Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 757 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 55  
Autor Wiadomość
ewkapaw
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 30 lis 2011, o 16:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3759
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Pestka ciasto do makowca bardzo mnie zaciekawiło :shock: . Mam pytanie w sprawie masła - czy go rozpuszczamy i dodajemy , a może wgniatamy takie stałe :?:

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 14:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
Ewuniu wgniatamy .Postępujemy tak jak z kruchym ciastem.To ciasto ze względu na dodanie kwaśnej śmietany jest krucho-drożdzowe.Przy typowych drożdzowych ciastach trudno postarać się o to aby warstwy maku były równej szerokości po rozkrojeniu.Z tym ciastem nie ma problemu.Po równomiernym rozłożeniu masy na ciasto,odległości miedzy ciastem a masą wychodzą równiutkie. :D

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 14:50 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Andzia1
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 15:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1597
Skąd: Małopolska/Klucze

 0 szt.
Ja na pewno będe piekła drożdżowy makowiec przekładany, taki co musi odstać 3 godziny najpierw, jutro podam Wam przepis , bo muszę odszukać w makulaturze w domu. Robię go, bo zawsze mi wychodzi, można go tez zawijać, dawałam do tego zamiast maku i ser i jabłka.
Upiekę obowiązkowo też serniko-murzynek, bo mi ostatnio najlepiej wychodzi, i jakiś piernik - jakikolwiek - żeby pachniało w domu. Może nawet zwykłe ciasto z jabłkami, takie błyskawiczne do którego daje przyprawę piernikowa :tan
Moja rodzinka bardziej ma słono-ostre gusta niż słodkie, więc muszę narobić śledzi różnych, będą MOŻE w curry, w sosie z ogórkiem i jabłkiem, tradycyjne i pewnie pstrąg smażony w zalewie słodko-kwaśnej, świąt mało to nie można przesadzić też z jedzeniem. Przecież jeszcze sałatki jakieś... a potem znowu będę jak ferrari - na wadze w sekundę osiągnę ponad setkę ;:223

_________________
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu


Góra   
  Zobacz profil      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 15:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3332

 1 szt.
U mnie obowiązkowo musi byc piernik kętrzyński z proszku :;230

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 15:51 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Kętrzynski przełożony powidłami jest naprawdę dobry :).Ja piernik kupuję w pracy, pracy przed świętami mamy taki młyn,że potem chodzę padnięta.Pierogi robię wcześniej i zamrażam,o właśnie trzeba by odmrozić zamrażarkę.śledzie też robię wcześnie -rolmopsy i takie w zalewie octowo olejowej.Chciałabym też zrobić rybę w kwaśnej galarecie,ale niestety u mnie tylko ja ja lubię.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 16:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10829
Skąd: lubelskie

 1 szt.
..ło matko ile wspaniałych przepisów..ja to kiepski kucharz...muszę zrobić Twoje gołąbki... :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2011, o 16:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
kasik 69 napisał(a):
Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.

Kasiu płynu nie jest za mało.
Co upiekę hmm rafaello bez pieczenia,pijane śliwki,krówkę i może jabłecznik.Kiedys piekłam 8 blach na Święta :oops:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 gru 2011, o 18:18 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Kasiu,
dziękuję pięknie za przepis "na oko" na makowca. Czy takiego upieczonego wcześniej przed Świętami makowca można zamrozić?
Korzystając z faktu, że zagościła u Ciebie PESTKA@ i narobiła apetytu tymi ciastami, to bardzo proszę Ją o przepis na ciasto (?) pijana śliwka - brzmi bardzo intrygująco. Z góry dziękuję.


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 gru 2011, o 19:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
rtk10możesz śmiało zamrozić ciasta bodajże każde.Ja mrożę nawet torty.Makowce i sernik smakują mi najbardziej po rozmrożeniu.Chyba nawet są lepsze niż świeże.Ciasta mrożę zaraz po Swiętach ,tak żebym nie miała już pracy na sylwestra.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe :wink: )Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę.
schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy :wink:
Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 gru 2011, o 11:47 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Rkt-jak masz na imię? Ja nie wtawilam przepisu na makowiec :D
Pestki pijane śliwki chętni bym zrobiła,tylko skąd wziąć śliwki,w tym roku nie robiłam nalewki :(
Mój syn będzie jutro robił piersi w kokosowym sosie,dam znać czy było jadalne.A ja ma dziś ochotę na salatkę,tylko jeszcze nie wiem jaką :?:
A jeszcze kusi mnie coś,co robil mój sąsiad,niestety nie znam dokładnego przepisu,a on już nie żyje.Był to alkoholowy napój-bola.Byly tam pokrojone różne owoce świeże i z kompotu,wódka i wino,boję się czy będę umiała odtworzyć tamten smak :?

-- 3 gru 2011, o 11:54 --

No tak,teraz doczytalam,że śliwki namoczyć tydzień wcześniej ;:223 ,a czy takie mrożone mogą być? Myślę,że tak.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 gru 2011, o 17:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
Kasiuśliwki suszone kochanie Ty moje :wink: Kupuje w ,,B,,Całą paczkę zalewam wódką i czekam.Zawsze wsypuje więcej tych śliwek bo,,MUSZĘ,,sprawdzać czy aby naciągają już wódką :;230 Są przepyszne :D Z mrożonych nie robiłam,ale wydaje mi si e,ze jednak nie,bo chodzi o to aby śliwki wciągnęły alkohol ,a mrożone są zbyt mokre.
Jeśli ktoś jednak nie preferuje alkoholu ,to można się pokusić z mrożonymi dobrze odsączonymi.
Z suszoną żurawiną też robiłam ,ale dawałam krem z białej czekolady.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 gru 2011, o 23:13 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
A ja myślałam,że takie z nalewki,To dobrze,jeszcze zdążę zalać :wink:

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 4 gru 2011, o 18:33 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Kasiu,
:oops: przepraszam Cię bardzo - faktycznie w Twoim wątku przepis na makowca podała PESTKA@ ;:180.
Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję makowca. Jutro robię makowca zawijanego i zamrożę. Mam nadzieję, że doczeka do Świąt?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 757 ]  Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 55  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *