Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
W USA w Luizjanie trąby anielskie są drzewami całorocznymi, rosną solidnie i rozłożyście.

- adrianic
- 1000p 
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To tak z mojego doświadczenia - szklarnia w lato to porażka w hodowli - chorują dużo częściej ,a kwiaty mają o wiele krótszą żywotność bo dopada je jakiś grzyb i brązowieją.
Po 15 maja wkopuję doniczki do ziemi tak, że wystaje góra 2 cm. Nie robię tego po to żeby puszczały korzenie tylko po to żeby doniczki się nie przewracały przy wietrze. Do każdej doniczki mam kroplownik i codziennie podlewam - przy dużym słońcu to dwa razy dziennie i za każdym razem z nawozem.
Na słońcu i przy stałym wentylowaniu rosną najszybciej i kwitną najbardziej obficie. Żeby wentylacja była dobra to obcinam wszystkie duuuże liście dzięki czemu praktycznie w ogóle nie łapie się ich żaden grzyb.
U siebie mam zawsze minimum 50 dużych donic z daturkami

Po 15 maja wkopuję doniczki do ziemi tak, że wystaje góra 2 cm. Nie robię tego po to żeby puszczały korzenie tylko po to żeby doniczki się nie przewracały przy wietrze. Do każdej doniczki mam kroplownik i codziennie podlewam - przy dużym słońcu to dwa razy dziennie i za każdym razem z nawozem.
Na słońcu i przy stałym wentylowaniu rosną najszybciej i kwitną najbardziej obficie. Żeby wentylacja była dobra to obcinam wszystkie duuuże liście dzięki czemu praktycznie w ogóle nie łapie się ich żaden grzyb.
U siebie mam zawsze minimum 50 dużych donic z daturkami
Iza tu masz link o rozmnażaniu z nasion, dość przystępny na moje oko i foto z nasiennikami, wszystko opisane http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns 
oryginał tu http://www.abads.org/abads/seed/
Twoje nasiona to chyba jakiś mieszaniec Brugmansia suaveolens x ..warto spróbować wysiać
pH mieszanki ok. 6, im świeższe nasiona tym lepiej, więc przetrzymaj je jeszcze na roślinie, bo na wysiew zdecydowanie za wcześnie wg mnie.

oryginał tu http://www.abads.org/abads/seed/
Twoje nasiona to chyba jakiś mieszaniec Brugmansia suaveolens x ..warto spróbować wysiać
pH mieszanki ok. 6, im świeższe nasiona tym lepiej, więc przetrzymaj je jeszcze na roślinie, bo na wysiew zdecydowanie za wcześnie wg mnie.
- izabela skula
- 1000p 
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
I znowu nie poczytam....

- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Iza dlaczego nie poczytasz?
w Google wpisz http://www.abads.org/abads/seed/ i wyświetli Ci się możliwość tłumaczenia ...

w Google wpisz http://www.abads.org/abads/seed/ i wyświetli Ci się możliwość tłumaczenia ...
- izabela skula
- 1000p 
nie wyświetla mi się tłumaczenie strony, a nie znam angielskiego - i tyle...

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Fragmenty tekstu możesz też +- przetłumaczyć korzystając z http://translate.google.pl/ na zasadzie kopiuj/wklej.izabela skula pisze:nie wyświetla mi się tłumaczenie strony, a nie znam angielskiego - i tyle...
udało ci się?
wejdź w link, który podał Xipe, w ramkę wklej http://www.abads.org/abads/seed/ i po prawej stronie masz już link w tłumaczeniu (nieudolnym, ale zawsze coś) i wystarczy tylko najechać kurosem, użyć paluszka i gotowe
i jeszcze coś, na dole strony, którą podał xipe jest "włącz tłumaczenie na bieżąco", jak wciśniesz to przy każdym wejściu w google powinnaś mieć od razu możliwość tłumaczenia

wejdź w link, który podał Xipe, w ramkę wklej http://www.abads.org/abads/seed/ i po prawej stronie masz już link w tłumaczeniu (nieudolnym, ale zawsze coś) i wystarczy tylko najechać kurosem, użyć paluszka i gotowe

i jeszcze coś, na dole strony, którą podał xipe jest "włącz tłumaczenie na bieżąco", jak wciśniesz to przy każdym wejściu w google powinnaś mieć od razu możliwość tłumaczenia
- izabela skula
- 1000p 
Dzięki Aneta - bardzo ciekawa lektura. 

