Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Koniecznie :-) A przy okazji jakieś byliny poproszę :-)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siberia pisze:Koniecznie :-)
Proszę bardzo ;) Wrzuciłam fotki na off top mojej dawnej załogi czołgowej, już nie chciałam działać niezgodnie z regulaminem i odpuściłam ten wątek;)
Siberia pisze:A przy okazji jakieś byliny poproszę :-)
Miałam właśnie zamiar teraz ukazać poszczególne części działki wraz z bylinami podkreślającymi piękno wiosny:

- ostatnio u prawie każdego króluje wiosna i orliki, to i u mnie czas na to samo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- kawałek białej rabaty, najładniej wygląda wiosna, bo potem to nie bardzo ;)
Obrazek

- mimo, iż przekwitnięty, to i tak ładnie się prezentuje
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Orliki rozpoznaję, ale na pierwszym zdjęciu widać jeszcze żółtą roślinę. Gdzieś już widziałam takie kuleczki, ale nie wiem, co to. Orlików ciągle mi mało, co jakiś czas kupuję nasiona i dosiewam :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu ależ czarujesz wiosną......jeszcze chwilka i będziemy ją podziwiać za oknami 8-) :lol:
A różyce.....raju bajka....one same w sobie są wspaniałe, a fajne towarzystwo niesamowicie dopełnia całości..... ;:138
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alu, płakać mi się chce z zazdrości :oops: (nie, chyba z radości), bo Twoje kwiaty na zdjęciach po prostu tańczą! ;:63 Orliki lawendowe, o jasnych kolorach, no i białe maki, a także całe zachwycające tło. Dla mnie to przepiękne tańczące rabaty. Pokazuj je jeszcze, bo to miód na serce... ;:180 Białe maczki, jaki masz sposób na nie, zbiór nasion i coroczne sianie? Moja biała rabata powstaje tymczasem w głowie, na razie mam pysznogłówkę, szałwię, dzwonki, odętkę, floksy, ostróżkę, chabra górskiego, ślazówki, rumianki, gęsiówkę, może wsadzę bratki. Pewnie jest jeszcze dużo kwiatów, o których w tej chwili nie pamiętam.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wytrzymałam i cofnęłam się do części pierwszej ogrodu. Jestem zauroczona Twoimi maczkami kalifornijskimi (zdjęcia!!!). Kiedy mieszkałam w mieście,to miałam działkę pod lasem, z bardzo słabą ziemią. I tam eszolcja wysiewała mi się sama i w różnych miejscach. W moim ogrodzie niestety już nie ma ochoty. A u Ciebie - cudowne kolory, morelowe, jasnożółte, słomkowe, i z rumieńcami! Muszę jeszcze raz koniecznie spróbować. Dobrze też, że zobaczyłam Twoje cynie, właśnie te mieszane są takie ładne. Dotychczas trafiałam na rozsadę jedynie czerwoną, "sztywną" i to mnie trochę zniechęcało. Masz chyba także laki, ale może to coś tylko podobnego? Kiedyś dostałam kilka w takich nasyconych kolorach, żóltym, pomarańczowym i "brązowym", ale zbyt mocno przycięłam drewniejące części i już nie odbiły. Rozglądam się teraz po ogródkach, ale nie widzę tych babcinych kwiatów. Gożdziki brodate, nie mam już słów, takie śliczności. Podziwiałam Twoje róże, lawendę w trzech kolorach, zabrakło mi jedynie kocimiętki, a może ją przeoczyłam? Masz takie kwiatki, które i ja wybrałam lub mam nadzieję mieć. No i swoimi zdjęciami przekonałaś mnie już do wszystkich kwiatów... Alu... czy to na pewno dobrze? ;:88
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orliki to wdzięczne rośliny - bezproblemowe, dłuuuugo kwitną, pięknie wyglądają, łatwo komponują się z innymi roślinami i szybko rozmnażają się :D
Ewo, te żółte to jaskier ostry pełny, bardzo szybko rozprzestrzenia się, gdyż uwielbia wilgoć, a jak wiadomo u mnie jej wiosna jest nadmiar ;) Moje orliki wszystkie pochodzą z nasion, na początku mojej przygody z ogrodnictwem wysiałam mieszankę i tak mam dzisiaj te dwukolorowe. Te niebieskie i różowe, jak leśne od sąsiadów się rozsiały ;) a pełne z nasion sprzed dwóch lat.
Aga dzięki za tak miłe słowa :) Tylko u mnie to wszystko tylko na fotografiach ładnie wygląda ;)
Irminko jawnie wbiłaś mnie w krzesło tak miłymi dla mnie słowami :D Niestety białego maku nie posiadam, zgnił mi niewiele po posadzeniu, szkoda, bo kocham maki. Zresztą w tym roku nawet mi nie zakwitły te co mam. Biała rabata, temat rzeka :D ja mam:
- jałowca, pięciornika, dwie hosty zielone, irysa syberyjskiego, hortensję Kyushu, astry biało-fioletowe, różę Chopin serduszkę okazałą, lilię białą trąbkową oraz lilie Centerfold, dziewannę austriacką, tojeść orszelinowatą, kosaćca kremowego, liliowca łososiowego (miał być biały:/), zawilca wiosennego, fiołki - białego i tego łaciatego, skalnicę, dzwonek drobny, a za forsycję w drugiej części Madame Hardy, irys bródkowy biały, irysy fioletowe, jeżówki, lilie Ladini no i na całej rabacie cebulowe. Miałam ostróżkę z zielonym środkiem, ale tylko 3 sezony.
Skąd masz białą monardę, z nasion może? Maczki kalifornijskie uwielbiam, niby niepozorne, a jak rozkwitną to ciężko ich nie zauważyć. Aby uzyskać różne kolory trzeba trafić na dobre nasiona, wielu producentów opisuje jako mix kolorów, ale nie zawsze takowe wyrastają. Cynie od wielu lat wysiewamy w tym samym miejscu, razem z mamą nie wyobrażamy sobie lata bez tych kwiatów, więc zawsze przykładamy się do ich wysiewu (siejemy w drugiej połowie kwitną i przykrywamy folia lub włóknina, ładnie wschodzą). Lak kiedyś miałam, z nasion wyhodowałam, ale po przekwitnięciu zaginął, a nasion nie wytworzył. Kocimiętkę też mam, sąsiaduje z różą Friesia i tojeścią. Ja tam cieszę się, że mogłam Cie przekonać w sumie mimochodem do wielu roślin ;)

