Ja panią Walewską robię z powidłami śliwkowymi , a przekładam kremem do karpatki z odrobiną alkoholu
Kuchenne inspiracje AGNESS
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agusia swietne przepisy
Ja panią Walewską robię z powidłami śliwkowymi , a przekładam kremem do karpatki z odrobiną alkoholu
Ja panią Walewską robię z powidłami śliwkowymi , a przekładam kremem do karpatki z odrobiną alkoholu
-
Kasencja
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Sernik wygląda pysznie
. Bardzo lubię serniki wszelkiego rodzaju, a na Święta trzeba coś upichcić, więc mam na niego oko
.
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Muszę wypróbować ten piernik,nie przepadałam za piernikami ale od kilku tygodni kupuję pierniczki i wciągam całe opakowania,coś mi się przestawiło
,
A robiłyście ciacho pt."D..a pawiana" -pycha
A robiłyście ciacho pt."D..a pawiana" -pycha
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś z powidłami śliwkowymi też musi być pyszna
Kasiu, serniczek bardzo polecam, robi się szybciutko i jest niesamowicie soczysty i delikatny. Zdaj proszę relacje z wrażeń, jak zrobisz
Ja też uwielbiam serniki
Halinko mam nadzieję, ze skorzystasz z jakiegoś przepisu
Andziu spróbuj piernik, jest pyszny i bardzo delikatny
Bardzo łatwy do zrobienia
Poproszę o przepisik
Dziś może SAŁATKA GYROS
* 1 duża kapusta pekińska
* 3 duże pomidory
* 1 duża marchew
* czosnek
* 1 puszka kukurydzy
* duża podwójna pierś z kurczaka
* majonez
* przyprawa GYROS- GALEO
Pokroić w kostkę pierś z kurczaka, obsypać obficie przyprawą , usmażyć.
Poszatkować dosyć grubo kapustę, marchew zetrzeć na tartce jarzynowej, posolić i wymieszać.
- wyłożyć połowę do szklanej salaterki
- na to połowę pomidorów pokrojonych w sporą kostkę
- majonez wymieszany z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
- obsmażoną pierś z kurczaka
- pozostałą część warzyw wymieszaną razem z czosnkowym majonezem ( marchew, kapusta, kukurydza, pomidory)
Wstawić do lodówki na godzinę
SMACZNEGO
KORA ORZECHOWA
* 8 BIAŁEK
* 3 ŻÓŁTKA
* 20 DKG ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
* 10 DAG WIÓRKÓW
* 10 DAG RODZYNEK
* 1 ŁYŻ MĄKI
* 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
* 3/4 SZKL CUKRU
***************************************
* PUSZKA BRZOSKWIŃ
* 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
* 5 ŻÓŁTEK
* 1 MASŁO
* DELICJE Z ADWOKATEM
* 2 GALARETKI
-Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać pozostałe składniki. Upiec z tego 2 placki
-Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami wody.
- Niecałą szklankę wody wymieszać z 2 budyniami + 5 żółtek - wymieszać , zagotować z sokiem .
- Masło ubić, po łyżce dodawać wystudzony budyń.
-Delicje moczyć w spirytusie wymieszanym z zaparzoną kawą.
-Galaretki rozpuścić w mniejszej porcji wody niż jest na przepisie, ostudzić
Układać: Placek- Masa- Delicje czekoladą do dołu- Masa- Placek- Masa- Brzoskwinie-Galaretki
Kasiu, serniczek bardzo polecam, robi się szybciutko i jest niesamowicie soczysty i delikatny. Zdaj proszę relacje z wrażeń, jak zrobisz
Halinko mam nadzieję, ze skorzystasz z jakiegoś przepisu
Andziu spróbuj piernik, jest pyszny i bardzo delikatny
Poproszę o przepisik
Dziś może SAŁATKA GYROS
* 1 duża kapusta pekińska
* 3 duże pomidory
* 1 duża marchew
* czosnek
* 1 puszka kukurydzy
* duża podwójna pierś z kurczaka
* majonez
* przyprawa GYROS- GALEO
Pokroić w kostkę pierś z kurczaka, obsypać obficie przyprawą , usmażyć.
Poszatkować dosyć grubo kapustę, marchew zetrzeć na tartce jarzynowej, posolić i wymieszać.
- wyłożyć połowę do szklanej salaterki
- na to połowę pomidorów pokrojonych w sporą kostkę
- majonez wymieszany z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
- obsmażoną pierś z kurczaka
- pozostałą część warzyw wymieszaną razem z czosnkowym majonezem ( marchew, kapusta, kukurydza, pomidory)
Wstawić do lodówki na godzinę
SMACZNEGO
KORA ORZECHOWA
* 8 BIAŁEK
* 3 ŻÓŁTKA
* 20 DKG ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
* 10 DAG WIÓRKÓW
* 10 DAG RODZYNEK
* 1 ŁYŻ MĄKI
* 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
* 3/4 SZKL CUKRU
***************************************
* PUSZKA BRZOSKWIŃ
* 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
* 5 ŻÓŁTEK
* 1 MASŁO
* DELICJE Z ADWOKATEM
* 2 GALARETKI
-Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać pozostałe składniki. Upiec z tego 2 placki
-Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami wody.
