magdogród:-)
-
izaziem
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: magdogród:-)
Dzisiaj miałam akcję ratunkową dla moich ulubionych rozchodników. Po wichurze powyłamywało im pędy z młodymi roślinkami. Jeszcze tak mi się nie zdarzyło. Pozbierałam, poprzycinałam i zadołowałam. Mam nadzieję ze jak dobrze pójdzie to na wiosnę będzie parę młodych roślinek. No i na trawniku pełno kory
oj będzie robota... ale już chyba na wiosnę.
-
magdala
Witajcie
Agatko , Oster ,Iza
Oster Na ognisko to mam materiału aż zanadto ... Tylko już tu rozmawiałyśmy na ten temat -wolno palić czy nie wolno...?
Oto jest pytanie!
Agato Bluszcz podlewany od czasu do czasu z wiaderka na przemian z drobnym deszczem
Iza - podobno rozchodniki lepiej ukorzeniają się wiosną
Doświadczyłam tego ...
Nie wiem też co zrobić z młodymi rozchodnikami od Ciebie-są z małymi korzonkami,
ale boję się trochę wystawić je na pastwę losu i natury- do ogrodu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A u mnie nadal trwa wariactwo roślinno -zakupowe! Tak się wstrzymywałam na wiosnę ,że musiało to gdzieś
znaleźć ujście
I tak: znalazłam bardzo fajną szkółkę wysyłkową, mają tam dużo tzw. rarytasów roślinnych.
Kupiłam parę roślin ,które zakwitną na powitanie wiosny:
-rannik
-sasankę białą
-ciemiernik biały "Kwiat jabłoni"
-irys niski żółty
-irys niski niebieski
-przylaszczkę
i.......Kokorycz pełną różową, która tak mi "chodziła" po głowie
A! I jeszcze Urdzika górskiego ,który jest prześliczny ,ale obawiam się czy uda mi się go odpowiednio uprawiać....
Ależ jestem zadowolona! Roślinki są już u mnie .
Oster Na ognisko to mam materiału aż zanadto ... Tylko już tu rozmawiałyśmy na ten temat -wolno palić czy nie wolno...?
Oto jest pytanie!
Agato Bluszcz podlewany od czasu do czasu z wiaderka na przemian z drobnym deszczem
Iza - podobno rozchodniki lepiej ukorzeniają się wiosną
Nie wiem też co zrobić z młodymi rozchodnikami od Ciebie-są z małymi korzonkami,
ale boję się trochę wystawić je na pastwę losu i natury- do ogrodu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A u mnie nadal trwa wariactwo roślinno -zakupowe! Tak się wstrzymywałam na wiosnę ,że musiało to gdzieś
znaleźć ujście
I tak: znalazłam bardzo fajną szkółkę wysyłkową, mają tam dużo tzw. rarytasów roślinnych.
Kupiłam parę roślin ,które zakwitną na powitanie wiosny:
-rannik
-sasankę białą
-ciemiernik biały "Kwiat jabłoni"
-irys niski żółty
-irys niski niebieski
-przylaszczkę
i.......Kokorycz pełną różową, która tak mi "chodziła" po głowie
A! I jeszcze Urdzika górskiego ,który jest prześliczny ,ale obawiam się czy uda mi się go odpowiednio uprawiać....
Ależ jestem zadowolona! Roślinki są już u mnie .
U Ciebie? Czyli w ziemi? 
-
magdala
Póki co ,jestem jeszcze nad powierzchniągorzata76 pisze:U Ciebie? Czyli w ziemi?
U mnie -czyli w kuchni
Kiedy mi to minie? Tzn. kupowanie. Jeśli ziemia nie zamarźnie ,to pewnie będę nadal to czynić, bez końca
Aaaaa
to teraz ja okazałam się... dołująca
Kiedy Ci to przejdzie? A kto to wie?
Kiedy Ci to przejdzie? A kto to wie?
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magdo, tak trzymaj (poziom
-humoru też)
Lista zakupów
, a gdzie to maleństwo, o którym marzyłaś?
Lista zakupów
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
-
magdala
Jak już kiedyś pisałam -paczka z roślinami daje "kopa" szczęścia na ok. tydzień ,a więc nie zadołuję się tak łatwogorzata76 pisze:Aaaaato teraz ja okazałam się... dołująca
![]()
-- Pt 02 gru 2011 21:23 --
Przypomnij mi kochana...? Chyba ,że masz na myśli Kokorycz?klarysa pisze: a gdzie to maleństwo, o którym marzyłaś?
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Magdo, pochwal się sadzonkami, jak dostaniesz, ok? A gdzie je zamawiałaś, myślałam, ze już w sklepach po sezonie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
felekkartofelek
- 200p

- Od: 27 lis 2011, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz piękny ogród.

