Wędzarnia
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wędzarnia
my również z mężem mamy zamiar ubudować grillo-wędzarkę, więc ten wątek nas bardzo zaciekawił. na pewno będziemy z ciekawością tu zaglądać. 

Joanna
Jako że zimy nie widać przesunęłem swoje plany budowy grilo wędzarni, i powoli zaczęłem je realizować.
Wstawiam tylko 2 zdjęcia ale sukcesywnie będzie ich więcej, może ktoś je wykorzysta.
Buduję ze starej poniemieckiej cegły, która nie była tynkowana, uważam że zda egzamin choć nie będzie tak efektownie wyglądała jak z klinkieru.Pozdrawiam.

By bodzio63 at 2011-12-11

Wstawiam tylko 2 zdjęcia ale sukcesywnie będzie ich więcej, może ktoś je wykorzysta.
Buduję ze starej poniemieckiej cegły, która nie była tynkowana, uważam że zda egzamin choć nie będzie tak efektownie wyglądała jak z klinkieru.Pozdrawiam.

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale ta cegła jest 2 razy bardziej wytrzymała od obecnie produkowanej.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mam zamiar, a właściwie mój M, zbudować grilo-wędzarnie. Fundament wylali budowlańcy w czasie budowy domu. Minęło 10 lat, a fundament czeka na ciąg dalszy
.

Pozdrawiam. Gosia
@bodzio63
Obawiam się, że ta rynna Ci się "wypali" na odcinku przy samym palenisku. IMHO od strony paleniska powinieneś włożyć element ceramiczny. Albo początkowy fragment kanału dymowego (tak na jedną cegłę minimum) wyłóż szamotem a dopiero potem ta rynna.
Obawiam się, że ta rynna Ci się "wypali" na odcinku przy samym palenisku. IMHO od strony paleniska powinieneś włożyć element ceramiczny. Albo początkowy fragment kanału dymowego (tak na jedną cegłę minimum) wyłóż szamotem a dopiero potem ta rynna.
Właśnie chciałem to napisać. Żeby nie używać do budowy paleniska i początku rury zwykłych cegieł. Lepiej użyć szamotu a elementy z niego (razem z zaprawą szamotową) można kupić na sztuki w marketach budowlanych.
I nie polecam do wykonania rury wprowadzającej dym z paleniska do wędzarni rur z blachy ocynkowanej- cynk reaguje ze składnikami dymu tworząc lotne związki metaloorganiczne które potem wchłaniane są przez wędliny.
A co do posiadania wędzarni, można zrobić ją z beczki
I nie polecam do wykonania rury wprowadzającej dym z paleniska do wędzarni rur z blachy ocynkowanej- cynk reaguje ze składnikami dymu tworząc lotne związki metaloorganiczne które potem wchłaniane są przez wędliny.
A co do posiadania wędzarni, można zrobić ją z beczki

Pewnie, że można, sam od beczki zaczynałem. I na początek nawet polecam, bo to szybkie i tanie. Ale w końcu nadchodzi ten moment w życiu, że trzeba zbudować coś murowanego. Bo to i estetycznie wygląda, łatwiej utrzymać parametry wędzenia, zużywa mniej paliwa i wzbudza podziw sąsiadów:)Rayy pisze: A co do posiadania wędzarni, można zrobić ją z beczki
PS. Zdobycie beczki, to pikuś. Pierwsza lepsza po ropie czy olejach, do znalezienia na złomowisku i dokładnie wypalić ogniem z tego badziewia ( i zewnętrznego lakieru przy okazji). Natomiast znalezienie worka jutowego do przykrycia beczki graniczy z cudem. Dziś wszystko jest pakowane w plastikowe worki/siatki. Dobrze, ze miałem "po dziadku" stare worki na ziemniaki, pamiętające jeszcze stan wojenny.
Witam.
Oczywiście każde rady to cenna pomoc z Waszej strony.Oczywiście samo palenisko oraz początek kanału dymnego (ok 15 cm),zostało wyłożone cegłą szamotową na zaprawą szamotową.Blacha rynny ma 3mm i średnicę 200mm, myślę że tak szybko szlag ją nie trafi, ale czas to na pewno zweryfikuje.Jutro zalewam górę,a póżniej ścianki boczne i tył wraz z kominem, trzeba korzystać póki pogoda sprzyja.W miarę postępu prac będę zamieszczał dodatkowe fotki w celach poglądowych.Oczywiście żaden ze mnie murarz.
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 12095.jpg/]
[/URL]
Pozdrawiam i dzięki za rady.
Oczywiście każde rady to cenna pomoc z Waszej strony.Oczywiście samo palenisko oraz początek kanału dymnego (ok 15 cm),zostało wyłożone cegłą szamotową na zaprawą szamotową.Blacha rynny ma 3mm i średnicę 200mm, myślę że tak szybko szlag ją nie trafi, ale czas to na pewno zweryfikuje.Jutro zalewam górę,a póżniej ścianki boczne i tył wraz z kominem, trzeba korzystać póki pogoda sprzyja.W miarę postępu prac będę zamieszczał dodatkowe fotki w celach poglądowych.Oczywiście żaden ze mnie murarz.
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 12095.jpg/]

