
Kuchnia Kaśki
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kętrzynski przełożony powidłami jest naprawdę dobry
.Ja piernik kupuję w pracy, pracy przed świętami mamy taki młyn,że potem chodzę padnięta.Pierogi robię wcześniej i zamrażam,o właśnie trzeba by odmrozić zamrażarkę.śledzie też robię wcześnie -rolmopsy i takie w zalewie octowo olejowej.Chciałabym też zrobić rybę w kwaśnej galarecie,ale niestety u mnie tylko ja ja lubię.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.

No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10605
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
..ło matko ile wspaniałych przepisów..ja to kiepski kucharz...muszę zrobić Twoje gołąbki... 

Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu płynu nie jest za mało.kasik 69 pisze:Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.
Co upiekę hmm rafaello bez pieczenia,pijane śliwki,krówkę i może jabłecznik.Kiedys piekłam 8 blach na Święta

-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
dziękuję pięknie za przepis "na oko" na makowca. Czy takiego upieczonego wcześniej przed Świętami makowca można zamrozić?
Korzystając z faktu, że zagościła u Ciebie PESTKA@ i narobiła apetytu tymi ciastami, to bardzo proszę Ją o przepis na ciasto (?) pijana śliwka - brzmi bardzo intrygująco. Z góry dziękuję.
dziękuję pięknie za przepis "na oko" na makowca. Czy takiego upieczonego wcześniej przed Świętami makowca można zamrozić?
Korzystając z faktu, że zagościła u Ciebie PESTKA@ i narobiła apetytu tymi ciastami, to bardzo proszę Ją o przepis na ciasto (?) pijana śliwka - brzmi bardzo intrygująco. Z góry dziękuję.
Re: Kuchnia Kaśki
rtk10możesz śmiało zamrozić ciasta bodajże każde.Ja mrożę nawet torty.Makowce i sernik smakują mi najbardziej po rozmrożeniu.Chyba nawet są lepsze niż świeże.Ciasta mrożę zaraz po Swiętach ,tak żebym nie miała już pracy na sylwestra.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe
)Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę.
schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy
Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe

schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy

Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Rkt-jak masz na imię? Ja nie wtawilam przepisu na makowiec
Pestki pijane śliwki chętni bym zrobiła,tylko skąd wziąć śliwki,w tym roku nie robiłam nalewki
Mój syn będzie jutro robił piersi w kokosowym sosie,dam znać czy było jadalne.A ja ma dziś ochotę na salatkę,tylko jeszcze nie wiem jaką
A jeszcze kusi mnie coś,co robil mój sąsiad,niestety nie znam dokładnego przepisu,a on już nie żyje.Był to alkoholowy napój-bola.Byly tam pokrojone różne owoce świeże i z kompotu,wódka i wino,boję się czy będę umiała odtworzyć tamten smak
-- 3 gru 2011, o 11:54 --
No tak,teraz doczytalam,że śliwki namoczyć tydzień wcześniej
,a czy takie mrożone mogą być? Myślę,że tak.

Pestki pijane śliwki chętni bym zrobiła,tylko skąd wziąć śliwki,w tym roku nie robiłam nalewki

Mój syn będzie jutro robił piersi w kokosowym sosie,dam znać czy było jadalne.A ja ma dziś ochotę na salatkę,tylko jeszcze nie wiem jaką

A jeszcze kusi mnie coś,co robil mój sąsiad,niestety nie znam dokładnego przepisu,a on już nie żyje.Był to alkoholowy napój-bola.Byly tam pokrojone różne owoce świeże i z kompotu,wódka i wino,boję się czy będę umiała odtworzyć tamten smak

-- 3 gru 2011, o 11:54 --
No tak,teraz doczytalam,że śliwki namoczyć tydzień wcześniej

Re: Kuchnia Kaśki
Kasiuśliwki suszone kochanie Ty moje
Kupuje w ,,B,,Całą paczkę zalewam wódką i czekam.Zawsze wsypuje więcej tych śliwek bo,,MUSZĘ,,sprawdzać czy aby naciągają już wódką
Są przepyszne
Z mrożonych nie robiłam,ale wydaje mi si e,ze jednak nie,bo chodzi o to aby śliwki wciągnęły alkohol ,a mrożone są zbyt mokre.
Jeśli ktoś jednak nie preferuje alkoholu ,to można się pokusić z mrożonymi dobrze odsączonymi.
Z suszoną żurawiną też robiłam ,ale dawałam krem z białej czekolady.



