wodociąg

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wodociąg

Post »

Wszystkich nas ogrodników "mocno" dotyczy sprawa wody.Może ktoś wie jak wygląda i jak sie odczytuje oznakowanie wodociągu.Bo zamieszczony poniżej słupek chyba jest z wodociagiem związany.
Trzy miesiące temu staliśmy sie posiadaczami kawałka ziemi z doprowadzoną nań wodą.Poprzedni gospodarz pokazywał nam zupełnie inny przebieg wodociągu niż wskazywałby ten słupek.Skadinąd wiadomo , że podobno gdzieś w pobliżu przebiega drugi wodociąg.Czy takie słupki pozwolą wtajemniczonym określić przebieg rur ?
P. Obrazek
11krzych

Re: wodociąg

Post »

H-hydrant
Z-zasuwa wody
Fi - średnica rury
Pozostałe liczby - odległość od tej tabliczki do w/w urządzeń.
Na przykład gdybyś stanęła tyłem do tabliczek, to masz zasuwę fi 150 w odległości 230 cm przed sobą a hydrant w odległości 140 cm przed sobą i 40 cm w prawo. Strzałki nie pokazują przebiegu rur, tylko jak wyżej napisałem - umiejscowienie zaworów.
Może jeszcze wystąpić jakaś liczba na samej górze tabliczki. Jest to numer ewidencyjny urządzenia. Nas to nie obchodzi, to dane porządkowe właściciela urządzeń . No chyba, że dzwonisz do wodociągów i mówisz, że zasuwa numer 234 puściła i woda się leje.
x-p-a

Post »

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.Trudno mi je zrozumieć bo w promieniu kilkudziesięciu metrów od tego słupka nie widać żadnych rur , kranów itp.
Słupek stoi na skraju leśnej drogi .
A co to jest hydrant ? Ja myślałam , że to jakaś wystająca z ziemi rura z zaworem pozwalająca ewentualnie skorzystać z wody.
P.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Nie musi wystawać :D .
Trzeba by pokopać. I poszukać skarbów... tak jak strzałki i cyferki pokazują :wink:
x-p-a

Post »

Widzę , że mam do czynienia z człowiekiem obeznanym w rurach ( jeśli tak można powiedzieć) w związku z tym pozwolę sobie na podrążenie tematu.
Ja tak dociekam z tym wodociągiem ponieważ powiedziano mi , że czasem zimą jest kłopot z wodą z powodu jego zamarzania.A to z kolei następuje dlatego , że ponoć położono go zbyt płytko.Ale , że gdzieś tam paręst metrów dalej jest drugi wodociąg , taki już jak należy i może można by się podłaczyć do tego drugiego właśnie aby uniknąć kłopotów.I teraz po przeanalizowaniu tego sfotografowanego słupka wyszłoby , że nie paręset ale kilkadziesiąt metrów a to może ułatwić jakieś przełączenia.
Czy słusznie rozumuję ?Nie chcę zanudzić ale proszę o odpowiedź.
P.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W okolicach onego słupka masz przyłącze hydrantowe i trzy zasuwy. Fi 150, a więc duże, pewno jakieś rozgałęzienie.
Najdalej 2,6 m od słupka.
I tyle.
Nic tu nie znajdziesz o innej nitce.
Trzeba by obejrzeć jaki podkład geodezyjny. W gminie.
11krzych

Post »

pietruncia pisze: A co to jest hydrant ?
To jest źródło wody do gaszenia pożarów. Strażacy tam węże podpinają.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na mapkach ewidencyjnych masz wszystkie linie wodociągowe więc wizyta w urzedzie w geodezji odpowie na Twoje pytania
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
x-p-a

Post »

I tak można sobie pójść i pytać po prostu ?Nie trzeba być jakimś inwestorem , projektantem czy innym geodetą ?
11krzych

Post »

pietruncia pisze:I tak można sobie pójść i pytać po prostu ?Nie trzeba być jakimś inwestorem , projektantem czy innym geodetą ?
Dokładnie. Nawet muszą Ci wydać podkład geodezyjny jeżeli sobie zażyczysz, ale to już nie za darmo. Jeżeli jednak w gminie będą mieli dobry humor, to dostaniesz wydruk mapki za darmo, ale bez stempelków i podpisów - czyli nieważna w sensie projektowo-inwestycyjnym. A jeżeli nie mają, bo to się zdarza (rzadko, ale mnie się zdarzyło) , to muszą ruszyć w teren i zrobić pomiary geodezyjne.
Pytaj w gminnym Wydziale Geodezji i Gospodarki Gruntami, czy jak tam się to nazywa w Twojej jednostce samorządu terytorialnego.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MirekL pisze:tak jak strzałki i cyferki pokazują :wink:
Teoretycznie. Jak kopali u nas kanalizację, to pytali mieszkańców, jak "idą" pozostałe instalacje, bo plany i oznaczenia sobie, a rzeczywistość sobie. Osobiście siedziałem z łopatą w dole i pomagałem operatorowi koparki odsłonić gazociąg ;)
Raz nie zapytali, to na cały dzień pozbawili mieszkańców wody, bo na planach było inaczej.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To raczej norma, niż "wypadek przy pracy".
Parę lat temu net mi podłączali. Kolejowy... Kabel miał być tu i tu... Chłopaki wyryli dziurę, znaleźli ze sześć... żaden się nie nadał.
No to zaczęli kopać dalej. Ręcznie, bo koparką w pasie kolejowym, gdzie kabli od cholery i światłowód...
Trzeciego dnia (a co się nasłuchałem komentarzy za płotem :lol: ) po zamknięciu drogi znaleźli... a że ze 4 m obok...
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”