Pozdrawiam i dzięki za rady.
Więc nie jest to rynna, tylko lufa armatnia.Blacha rynny ma 3mm
Daj fotkę z wsadem w środku. Kocham takie widoki:)
Nie ściemniaj. Cegła i fugi położone perfekcyjnie.Oczywiście żaden ze mnie murarz.
PS. jak będziesz murował komorę wędzarniczą, to trzymaj się wymiarów wewnętrznych. Ja zrobiłem ten błąd, że trzymałem się obrysu, cegłę miałem trochę zwichrowaną (tzw. w slangu murarzy "gitara") i teraz mam problemy z długością kijów. Nie mogą być takie same na każdym poziomie i nie mogę swobodnie przekładać. Nie powiem, gdzie kupowałem cegłę, ale w takim miejscu, że nawet nie ma kogo/komu .... Mój, błąd. Piszę, żebyś Ty tego błędu uniknął.
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas na wiosnę poważne plany budowy wędzarni z prawdziwego zdarzenia. Na razie mamy skrzynkę zbitą z desek.
Krzychu, wbrew pozorom nie jest trudne kupienie worka jutowego, bo trafiłam taki w pospolitej castoramie, bodajże na ogrodniczym dziale.
Bodzio piękną masz tą poniemiecką cegłę
w niczym nie jest gorsza od klinkierowej. Poza tym nie kokietuj tu nas, że żaden z Ciebie murarz czy "lajkonik" jakiś, bo widać, że masz pojęcie co robisz i zamieszczaj krok po kroku dokumentację budowy. Jeśli starczyłoby CI czasu i chęci, to może pokusiłbyś się jeszcze o zrobienie kosztorysu do takiej budowli? plissss 
Krzychu, wbrew pozorom nie jest trudne kupienie worka jutowego, bo trafiłam taki w pospolitej castoramie, bodajże na ogrodniczym dziale.
Bodzio piękną masz tą poniemiecką cegłę

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Raczej zestawienie materiałów niż kosztorys. Kosztorys może amatorów nie znających realiów budowlanych załamać i zniechęcić do budowy własnych konstrukcji. Bajerancka wędzarnia (klinkier jako wykończenie + marmur/granit jako płyta) to minimum 5 kafli. Taka sama wędzarenka, ale ze zwykłej cegły zamiast klinkieru ozdobnego; zaprawa murarska zamiast drogiej zaprawy do klinkieru i płytki chodnikowe zamiast marmuru to 2,5- 3 tysiaki. Biorąc pod uwagę, że budujemy sposobem gospodarczym, można zejść na 1 500 ( bo mamy jakieś cegły, gdzieś w garażu zostały zbrojenia po budowie domu itd..).Andzia1 pisze:Jeśli starczyłoby CI czasu i chęci, to może pokusiłbyś się jeszcze o zrobienie kosztorysu do takiej budowli? plissss
Oczywiście piszę o takiej bajeranckiej wędzarni, bo jak nam zależy na wędzeniu/funkcjonalności a nie na wyglądzie, to koszty mogą być minimalne. Poza tym, kto powiedział, że wędzarnia z lokalnego kamienia jest brzydsza od wędzarni z kupnego klinkieru.
Po prostu zaplanuj sobie co chcesz zrobić, następnie wypisz na kartce papieru jakie potrzebujesz do tego materiały i potem sprawdź ile co kosztuje, co już masz, co Ci sąsiad przez płot przerzuci za browca itp.
Jak się temat rozwinie i będą zainteresowani, to napiszę na czym można zaoszczędzić, a gdzie nie ma co kombinować, bo jak mówi stare chińskie przyłowie "szkłem się nosa nie utrze".
11krzych
Tak się składa, że w najbliższą sobotę zamierzałem wędzić na Święta troszkę boczku, szynki i baleronu. Gdy się o tym dowiedzieli znajomi, to z tego troszkę zrobiły się 4 boczki, 2 szynki i 3 balerony.
Dzięki lince którą zapodałeś, a ja dopiero zacząłem przeglądać, widzę że jest duża szansa poprawienia paru swoich ewentualnych błędów. Choć proporcje solanki do peklowania to skoryguję dopiero w piątek poprzez przepłukanie mięsa, a wcale nie miałem takiego zamiaru. Reasumując dziękuję za linka, bo już wiem, że do końca tygodnia pobuszuję tam dłużej.
Pozdrawiam.
Tak się składa, że w najbliższą sobotę zamierzałem wędzić na Święta troszkę boczku, szynki i baleronu. Gdy się o tym dowiedzieli znajomi, to z tego troszkę zrobiły się 4 boczki, 2 szynki i 3 balerony.