- adrianic
- 1000p 
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Nie produkuję nasion. 
U siebie dbam o rzetelność odmianową, a to eliminuje hodowlę z nasion.
Robię tylko nowe odmiany fuksji i to w trochę innych warunkach niż amatorsko bo do opisu z czego powstała odmiana muszę mieć 100% pewność, która roślinka z którą się seksiła Żeby to osiągnąć to dane rośliny są wstawiane do miejsca gdzie nie mają dostępu owady itp.
 Żeby to osiągnąć to dane rośliny są wstawiane do miejsca gdzie nie mają dostępu owady itp.

U siebie dbam o rzetelność odmianową, a to eliminuje hodowlę z nasion.
Robię tylko nowe odmiany fuksji i to w trochę innych warunkach niż amatorsko bo do opisu z czego powstała odmiana muszę mieć 100% pewność, która roślinka z którą się seksiła
 Żeby to osiągnąć to dane rośliny są wstawiane do miejsca gdzie nie mają dostępu owady itp.
 Żeby to osiągnąć to dane rośliny są wstawiane do miejsca gdzie nie mają dostępu owady itp.Re: Datura--praktyczne porady cz.2
szkoda.. bo chyba wyrzucasz  a może jakiś fajny mutant by się trafił klientowi
 a może jakiś fajny mutant by się trafił klientowi   

szkoda też, że Twoja 'rzetelność odmianowa' jest później kawałkowana i bezkarnie sprzedawna ..ale to już inna sprawa
 ..ale to już inna sprawa

szkoda też, że Twoja 'rzetelność odmianowa' jest później kawałkowana i bezkarnie sprzedawna
 ..ale to już inna sprawa
 ..ale to już inna sprawa- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
A mie spotkała niespodzianka - miałem badylki , które sobie stały sobie w piwnicy , część wypuściła niewielkie odrostki , ale nagle większość mi po prostu bez powodu zgniła !!!!!!
Nawet te które mają odrosty póki co nie ma śladów przyszłych korzonków , tak więc z badylków został tylko jeden .....

Nawet te które mają odrosty póki co nie ma śladów przyszłych korzonków , tak więc z badylków został tylko jeden .....
- Dyshia
- 1000p 
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Moje datury wczoraj w końcu poszły pod nóż, ale tylko dwie. Trzecia jeszcze stoi i kwitnie i w końcu rozwiała moje wątpliwości dotyczące koloru - kwiat rozwinął się dwa dni temu i okazał się biały.   Jak przekwitnie róznież ją przytnę i schowam do garażu. Mam nadzieję, że będą się miały dobrze, bo tnąc starałam się zostawić "y", a większość była jeszcze częściowo zielona...
 Jak przekwitnie róznież ją przytnę i schowam do garażu. Mam nadzieję, że będą się miały dobrze, bo tnąc starałam się zostawić "y", a większość była jeszcze częściowo zielona...

Jak przekwitnie róznież ją przytnę i schowam do garażu. Mam nadzieję, że będą się miały dobrze, bo tnąc starałam się zostawić "y", a większość była jeszcze częściowo zielona...
 Jak przekwitnie róznież ją przytnę i schowam do garażu. Mam nadzieję, że będą się miały dobrze, bo tnąc starałam się zostawić "y", a większość była jeszcze częściowo zielona...- Dyshia
- 1000p 
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Mam problem z moimi uciętymi zielonymi "badylkami". Po ścieciu stały dzień w wodzie i było wszystko ok, wczoraj moczyłam je w ukorzeniaczu i powsadzałam do doniczek, obficie podlałam. Dziś rano poszłam zobaczyć, co u nich i wszystkie leżały na płasko, bez wigoru. Proszę o pomoc, co robić... Wyciągnąć je z doniczek i wsadzić ponownie do wody? Stoją w chłodniejszym pomieszczeniu (15-18*C) przy oknie.   Oberwałam też przed sadzeniem większe liście, by nie obciążały rośliny.
 Oberwałam też przed sadzeniem większe liście, by nie obciążały rośliny.

Oberwałam też przed sadzeniem większe liście, by nie obciążały rośliny.
 Oberwałam też przed sadzeniem większe liście, by nie obciążały rośliny.- izabela skula
- 1000p 
Wsadziła bym je  z powrotem do wody... ale nich się inni wypowiedzą