W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
Oglądałam oba, Maję i Witolda 

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzałam "Rok w ogrodzie" w necie, bo 8:30 to za późno dla mnie i za wcześnie. Za późno, bo męża wypuszczan do pracy o 7. I jak było o 7:30, to pasowało. Teraz idę spać z powrotem i nie chce mi się czekać
Dziękuję za link
Dziękuję za link

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siberia
"Maja w ogrodzie" też oglądam, bardzo ciekawy program, nooo i Maja jest taka cieplutka i sympatyczna 
Najczęściej w @, bo w telewizji przeważnie przegapię.
Z "Rok w ogrodzie" to samo. Chociaż w tym tygodniu nastawiłam sobie budzik i udało się, ale i tak w @ oglądnęłam jeszcze raz
Miłka - takasobie
a dla mnie o 7 było za wcześnie, oglądałam i spałam 
Wolę w necie oglądać

Najczęściej w @, bo w telewizji przeważnie przegapię.
Z "Rok w ogrodzie" to samo. Chociaż w tym tygodniu nastawiłam sobie budzik i udało się, ale i tak w @ oglądnęłam jeszcze raz

Miłka - takasobie

Wolę w necie oglądać

Od niedawna łatwiej zapamiętać: w niedzielę o 8.00 na TVN Maja w ogrodzie, a kiedy się kończy, o 8.25 na TVP1 Rok w ogrodzie
Ja w @ nie lubię, nie ma nastroju
Rano to jak msza, z kawką

Ja w @ nie lubię, nie ma nastroju

Rano to jak msza, z kawką

- HalinaK
Siberia
dzięki
Wiesz, że ja nawet nie wiedziałam, że Maja leci w niedzielę o 8
Nooo, to rzeczywiście fajnie się składa

Nooo, to rzeczywiście fajnie się składa

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Witaj Halinko,zaglądam zgodnie z obietnicą a tu ...już się prawie wszystko wyjaśniło -tzn wyjaśniły nieocenione koleżanki
.Teraz już dużo łatwiej będzie znaleźć w necie sposób przycinania poszczególnych odmian.Z tych,które przedstawiłaś mam u siebie Hagley Hybrid ,zdecydowanie popieram Twój wybór-to powojnik "nie do zdarcia". Przez pierwszy sezon wystąpił u niego co prawda epizod uwiądu, ( wg forumowych koleżanek nadmanganian potasu nieźle z nim sobie radzi o czym niestety wcześniej nie wiedziałam ) ale w następnych latach wszystko już było OK.Ten powojnik co roku tnę na wys ok 50 cm.

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ale ze mnie gapa
. Ja Cię szukam i Twojej wiedzy a tu juz kolejna strona w nowym wątku. Zaznaczam abym nie błądziła

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- HalinaK
Danusiu - dwostr
dziękuję, kochana jesteś 
Wczoraj pojechałam na działkę, żeby podlać iglaki (ojjj ... było co podlewać) i obejrzałam te moje powojniki, takie suche badylki , ciekawa jestem czy wszystkie przeżyją zimę
Krety szaleją ... porazgarniałam kopczyki i wlałam w dziurki wodę ... może je przegoniłam
Nooo i znaczniki po trawniku się poniewierają zamiast na właściwym miejscu być, ciekawa jestem co za zwierzak je porozrzucał.
Ilonko - imwsz
miło mi, że do mnie wpadłaś, dziękuję
Ja, już kiedyś szukałam Twojego wątku, żeby wpaść z rewizytą, ale nie znalazłam
Jeżeli założyłaś wątek, to proszę podaj link do niego
Martuniu - Marta_S
dziękuję
Ostatnio bardzo mi się podobają powojniki, wszystkie, a szczególnie takie z kwiatuszkami w kształcie dzwoneczków.
Nie wszystkie moje powojniki zakwitły w tym roku, bardzo jestem ciekawa, jak zakwitną pozostałe
Kochani
już grudzień, a więc kalendarz biodynamiczny

Kupiłam już kalendarz biodynamiczny Zbigniewa Przybylaka na 2012 r, tak więc nadal będę go wstawiała w moim wątku.
Ostatnio zastanawiałam się na temat moich agapantów. Wiosną kupiłam dwie cebulki, jedna miała zakwitnąć na biało, a druga na niebiesko. Nie zakwitła oni jedna
W "Twój ogród"- listopad 2011 znalazłam artykuł: "Agapant nie kwitnie"

Ja, cebulki agapantów w kwietniu włożyłam do doniczek, po 15 maja przesadziłam do ogrodu, bez doniczek, w miejscu słonecznym.
We wrześniu wykopałam z ogrodu i wysuszyłam, a wczoraj przywiozłam do domu i włożyłam do doniczek.
Nooo, i już całkiem jestem głupia, czy dobrze zrobiłam i co mam z nimi dalej robić.
W artykule piszą, że "agapant nie lubi częstego przesadzania", to myślę, że już w tych doniczkach zastawię, tylko, co z podlewaniem. Podlewać obficie i trzymać w ciepłym miejscu, żeby rósł w domu, a potem do ogrodu z doniczkę, czy podlewać tak tylko troszeczkę, żeby przetrzymać cebulki przez zimę.
Czy ktoś ma doświadczenie z agapantem i może mi coś doradzić
A z ogrodu, moje dwa maleństwa.
Hortensja dębolistna (Hydrangea quercifolia) od trzech lat taka sama, w ogóle nie rośnie.
Mimo, że ją okrywam zima przemarza, ale wiosną odbija, no i dorasta do tej samej wysokości.
Czy ona w końcu urośnie ?

i kalina sztywnolistna (Viburnum rhytidophyllum), ta dopiero w tamtym roku kupiona.

