Jagusi ogród nie zawsze tak ogrodowo jakby się chciało cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagusi ogród nie zawsze tak ogrodowo jakby się chciało cz.2

Post »

...szkoda kiedy byłam w pięknych zakątkach naszej ziemi ...nie znałam forum..a i zresztą nie miałam ogrodu ...
..ale bym wtedy przywiozła różne roślinki...a no właśnie liść laurowy..,
...ale masz wspaniały... :shock:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagusia pisze: Agnieszka :)
Bo te sałatki to wszystkie mniej więcej takie same. A może wstaw tutaj swój przepis - porównamy. Ja mam jeszcze taki przepis, który nazywam "Śmieciówka" - wrzucam wszystko co akurat jest pod ręką jadalne, dodaję majonez i gotowe.
Jagusiu proszę bardzo....

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA

Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por

Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)

Porcja duża, na warunki domowe należy zmniejszyć, ale u mnie zawsze dużo ludzi, i wszyscy sałatkożercy, więc porcja musi być odpowiednia 8-) :lol:
To moja ostatnio ulubiona sałatka. W ogóle uwielbiam przeróżne sałatki i często je robię ....na imprezkach może nie być nic innego aby sałatki były ;:224 :;230

Jagusiu drzewko laurowe super....wspaniała sprawa w kuchni :D
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu wybacz ;:223 zebrać się nie mogę a tu jeszcze ta Barbórka i mojego górnika powozić muszę ...a tych gazet mam sporo i w domu nie ma, muszę się do piwnicy wybrać i tam powęszyć :roll: ale pyszności serwujesz ;:137 kochana kobitko rozpieszczasz za bardzo te domowe podniebienia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Prześliczny ten zachód....

A przepisy mniam....Dawaj więcej..
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Jagusiu. Gratuluje wspaniałego wawrzynu. Kupiony przed laty po kilku miesiącach padł i zniechęciło mnie do ponownej próby hodowli.
Piszesz,że w ogrodzie nic się nie dzieje. Wręcz przeciwnie. Zaczyna kwitnąc forsycja choć co prawda skromnymi kwiatkami ale zawsze... pękają pąki kwiatowe na kalinie koreańskiej. pierwiosnki kwitną i wyrastają co raz nowe kwiatki cyklamenu neapolitańskiego a miedzy zmarzniętymi liśćmi sadzonek funki zaczynają wyrastać nowe pąki. Jak na tę porę roku to o to wszystko za dużo. Dzisiaj pierwszy deszcz po trzech miesiącach suszy.Wystarczy tydzień bez większych przymrozków i trzeba będzie kosić trawę. Nie będzie to ewenement, bo już parę lat temu kosiłem w styczniu.
Fiołki afrykańskie i grudniki i u mnie teraz cieszą oczy.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ulcia :)
A co Ty? Nawyków ode mnie nabrałaś? :;230 zapominasz podlewać .....

Misiu :)
Liść laurowy jako maleńki krzaczek dostaliśmy ok. 5 lat temu od cioci z Niemiec. Cały sezon stoi na dworze. Szkoda że na zimę trzeba go dawać do domu...

Agnieszka :)
Super przepis - wypróbuję na pewno. Rzeczywiście bardzo podobny a jednak różny. Smak na pewno tez inny.
Liść laurowy super świeży tylko łatwo przedawkować. Ja do 2 litrów sosu dałam 1 nieduży liść i musiałam wyjąć bo za dużo zapachu było :D

To ja już wiem dlaczego twój mąż taki dobry dla Ciebie jest i wszystko Ci robi do ogrodu. Jak Ty go tak rozpieszczasz... przygotowania do Barbórki miesiąc czasu... ;:224 no, no, no..... to ja rozumiem... pretensji nie mam.... :;230

Nom, udało mi się sfocić, w ostatniej chwili.... bo minutkę później już zaszło słoneczko.

Janusz :)
U mnie co roku padał rozmaryn... albo umarzał albo usychał... ale się nie poddaję i co roku kupuję nowy. Może któremuś się w końcu spodoba u mnie. Tym bardziej że uwielbiam dodawać świeżą gałązkę do pieczeni a posiekany do smalcu ze skwarkami. Polecam, pychota. Do smalcu do smarowania chlebka dodaję także jabłko pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę i cebulkę. Niebo w gębie. Na samą myśl, ślinka mi cieknie....
Wczoraj i dzisiaj u mnie piękna pogoda [czytaj: siąpi i pada] więc nie byłam w ogrodzie i nie przyglądałam się - jak widać szkoda, może coś bym dojrzała. Cyklamen ogrodowy jest bardzo wysoko na mojej liście chciejstw, ale jakoś nigdzie się nie spotkałam żeby kupić :( moze w przyszłym roku....