- Niecałą szklankę wody wymieszać z 2 budyniami + 5 żółtek - wymieszać , zagotować z sokiem .
- Masło ubić, po łyżce dodawać wystudzony budyń.
-Delicje moczyć w spirytusie wymieszanym z zaparzoną kawą.
-Galaretki rozpuścić w mniejszej porcji wody niż jest na przepisie, ostudzić
Układać: Placek- Masa- Delicje czekoladą do dołu- Masa- Placek- Masa- Brzoskwinie-Galaretki
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
O kurcze i kolejny przepis ,którym narobiłaś mi smaka.Jutro rano jak bedę wracała z pracy muszę zahaczyć o sklep i kupić delicje(ale o takich z adwokatem nie słyszałam
),resztę składników mam dzisiaj mieliłam orzechy,(normalnie jakbym coś przeczuwała,że jutro będą mi potrzebne
.Jutro będzie kora i piernik...o kurcze ale jazda
Pewnie w niedzielę jak zwykle wyniosę połowę do pracy.
A przepisik wkleiłam u siebie w pogaduchach.
Pewnie w niedzielę jak zwykle wyniosę połowę do pracy.
A przepisik wkleiłam u siebie w pogaduchach.
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3795
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguniu, na pewno zrobię rybę w ananasie i korę orzechową
Pozdrawiam Hala
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aniu jeśli nie dostaniesz takich z adwokatem, to kup takie z pianką toffi lub podobną, je chyba dosyć trudno dostać....ale może się trafią...Jak zrobisz, to bardzo proszę podziel się wrażeniami
Już biegnę do ciebie zobaczyć przepisik, o takim cieście nie słyszałam.....fajnie, ze mam w pracy zeszyt z przepisami na ciasta....t od razu spiszę
Halinko cieszę się bardzo
Koniecznie daj znać jak smakowało 
Już biegnę do ciebie zobaczyć przepisik, o takim cieście nie słyszałam.....fajnie, ze mam w pracy zeszyt z przepisami na ciasta....t od razu spiszę
Halinko cieszę się bardzo
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A toś mi doradziła
o takich też nie słyszałam
,bo ogólnie nie przepadam za delicjami,jak już to rodzinka kupuje ale jakieś owocowe
Ale jak powiedziałam,tak zrobię jutro porozglądam się i pewnie coś tam kupię..no chyba,że usnę .Tydzień temu też dostałam przepis na ciacho czekaladowe ,po pracy kupiłam składniki no i jak tylko wróciłam zaczęłam pichcić ,a że spać mi się baardzo chciało,to nastawiłam budzik,ale po tych 20-30 minutach stwierdziłam,że jeszcze ciasto surowe,więc nastawiłam budzik na kolejne 20 mni,tyle tylko,że tego dzwonka ani też alarmu z kuchenki nie słyszałam...Na szczęście córka,mnie obudziła.Stwierdziłam,że ciasto się nie udało i poszłam dalej spać,a po południu okazało się ,że jednak ciasto pycha . 
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2577
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie, Niemce
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga ciekawe jest to ciasto kora orzechowa, muszę spróbować. Mam jeszcze takie pytanie czy Ty jak robisz walewską to od razu smarujesz surowy placek powidłami?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aniu mam nadzieję, ze uda ci sie dostać delicje i że nie zaśniesz, tylko upieczesz ciasto
Iwonko dżemik smaruję na surowe placki i wylewam na niego ubitą pianę, którą posypuję orzechami....i do piekarnika
Iwonko dżemik smaruję na surowe placki i wylewam na niego ubitą pianę, którą posypuję orzechami....i do piekarnika
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4585
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś ja też często piekę korę tylko na wierzch układam brzoskwinie i zalewam galaretką.Syn ją niestety już dawno zamówił i na święta musi być .Ja mam tylko problem zawsze z galaretką bo ciasto wychodzi wysokie i nie bardzo chce się zmieścić do blachy.A i daje zwykłe delicje z galaretką.A panią Walewską posypuje i orzechami i rodzynkami.dzięki za przepisiki piernik muszę wypróbować
A twoją duszoną szynką tak się zachwycałam że teraz robię rodzince tylko ty wtedy nie dawałaś pieczarek
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu gapa ze mnie i nie napisałam o brzoskwiniach, ale już dopisałam
Delicje z galaretką też muszą wspaniale smakować
Pierniczek polecam
Mięsko faktycznie wtedy piekłam bez pieczarek, ja je robię różnie, żeby było urozmaicenie
Czasami w samej cebulce, czasami z pieczarkami, a czasami zamiast pieczarek dodaję pod koniec pieczenia grubo pokrojoną czerwoną paprykę
Strasznie się cieszę , że ci smakowało i korzystasz z przepisu 
Mięsko faktycznie wtedy piekłam bez pieczarek, ja je robię różnie, żeby było urozmaicenie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Zaciekawiła mnie rybka z ananasem - lubię nowości, chociaż moi domownicy niekoniecznie tolerują z owocami, ale spróbuję, może przekonają się.