Wczoraj pojechałam na działkę, żeby podlać iglaki (ojjj ... było co podlewać) i obejrzałam te moje powojniki, takie suche badylki , ciekawa jestem czy wszystkie przeżyją zimę

Krety szaleją ... porazgarniałam kopczyki i wlałam w dziurki wodę ... może je przegoniłam

Nooo i znaczniki po trawniku się poniewierają zamiast na właściwym miejscu być, ciekawa jestem co za zwierzak je porozrzucał.
Ilonko - imwsz

Ja, już kiedyś szukałam Twojego wątku, żeby wpaść z rewizytą, ale nie znalazłam

Jeżeli założyłaś wątek, to proszę podaj link do niego

Martuniu - Marta_S

Ostatnio bardzo mi się podobają powojniki, wszystkie, a szczególnie takie z kwiatuszkami w kształcie dzwoneczków.
Nie wszystkie moje powojniki zakwitły w tym roku, bardzo jestem ciekawa, jak zakwitną pozostałe

Kochani

Kupiłam już kalendarz biodynamiczny Zbigniewa Przybylaka na 2012 r, tak więc nadal będę go wstawiała w moim wątku.
Ostatnio zastanawiałam się na temat moich agapantów. Wiosną kupiłam dwie cebulki, jedna miała zakwitnąć na biało, a druga na niebiesko. Nie zakwitła oni jedna

W "Twój ogród"- listopad 2011 znalazłam artykuł: "Agapant nie kwitnie"

Ja, cebulki agapantów w kwietniu włożyłam do doniczek, po 15 maja przesadziłam do ogrodu, bez doniczek, w miejscu słonecznym.
We wrześniu wykopałam z ogrodu i wysuszyłam, a wczoraj przywiozłam do domu i włożyłam do doniczek.
Nooo, i już całkiem jestem głupia, czy dobrze zrobiłam i co mam z nimi dalej robić.
W artykule piszą, że "agapant nie lubi częstego przesadzania", to myślę, że już w tych doniczkach zastawię, tylko, co z podlewaniem. Podlewać obficie i trzymać w ciepłym miejscu, żeby rósł w domu, a potem do ogrodu z doniczkę, czy podlewać tak tylko troszeczkę, żeby przetrzymać cebulki przez zimę.
Czy ktoś ma doświadczenie z agapantem i może mi coś doradzić

A z ogrodu, moje dwa maleństwa.
Hortensja dębolistna (Hydrangea quercifolia) od trzech lat taka sama, w ogóle nie rośnie.
Mimo, że ją okrywam zima przemarza, ale wiosną odbija, no i dorasta do tej samej wysokości.
Czy ona w końcu urośnie ?

i kalina sztywnolistna (Viburnum rhytidophyllum), ta dopiero w tamtym roku kupiona.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie wiem, czy dobrze interpretuję, ale siew i sadzenie na jutro wskazane!
Postanowiłam wsadzić czosnek i posiać sałatę i koper.
A z tą hortensją to pewnie jest tak, że za mocno się o nią martwisz
Ja miałam sadzonkę kaliny, mizerna strasznie, bo mojej produkcji. Wsadziłam gdzieś pod płot i 2 lata nie było jej widać (przypominała o sobie przy pieleniu). A w tym roku wyskoczyła! Wygrała chyba przez to, że nieopodal posadziłam róże i wkoło nich chodziłam: nawoziłam, podlewałam i kalinie też się coś dostało
I powiedz jej, że jak nie urośnie - wsadzisz ją do szafy! Ponoć pomaga!

Postanowiłam wsadzić czosnek i posiać sałatę i koper.
A z tą hortensją to pewnie jest tak, że za mocno się o nią martwisz

Ja miałam sadzonkę kaliny, mizerna strasznie, bo mojej produkcji. Wsadziłam gdzieś pod płot i 2 lata nie było jej widać (przypominała o sobie przy pieleniu). A w tym roku wyskoczyła! Wygrała chyba przez to, że nieopodal posadziłam róże i wkoło nich chodziłam: nawoziłam, podlewałam i kalinie też się coś dostało

I powiedz jej, że jak nie urośnie - wsadzisz ją do szafy! Ponoć pomaga!

Miłka
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Halinko masz może aktualne zdjęcie Twojego żywopłotka z sosenek? 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Halinko moja dębolistna jest duża, ale za to nie przebarwiła się paskuda, cały czas jest zielona
....twoje niewielka, ale za to jakie piękne kolorki 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Halinko, nie mam dużego doświadczenia z agapantem, ale mój zakwitł dopiero we wrześniu, kiedy już całkiem straciłam nadzieję!
Zimowałam go w chłodnej piwnicy z niedużym okienkiem, podlewając bardzo rzadko. W maju wystawiłam go do ogrodu na słoneczne miejsce, nie przesadzałam, nie zmieniałam ziemi, podlewałam i nawoziłam jak wszystkie inne doniczkowce :P
Pozdrawiam cieplutko
Zimowałam go w chłodnej piwnicy z niedużym okienkiem, podlewając bardzo rzadko. W maju wystawiłam go do ogrodu na słoneczne miejsce, nie przesadzałam, nie zmieniałam ziemi, podlewałam i nawoziłam jak wszystkie inne doniczkowce :P
Pozdrawiam cieplutko

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Halinko ja mogę Ci podać jeszcze jeden wątek do powojników http://www.clematis.com.pl/
Cieszę się że też się przydam
mdame Julie też mam i nawet ładną ,służę podpowiedzią jakbyś coś nie wiedziała
Halinko sosenki u Was nie urosły ponieważ masz za dobrą ziemię- na moich piaskach tylko sosny i brzozy najlepiej rosną