proszę o poradę

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: proszę o poradę

Post »

To jest Opuntia ficus-indica. Ma ona zbyt mało światła. Stąd człony rosną zbyt wiotkie i roślinka nie może utworzyć pnia z prawdziwego zdarzenia, który byłby w stanie utrzymać ciężar całej roślinki.
Ta roślinka jest zbyt duża na parapet. Powinna rosnąc w szklarni lub na zewnątrz. W natrze wygląda ona tak:
Obrazek

Jest jeszcze jeden aspekt. Zimowanie w mieszkaniu w wysokich temperaturach (rzędu 20*C) powoduje szybkie wysychanie roślin. To powoduje przyspieszone wiotczenie pędów i problem z utrzymaniem właściwego pokroju. Nie wiem, czy roślinka jest w tej chwili podlewania. Jeśli tak to może mieć też uszkodzone korzenie. To także może negatywnie wpływać na jej kondycję.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kaktusy wymagają zimą temperatury rzędu 8-12*C, to optimum. W tym przypadku temperatura nie jest głównym problem ale światło. Weranda to za mało. Kaktusy wymagają bardzo dużo bezpośredniego słońca. Dla wielu gatunków uprawa nawet na otwartej przestrzeni w naszej szerokości geograficznej jest zbyt "ciemna". No cóż, w Polsce nigdy nie będziemy mieli tyle światła co w rejonach równika. A wewnątrz nawet jasnego pomieszczenie dostępne jest 30-50% światła w porównaniu z tym, co na zewnątrz, czyli gdzieś 20-30% tego, co mają te roślinki do dyspozycji w ich naturalnym środowisku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I jeszcze jedno. Szkło, zwłaszcza "energooszczędne" używane do przeszkleń ogrodów zimowych odcina większość światła. Z doświadczenia- mam ładnych parę metrów kwadratowych szklarni, gdzie owszem, zimuję kaktusy. Ale wiosną wędrują do tunelu foliowego. Ze dwa czy trzy lata temu wyniosłem po 15 maja... po prostu nie miałem czasu- lobiwie natychmiast zaczęły się ciągnąć.
A wydaje się, że dużo światła... guzik prawda...
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bez wątpienia jest to Opuntia rubosta. Pozwalałeś by rosła poza okresem wegetacji. Proponuję byś wybrał najładniejsze człony i odciął je a następnie ukorzenił. Wszystkie brzydkie i zniekształcone również odetnij i wyrzuć lub podaruj komuś kto zechce pobawić się z nimi by wyprowadzić z nich ładne rośliny. Na twoim miejscu także zostawił bym ten pierwszy człon z korzeniami i ściśle pilnując zasad wegetacji i zimowania wyprowadziłbym nową ładna opuncję. Jeśli Będziesz przestrzegał zasad to twoja opuntia będzie miała duze owalne niebiesko wybarwione człony i będzie zachwycała oglądających.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”