Sadzonki już podobno w kuchniSure pisze:Magdo, pochwal się sadzonkami, jak dostaniesz, ok?
-
magdala
Agatko ,
tak jak napisała Gosia
, sadzonki aktualnie przebywają w kuchni.
Zamówiłam je przedwczoraj ,paczkę otrzymałam wczoraj
Roślinki ,jak na 2 grudnia wyglądają nieźle ,bo są nawet...zielone
Biały ciemiernik " Kwiat jabłoni":

a to w zbliżeniu jego pąk (kwiatowy ,rozumiem??)

Irysy i Przylaszczka:

Przylaszczka też ma taki zalążek, który coś wieszczy....

Urdzik górski :

Sasanka biała:

Rośliny nie są jakieś wielkie, ale jestem zadowolona (kurcze ,no w końcu jest grudzień ,to jak miałyby wyglądać...)
Rannik i Kokorycz są w postaci doniczki z ziemią , którą oczywiście rozgrzebałam w celu znalezienia roślinek
Pomimo ostrzeżenia na kartce ,dołączonej do paczki .... Żeby nie rozgrzebywać! No ,ale jak to tak -bez grzebania...?
a zakupy zrobiłam u p. Ryszarda Majewskiego -sklep internetowy (oczywiście w realu ogrodnictwo).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Felkukartofelku
Witaj u mnie! I bez przesady -ogrodem tego jeszcze nazwać nie można 
Zamówiłam je przedwczoraj ,paczkę otrzymałam wczoraj
Roślinki ,jak na 2 grudnia wyglądają nieźle ,bo są nawet...zielone
Biały ciemiernik " Kwiat jabłoni":

a to w zbliżeniu jego pąk (kwiatowy ,rozumiem??)

Irysy i Przylaszczka:

Przylaszczka też ma taki zalążek, który coś wieszczy....

Urdzik górski :

Sasanka biała:

Rośliny nie są jakieś wielkie, ale jestem zadowolona (kurcze ,no w końcu jest grudzień ,to jak miałyby wyglądać...)
Rannik i Kokorycz są w postaci doniczki z ziemią , którą oczywiście rozgrzebałam w celu znalezienia roślinek
Pomimo ostrzeżenia na kartce ,dołączonej do paczki .... Żeby nie rozgrzebywać! No ,ale jak to tak -bez grzebania...?
a zakupy zrobiłam u p. Ryszarda Majewskiego -sklep internetowy (oczywiście w realu ogrodnictwo).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Felkukartofelku
-
izaziem

Magdo a jaka sasanka? mam nadzieję zę nie taka zwykła niebieska? A kokorycz? Nie zamawiaj beze mnie
Jak tam jprzygotowania do wyprawy?
Ewa właśnie piecze ciastka na drogę.
Jak tam jprzygotowania do wyprawy?
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
O, ten sklep to już kiedyś przeglądałam, ale nie robiłam zamówień, czy jesteś zadowolona z sadzonek?
Nie spotkałam nigdy czegoś takiego jak urdzuk (chyba?), ciekawe, co to takiego?
Z sasanek sadziłam białą i czerwoną, jeszcze nie kwitły, mam nadzieję, że się doczekam!
Nie spotkałam nigdy czegoś takiego jak urdzuk (chyba?), ciekawe, co to takiego?
Z sasanek sadziłam białą i czerwoną, jeszcze nie kwitły, mam nadzieję, że się doczekam!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
izaziem

Ale jestem gapa, miałam na myśli przylaszczkę - głodnemu chleb na myśli...
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
A ja sobie obejrzałam zdjęcia jaślinka czyli urdzika górskiego. Mała niepozorna roślinka ale ma piękne fioletowe kwitki.
Zrobiłaś sobie Magdo już wiosenne zakupy
i sadzenie ale pośpiesz się bo zima tuż, tuż. 
Zrobiłaś sobie Magdo już wiosenne zakupy