, że będzie co robić w przyszłym roku!
Stan iglaków jest taki:
jałowców 19
cisów 6
choina 1
daglezje 2
modrzewie 2
jodły 44
świerki 45
sosny 25
tuje 14
cyprysiki 15
Całkiem niezła kolekcja.
-- 4 gru 2011, o 18:37 --
Teraz trochę fotek żółtawych iglaków:
Sosna Banksa. Zrobiła się trochę żółta i nie wiem czy to dobrze.

Uploaded with ImageShack.us

Jodła koreańska. Będę miała z niej dużo radości, bo ma piękny, żółty kolor.

Pinus mugo Ophir powinna być żółta, a jest prawie zielona.

Jałowiec zakupiomy latem. Parę gałązek zgniło albo obsikały go koty.

Abies koreana Fastigiata.

Jeszcze wąski zakątek, demolowany przez mojego psa. Czeka mnie podcinanie świerka Conica, bo są , niestety, ubytki.

Metrowy. około 10 letni piękny świerczek NN.

A kuku, to ja,Tosia.

Stan iglaków jest taki:
jałowców 19
cisów 6
choina 1
daglezje 2
modrzewie 2
jodły 44
świerki 45
sosny 25
tuje 14
cyprysiki 15
Całkiem niezła kolekcja.

-- 4 gru 2011, o 18:37 --
Teraz trochę fotek żółtawych iglaków:
Sosna Banksa. Zrobiła się trochę żółta i nie wiem czy to dobrze.

Jodła koreańska. Będę miała z niej dużo radości, bo ma piękny, żółty kolor.

Pinus mugo Ophir powinna być żółta, a jest prawie zielona.

Jałowiec zakupiomy latem. Parę gałązek zgniło albo obsikały go koty.

Abies koreana Fastigiata.

Jeszcze wąski zakątek, demolowany przez mojego psa. Czeka mnie podcinanie świerka Conica, bo są , niestety, ubytki.

Metrowy. około 10 letni piękny świerczek NN.

A kuku, to ja,Tosia.

pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
Strasznie mnie korci , żeby się wziąć już teraz za poszerzanie rabat, ale chyba jest za zimno na takie prace. MOkro nie jest. Jeszcze nigdy nie grzebałam w ziemi w grudniu. Może czas zacząć nowy sezon?

pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
NIe jest mokro, powiadasz? Hm, to zupełnie inaczej, niż u mnie. Nawet teraz poada desczyk, na szczęście jednoczesnie zaczyna wyglądac słońce. Tej jesieni zimozielone naprawde zostaną dobrze podlane
p.s. śliczna Tosia

p.s. śliczna Tosia

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Witaj
nie mogę oczu oderwać od Twojego pięknego ogrodu i oczywiście kociaczków.Ja też mam trzy kociaki rozrabiaki:)

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Ależ euforia mnie ogarnęła patrząc na Twoje zdjęcia 
Normalnie dostałam takiego przypływu hormonów szczęścia, że chyba zaraz złapę widły i polecę targać darń pod nowe, wiosenne nasadzenia
Powtórzę za przedmówczyniami: Chciałabym mieć tak "pusto" jak u Ciebie.
Normalnie fantastyczne te zielone kuleczki szczepione
Ja raczej ograniczam sie do mniaturowych iglaków, ale nie szczepionych, bo u nas najtańsze one nie są. Ale chyba sie skuszę na wiosnę- chociaż na kilka... Jaaaaakie ślicznotki!!!

Normalnie dostałam takiego przypływu hormonów szczęścia, że chyba zaraz złapę widły i polecę targać darń pod nowe, wiosenne nasadzenia

Powtórzę za przedmówczyniami: Chciałabym mieć tak "pusto" jak u Ciebie.
Normalnie fantastyczne te zielone kuleczki szczepione

Ja raczej ograniczam sie do mniaturowych iglaków, ale nie szczepionych, bo u nas najtańsze one nie są. Ale chyba sie skuszę na wiosnę- chociaż na kilka... Jaaaaakie ślicznotki!!!
Rena62 witaj w moim wątku. Miło mi, że mnie odwiedziłaś.
Kropelka- nie ma nic przyjemniejszego i lepszego widoku, jak popatrzeć na nową, skończoną rabatę, a potem obserwować jak wszystko na niej rośnie. Ja chyba tez się skuszę w sobotę i poszerzę zeszłoroczną rabatę. Już obliczyłam, że wejdą dodatkowe 3 kulki, które już czekają na wsadzenie do gruntu.
Kropelka- nie ma nic przyjemniejszego i lepszego widoku, jak popatrzeć na nową, skończoną rabatę, a potem obserwować jak wszystko na niej rośnie. Ja chyba tez się skuszę w sobotę i poszerzę zeszłoroczną rabatę. Już obliczyłam, że wejdą dodatkowe 3 kulki, które już czekają na wsadzenie do gruntu.

pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
Przerywniki. :P Tak, żeby nikt nie zapomniał, że to my mieszkamy u naszych kotów, a nie odwrotnie.

Zawsze wkurzony i groźny.

Rozmarzona. Jak mi dobrze, bo na mnie patrzysz.

Nierozłączki.

Pomocnica.

Zawsze wkurzony i groźny.

Rozmarzona. Jak mi dobrze, bo na mnie patrzysz.

Nierozłączki.

Pomocnica.
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo słodkie są te Twoje kociaki. Przypominają mi moje. Nie chodzi mi o wygląd ( bo są całkiem inne), ale o sytuacje przedstawione na zdjęciach. Te błogie lenistwo przeplatane z ciekawością...
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudne te Twoje kociaki
uwielbiam koty, mam jednego swojego niegrzecznego i drugiego kiedyś uratowałam przed śmiercią pod kołami samochodu i teraz ma swój dom u przyszłych teściów więc mogę się z nim pobawić jak przyjeżdżam. Ale to dwa różne charaktery