Dzięki lince którą zapodałeś, a ja dopiero zacząłem przeglądać, widzę że jest duża szansa poprawienia paru swoich ewentualnych błędów. Choć proporcje solanki do peklowania to skoryguję dopiero w piątek poprzez przepłukanie mięsa, a wcale nie miałem takiego zamiaru. Reasumując dziękuję za linka, bo już wiem, że do końca tygodnia pobuszuję tam dłużej.

Pozdrawiam.
U mnie trzeba by dopisać zero do każdej cyferki z Twojego postu . Chyba jestem za mało asertywnySlawgos pisze: to z tego troszkę zrobiły się 4 boczki, 2 szynki i 3 balerony.![]()

11krzych.
Proszę bardzo jak widać górę szamotu wsparłem na prętach.Grubość cegły szamotowej 60mm.

Więcej fotek zrobię jak przestanie podać.Dziś pozwoliło mi zalać górę i osadzić dzwi paleniska,i musiałem szybko przykrywać gdyż zaczęło padać.Mocowania rusztu do grila i wieszaki do kijków robię z pręta fi 6mm ze stali nierdzewnej, problem z długością mam nadzieję nie będzie występował.Jako dzwi paleniska wykorzystałem stare żeliwne dzwiczki od pieca.(Mam nadzieje że złomiarze ich nie buchną).
Oczywiście stronę którą podałeś w linku przerobiłem całą,i z całą stanowcząścią uważam ją za pomocną.Jest jakieś porównanie i odniesienie.
Andzia1
Na zakończenie oczywiście mogę i podam orjętacyjną kwotę jaką wydałem, ale jak pisał 11krzych nie ma to żadnego znaczenia,kwestią jest jakie kwoty osobiście wydasz na materiał.Oczywiście wyliczę ile cegieł zużyłem,ile zaprawy w workach,ile cementu itp,oraz zrobię rysunek z wymiarami.
Pozdrowienia dzięki za rady.
Proszę bardzo jak widać górę szamotu wsparłem na prętach.Grubość cegły szamotowej 60mm.

Więcej fotek zrobię jak przestanie podać.Dziś pozwoliło mi zalać górę i osadzić dzwi paleniska,i musiałem szybko przykrywać gdyż zaczęło padać.Mocowania rusztu do grila i wieszaki do kijków robię z pręta fi 6mm ze stali nierdzewnej, problem z długością mam nadzieję nie będzie występował.Jako dzwi paleniska wykorzystałem stare żeliwne dzwiczki od pieca.(Mam nadzieje że złomiarze ich nie buchną).

Oczywiście stronę którą podałeś w linku przerobiłem całą,i z całą stanowcząścią uważam ją za pomocną.Jest jakieś porównanie i odniesienie.
Andzia1
Na zakończenie oczywiście mogę i podam orjętacyjną kwotę jaką wydałem, ale jak pisał 11krzych nie ma to żadnego znaczenia,kwestią jest jakie kwoty osobiście wydasz na materiał.Oczywiście wyliczę ile cegieł zużyłem,ile zaprawy w workach,ile cementu itp,oraz zrobię rysunek z wymiarami.

Pozdrowienia dzięki za rady.

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drodzy Panowie...bo się tu tak męsko zrobiło...
Absolutnie macie rację co do kosztorysowania takich budowli, ja to wiem... Niemniej jednak zawsze to dobrze wiedzieć, że drzwiczki czy ruszt to kosztują tyle, a tyle trzeba zużyć...itd itp.
Mamy do wykorzystania jeszcze ok. 50 ton cudnego wapiennego kamienia
, więc przynajmniej zewnętrzna część grillo-wędzarni jest już w planach.
Co do wędzenie mięsiw - absolutnie strona którą przywołaliście jest w pełni profesjonalna i nic więcej nam amatorom nie trzeba...prócz osobiście zebranych doświadczeń.
Ja właśnie dzisiaj zaczynam walkę z 12 kilogramami udźca z indyka, z którego robimy pyszne szynki, do tego będzie jeszcze schab i kilka kurczaków. Zainteresowanych zapraszam do mojej kuchni, gdzie o tym pisałam z dokładnymi proporcjami na peklowanie (str 7-8 i potem od 26).
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w budowie i wędzeniu

Absolutnie macie rację co do kosztorysowania takich budowli, ja to wiem... Niemniej jednak zawsze to dobrze wiedzieć, że drzwiczki czy ruszt to kosztują tyle, a tyle trzeba zużyć...itd itp.
Mamy do wykorzystania jeszcze ok. 50 ton cudnego wapiennego kamienia

Co do wędzenie mięsiw - absolutnie strona którą przywołaliście jest w pełni profesjonalna i nic więcej nam amatorom nie trzeba...prócz osobiście zebranych doświadczeń.
Ja właśnie dzisiaj zaczynam walkę z 12 kilogramami udźca z indyka, z którego robimy pyszne szynki, do tego będzie jeszcze schab i kilka kurczaków. Zainteresowanych zapraszam do mojej kuchni, gdzie o tym pisałam z dokładnymi proporcjami na peklowanie (str 7-8 i potem od 26).
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w budowie i wędzeniu

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu