Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
aaa.. to ja nie wiedziałam, więc sama wyciągnij wnioski, bo niezaprzeczalnie jest to roślina tropikalna

Nawożenie i podlewanie OK.Ale w naszym klimacie wzrost temperatury zazwyczaj powoduje obniżenie wilgotności powietrza.Dlatego min. roślinki,które trzymamy w szklarniach ładniej i szybciej rosną jak te na zewnątrz.

- izabela skula
- 1000p 
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to też przy temperaturach powyżej 25 czy 30 stopni latamy jak te gupki z wiadramy wody, żeby jak najdłużej kwiaty utrzymac. I na pewno dłużej utrzymamy na roślinie wkopanej niż na roślinie w donicy.
W każdym klimacie wzrost temperatury powoduje zmniejszenie wilgotności powietrza, nie tylko u nas...

W każdym klimacie wzrost temperatury powoduje zmniejszenie wilgotności powietrza, nie tylko u nas...
Oj latamy,latamy...Rośliny wkopane w ziemię są zdecydowanie mniej narażone na ,,niedopicie" niż te w pojemnikach.

- izabela skula
- 1000p 
no widzisz i w końcu dochodzimy do sedna - lepiej wkopac a nie męczyc rośliny w ciasnej doniczce. dla mnie to tak jakby ktoś z rozmiarem 44 chciał się zmieścic w 40 ... I co wygodnie mu?

Co do wkopania roślin to się zgodzę.Natomiast co do tezy,że w każdym klimacie wraz ze wzrostem temperatur maleje wilgotność powietrza zupełnie się nie zgadzam.

- izabela skula
- 1000p 
dobra poddaje się tylko wytłumacz dlaczego?

Izabela toć cały czas piszę , że to roślina tropikalna   a o strefach klimatycznych to sobie doczytaj
 a o strefach klimatycznych to sobie doczytaj  

- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Sadzenie do gruntu -kompost do dołka  i po posadzeniu obsypanie z góry .
Obcinianie pozostawiając Y powoduje szybsze kwitnienie ponieważ nie musi tyle rosnąć a prawie od razu wydaje kwiaty Ja obcinam do 180cm  żeby się do piwnicy mieściły
 Ja obcinam do 180cm  żeby się do piwnicy mieściły
Podcinanie korzeni jej zupełnie nie szkodzi pewnie ma jakieś granice ale... .
 .
Przesadzałam ok 2 tygodni temu bardzo kapryśnego osobnika którego trzymam na parapecie w mieszkaniu i 5 L doniczkę już przerosła a tak ją dziabnęłam że miała korzonki wielkości małej pięści -regeneracja jest błyskawiczna , ziemia lekko kwaśna .
 a tak ją dziabnęłam że miała korzonki wielkości małej pięści -regeneracja jest błyskawiczna , ziemia lekko kwaśna .
Moje 2 latki mają podobny pień - od początku rosną w gruncie ( ogrom azotu i kompost)
rentgen w pełni się zgadzam 

U mnie miały najwięcej kwiatów do ok. 25*C , ciepłe noce są ważniejsze niż spiekota w dzień
Iza ... zdecydowanie tak

Obcinianie pozostawiając Y powoduje szybsze kwitnienie ponieważ nie musi tyle rosnąć a prawie od razu wydaje kwiaty
 Ja obcinam do 180cm  żeby się do piwnicy mieściły
 Ja obcinam do 180cm  żeby się do piwnicy mieściłyPodcinanie korzeni jej zupełnie nie szkodzi pewnie ma jakieś granice ale...
 .
 .Przesadzałam ok 2 tygodni temu bardzo kapryśnego osobnika którego trzymam na parapecie w mieszkaniu i 5 L doniczkę już przerosła
 a tak ją dziabnęłam że miała korzonki wielkości małej pięści -regeneracja jest błyskawiczna , ziemia lekko kwaśna .
 a tak ją dziabnęłam że miała korzonki wielkości małej pięści -regeneracja jest błyskawiczna , ziemia lekko kwaśna .Moje 2 latki mają podobny pień - od początku rosną w gruncie ( ogrom azotu i kompost)
rentgen w pełni się zgadzam

U mnie miały najwięcej kwiatów do ok. 25*C , ciepłe noce są ważniejsze niż spiekota w dzień
Iza ... zdecydowanie tak

Wilgotność powietrza to maksymalna ilość pary wodnej w określonej ilości powietrza. Jest ona silnie związana z temperaturą powietrza. Im wyższa temperatura powietrza, tym więcej pary wodnej może się w nim znajdować.

- izabela skula
- 1000p 
szczerze Ci powiem Moniko, że nigdy nie sprawdzałam skąd się wywodzą burgamsje, ale ten tropik mi nie bardzo pasuje...

- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Można dojść do kompromisu: Donica produkcyjna z dużymi dziurami i wkopać 1/2 czy 3/4 doniczki do ziemi W donicy ale jednak w gruncie 
Jak ma się warunki trzymania roślin w szklarni to nie ma się co dziwić że są piękne ( odpowiednia wilgotność, temperatura i obfitość pokarmu)
Wikipedia
Naturalne występowanie :...Las mglisty niski las strefy międzyzwrotnikowej występujący na obszarach górskich, gdzie stale zachodzi kondensacja pary wodnej wskutek czego utrzymują się chmury i mgły ...http://pl.wikipedia.org/wiki/Brugmansia
Mają ogromne liście dochodzące do 60 cm( u mnie) ,parowanie jest duże i dlatego tyle wody im potrzeba a w szklarniach jest bardzo wysoka wilgotność co im bardziej pasuje

Jak ma się warunki trzymania roślin w szklarni to nie ma się co dziwić że są piękne ( odpowiednia wilgotność, temperatura i obfitość pokarmu)
Wikipedia
Naturalne występowanie :...Las mglisty niski las strefy międzyzwrotnikowej występujący na obszarach górskich, gdzie stale zachodzi kondensacja pary wodnej wskutek czego utrzymują się chmury i mgły ...http://pl.wikipedia.org/wiki/Brugmansia
Mają ogromne liście dochodzące do 60 cm( u mnie) ,parowanie jest duże i dlatego tyle wody im potrzeba a w szklarniach jest bardzo wysoka wilgotność co im bardziej pasuje
- izabela skula
- 1000p 
no to rzeczywiście tropik... nie wiem czemu ale jakos mi to nie pasuje, to w jaki sposób w naturalnych warunkach ona "zimuje"?

to jeszcze tu poczytaj i chyba nie będziesz mieć już wątpliwości http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns   
oryginał http://en.wikipedia.org/wiki/Brugmansia 

o szamański praktykach też wspomniano

oryginał http://en.wikipedia.org/wiki/Brugmansia

o szamański praktykach też wspomniano

- izabela skula
- 1000p 
i guzik poczytałam - nie wczytuje mi sie tłumaczenie strony. dobra wierzę WAM tropik to tropik, nigdy mnie to nie zastanawiało wię nie dochodziłam rodzimego pochodzenia burgamsji.