Ruszamy z kolejna porcją wiosennych zdjęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- róże otulone goździkami kropkowanymi
Obrazek

- a tu tydzień później
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- przejście z sadu na część ozdobną
Obrazek

- za ostróżkami i tawułką mini rododendronarium :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaskier ostry? O, nie, niech sobie będzie i najpiękniejszy, nie chcę. Mam utrapienie z tym pospolitym :evil: Uwielbia wilgoć i rośnie jak szalony :evil: Spodobały mi się żółte orliki ze względu na bardzo długie ostrogi. Takich jeszcze nie znalazłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

alana pisze: Aga dzięki za tak miłe słowa :) Tylko u mnie to wszystko tylko na fotografiach ładnie wygląda ;)
Dobra, dobra, Ty kochana nie bądź taka skromna.....bo i tak nie uwierzę ;:196

Uwielbiam takie łany kolorowych kwitnących drobinek :D Ten goździczek niesamowicie ci się rozrósł....on u mnie jakoś marnawo rośnie....jeden bordowy chyba całkiem zanikł....zobaczymy w przyszłym roku :roll:
A naparstnice cudo, koniecznie muszę sobie kilka posadzić....jako towarzystwo dla róż....uwielbiam takie połączenie 8-) :lol:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przez chwilę byłam w innym świecie...:D Podniosłam oczy znad kompa i zderzyłam się z rzeczywistością ...za oknem pięknie świeci słońce , ale zacina śnieg z deszczem. Pierwszy śnieg w tym roku.
Goździk u stóp róży - nie dość ,że wygląda pięknie , to jeszcze chyba całkiem nieźle pełni rolę zadarniacza.Na poprzedniej stronie piękne są zbliżenia tej różowej róży na ich tle. Dobrze,że zima nas rozpieszcza w tym roku .Mam nadzieję ,że nie będzie trwała zbyt długo i niebawem będzie można zająć się pierwszymi wysiewami... :roll: A do tej pory - umilaj nam życie swymi zdjęciami. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, szukając pysznogłówki w kolorze liliowym trafiłam na wściekle różową, czerwoną i białą.Tak że białą zapisuję dla Ciebie na wiosnę. Kupuję często nasiona, bo nęcą mnie nawet kolorowe torebki, ale brakuje mi cierpliwości do hodowli np. na parapecie. Kończy się tak, że wybieram miejsce w ogrodzie, wysiewam różne nasiona, przykrywam folią, a później wybieram małe rośliny i rozsadzam. Ale w przypadku np. szałwii omączonej trzeba się bardziej postarać. W którym miesiącu wysiewacie cynie? Świetnie, że wyliczyłaś kwiaty i rośliny swojej białej rabaty, to podpowiedź dla mnie, zwłaszcza biało obrzeżone hosty. To niesłychane, jak się rozwijają nasze upodobania, kiedyś na pewno nie chciałabym mieć jednokolorowych rabat. Alu, pytałam o wysokie kocimiętki (nie niskie), bo zachwyciły mnie w tamtym roku, pięknie wyglądały i długo kwitły, i dzięki nim miałam tonację fiołkowo-różową, która w ogrodzie jest słodka. Widziałam, że także zamawiałaś białe maki, moje co prawda nie zgniły, ale są czerwone, i to któryś raz z rzędu. Nie mam szczęścia, ale uparłam się na nie, bo mam wyjątkową słabość do maków ;:167 Aa...pomysł, by podsadzić różową różę goździczkami do naśladowania ;:138