Jeśli ktoś jednak nie preferuje alkoholu ,to można się pokusić z mrożonymi dobrze odsączonymi.
Z suszoną żurawiną też robiłam ,ale dawałam krem z białej czekolady.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
A ja myślałam,że takie z nalewki,To dobrze,jeszcze zdążę zalać 

-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
przepraszam Cię bardzo - faktycznie w Twoim wątku przepis na makowca podała PESTKA@
.
Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję makowca. Jutro robię makowca zawijanego i zamrożę. Mam nadzieję, że doczeka do Świąt?


Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję makowca. Jutro robię makowca zawijanego i zamrożę. Mam nadzieję, że doczeka do Świąt?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
A ja na makowiec mam przepis na topione ciasto. Jutro poszukam przepisu, jak ktoś by potrzebował
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Agapa,gdzie ten przepis?
Na samotny mikołajkowy wieczór

Na samotny mikołajkowy wieczór

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Przepraszam, ze tak późno, ale może jeszcze się przyda:
Ciasto drożdżowe na strucle (na 3 lub 4szt.)
12dkg drożdży
6 łyżek cukru
2 kostki margaryny
4 jajka
1kg mąki
Wszystkie składniki zagnieść (tłuszcz dodać roztopiony). Ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w zimnej wodzie. Ciasto rozwałkować cienko na natłuszczonym pergaminie. Posmarować białkiem, nałożyć mak i zwinąć rulon. Zapakować rulon luźno w papier do pieczenia, by złożenie było na spodzie. Upiec w gorącym piekarniku (~200oC)
Masa makowa
50dkg maku
15dkg cukru
3 białka
5dkg miodu
5dkg masła
olejek migdałowy
bakalie (głownie orzechy, migdały i rodzynki)
Mak sparzyć dzień wcześniej wieczorem. Przemielić 3x
Masło rozpuścić, dodać mak, cukier, miód i migdały. Mocno podgrzać. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać
Opcjonalnie mam też taki przepis na struclę, który sporządził mój dziadek:
1/2 kg mąki
15dkg masła
5dkg drożdży
ok 1szkl. mleka lub słodkiej śmietanki
4 żółtka
10-15dkg cukru
1/3laski wanilii
szczypta soli
Z drożdży z dodatkiem 2łyżek cukru i łyżki mleka przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki i zostawić do dalszego rośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i wanilią, dodać do ciasta i wlać resztę mleka. Dokładnie ciasto wyrobić wykonując nawet 800-900ruchów rąk. Dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Dalej postępować jak powyżej
Ciasto drożdżowe na strucle (na 3 lub 4szt.)
12dkg drożdży
6 łyżek cukru
2 kostki margaryny
4 jajka
1kg mąki
Wszystkie składniki zagnieść (tłuszcz dodać roztopiony). Ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w zimnej wodzie. Ciasto rozwałkować cienko na natłuszczonym pergaminie. Posmarować białkiem, nałożyć mak i zwinąć rulon. Zapakować rulon luźno w papier do pieczenia, by złożenie było na spodzie. Upiec w gorącym piekarniku (~200oC)
Masa makowa
50dkg maku
15dkg cukru
3 białka
5dkg miodu
5dkg masła
olejek migdałowy
bakalie (głownie orzechy, migdały i rodzynki)
Mak sparzyć dzień wcześniej wieczorem. Przemielić 3x
Masło rozpuścić, dodać mak, cukier, miód i migdały. Mocno podgrzać. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać
Opcjonalnie mam też taki przepis na struclę, który sporządził mój dziadek:
1/2 kg mąki
15dkg masła
5dkg drożdży
ok 1szkl. mleka lub słodkiej śmietanki
4 żółtka
10-15dkg cukru
1/3laski wanilii
szczypta soli
Z drożdży z dodatkiem 2łyżek cukru i łyżki mleka przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki i zostawić do dalszego rośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i wanilią, dodać do ciasta i wlać resztę mleka. Dokładnie ciasto wyrobić wykonując nawet 800-900ruchów rąk. Dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Dalej postępować jak powyżej
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Aga pewnie,że się przyda,ja może wstawię jutro,a dziś wtrącę mały dodatek-do maku zcieram na jarzynowej tarce jabłko,jest wtedy bardziej wilgotny.A może któraś z was ma przepis na makowiec na biszkopcie?
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
AGNESS wstawiła fajny przepis na makowiec na biszkopcie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42