Leniuchowo

Składniki:
mięso mielone albo pierś drobiowa lub też kiełbasa do wyboru
mrożone warzywa po chińsku
mrożona zupa jarzynowa, kalafiorowa, brokułowa lub inna do wyboru
przecier pomidorowy
kostka bulionowa rosołowa albo pieczeniowa do wyboru
ryż lub makaron lub ziemniaki lub kaszka kus kus do wyboru
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso podsmażyć na patelni [jeśli wybieramy mięso lub kiełbasę to pokroić w drobną kostkę i też podsmażyć]. Jeśli wybieramy ziemniaki to następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w półplasterki i smażymy dalej, dodajemy warzywa i dusimy do półmiękkości [żeby się nie rozmaśliły]. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Potrawa gotowa. Jeżeli wybraliśmy ryż lub makaron to gotujemy je oddzielnie dodając do wody kostkę bulionową. Jeżeli kus kus to wrzucamy na 3 min. pod koniec duszenia, przed dodaniem przecieru pomidorowego.
Danie smaczne, proste, szybkie. Najszybsze z kupnym mięsem mielonym bo wszystko się samo robi :wink: A mielone może być różne: drobiowe, wieprzowe, wołowe. Zobaczcie ile różnych potraw wg jednego przepisu można zrobić :;230

a ponieważ takiego lenia akurat dzisiaj złapałam więc nawet zdjęcie się Wam dostanie.

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Pomijam wątek kulinarny, bo pojęcia zielonego nie mam choć łasuchem jestem na smaczne potrawy.
Rozmaryn mam. Dostałem latem od córki Edwarda - Mirki i jak do tej pora ładnie trzyma się pewnie zaakceptował nowe warunki. Bardziej się rozrośnie to spróbuję tych specjałów o których piszesz.... tylko ten cholesterol.... w zasadzie nie boli :? to czemu nie :)
Cyklamenów miałem kilka kępek ale przy wiosennym motyczkowaniu powycinałem, bo one późno wyrastają i została mi jedna kępka. Wiosną będę rozglądał się po sklepach, bo Zamościu często ich widziałem.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
migotka1
50p
50p
Od: 28 lis 2011, o 21:33

Post »

:wit Jagusiu - ubawiłam się czytając Twoje wątki a szczególnie opisy forumowych spotkań :heja. Na pewno wypróbuję przepisy na różne smakołyki ;:108 . W temacie ogrodowym: masz piękne kwiaty i przecudnej urody Boxilinę :)
Ogród Migotki1
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Janusz :)
Wrzucaj fotki.... zobaczymy co tam Ci kwitnie :D

Panno Migotko :)
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam jeszcze...
Dzisiaj, z poniedziałku, chciałam poruszyć pewną kwestię. Otóż, wszędzie gdzie się nie ruszę, słyszę że tak długo trzeba czekać do wiosny i nowego sezonu ogrodowego. Przepraszam Was ale większej bzdury nie słyszałam. Pomijając fakt, że do kalendarzowej wiosny zostało tylko 107 dni - za tydzień możemy zacząć odliczanie. Ale przecież wiosna przychodzi o wiele, wiele wcześniej. W ubiegłym roku "Wielka Stopa" zaobserwowała w ogrodzie rodzące się życie już 15-ego stycznia:

Obrazek

Więc tak na dobrą sprawę, to już za chwilę. Nawet się nie spostrzeżemy: najpierw Święta, potem Sylwester i jak wyleczymy tego kaca to okaże się że już nie trzeba czekać ;:138
Pogrzebcie w swoich fotkach i dajcie znać, kiedy po raz pierwszy zaobserwowaliście pierwsze oznaki wiosny. Oczywiście wiadomości muszą być wiarygodne, udokumentowane i przedstawione nam ku pokrzepieniu serc.
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Masz rację Jagusiu,zresztą za pomocą forum te dni szybko nam zleca.
Stachu 1956

Post »

Jagusia , możesz mi opisac jak zastawiasz pułapki na krety ?
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Małgosiu :D
Nie zdążymy nawet powspominać a już będzie wiosna :)

Staszku :)
Pułapki na krety można kupić w ogrodniczym sklepie. To takie metalowe rurki z zapadkami. Wkłada się je do dziury. Jak kret wykopie kopiec, to się go rozkopuje wsadza rurę w korytarz i przysypuje ziemią. Jak kret w taką rurkę wejdzie to już nie wyjdzie. Możesz go albo zabić albo wynieść gdzieś gdzie nikomu nie będzie bruździł. Tylko że u mnie cwaniaczki się na to nie nabierają :( Nauczyły się podkopywać pułapki.... Wydaje mi się że po prostu jest ich za dużo i nie nie mają gdzie uciekać. Każdy przecież broni swojego terytorium....
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dobrze że w moim piaseczku nie ma żadnych ryjątek ;:138 Nie mam Jaguś takich fotek, bo ja dopiero na pierwszomajowy weekend jadę na działkę ;:138 Rozpoczynamy hucznie sezon ;:136 ;:136 Śledziki Twoje zrobię jest sens ;:180
Stachu 1956

Post »

Jagusia , dziękuję bardzo za informacje .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jeszcze oznak wiosny nie ma :D Czekam, co będzie się działo w pogodzie, bo od wczoraj trochę wieje. Cyklamen udało mi się kupić tylko raz, ale pokazał się, a potem zginął :( Kiedyś może się uda, zamierzam go znów poszukać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”