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ten jaskier też rozchodzi sie, ale jeśli go pilnujesz to da się wytrzymać. Jeśli chciałabyś takiego orlika to służę sadzonką :)
Aga z goździkami też miałam problem, bo po kwitnieniu zamierały, a te same rozsiewają się, namnożyło się w tym miejscu wiele sadzonek, fantastycznie zadarniły (czyt. zawładnęły) teren wokół róży, tak więc jak jeden "wyleci" to nawet nie widać. Naparstnice do róż koniecznie ;)
Małgosiu miło mi, że mogłam Ciebie przetransportować w inny świat. Goździki bardzo ładnie zadarniają glebę, kilka chwastów w sezonie tam sie pojawia, a nawet szpinak mi się tam rozsiał i ładnie obrodził :D Nic nie mów o wysiewaniu, ja nie mam miejsca na parapetach! :D Co roku tak bardzo się tłukę z tym wszystkim, że mam zakaz od całej rodziny na wszelkie siewy parapetowe... na poważnie niestety ;)
Irminko szykujesz dla mnie biała monardę? Ach to nie dziękuję ;) Szałwia omączona jest bardzo fajna, ślicznie wygląda na rabatach, raz miałam ze dwie białe, ale kiepsko wschodziły w przeciwieństwie do niebieskiej. Już ich nie wysiewam, bo mi się nie chce. Jeszcze w necie widziałam niebiesko-srebrną, ale w sklepie już nie. Cynie wysiewamy w drugiej połowie kwietnia i pozostawiamy okryte (nawet jak wzejdą) do majowych ogrodników, no chyba, że nie ma mrozów jak to w ostatnich sezonach u nas było. Kocimiętkę mam jedną odmianę, tą niską. Też muszę dalej próbować z makami, szkoda, że z sadzonek nie ma takiego asortymentu jak w kłączach, to pewniejszy zakup.

Ciąg dalszy ogólnych widoków:

- kawałek białej rabaty
Obrazek

- na środku jest chodnik oddzielający część ozdobną od warzywnej (to puste pole to nierozrośnięte się jeszcze ogórki)
Obrazek

- część ozdobna z centralnym punktem w postaci róż Królowej Elżbiety
Obrazek

- mały zakręt
Obrazek

- a teraz rabaty z drugiej działki - na powitanie za bramką, a przed domkiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od razu powiem, że chętnie się na coś wymienię :D Lubię żółte kwiaty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z nowym rokiem trzeba tu odkurzyć lekko i wypadałoby wrzuć kilka fotek. Dali chyba jeszcze nie pokazywałam (a może były?), więc pora na moje kolejne ulubione, i jakże wdzięczne, rośliny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

alana pisze: Obrazek
Ta jest prześliczna. Pięknie rozpoczęłaś nowy rok! ;:138
Dalie są naprawdę bardzo wdzięczne w uprawie , ale dużo mniej wdzięczne w przechowywaniu...i tylko to mnie powstrzymuje przed ich kolekcjonowaniem.Kto wie , może jednak zmienię zdanie ...
Alu , czy oglądałaś nowy katalog Pajdy? Ma dużo nowości , których nie miał w tamtym sezonie... :tan
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”