Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Własne grzyby na działce.

Post »

09.listopada,zostały znalezione pod sosnami w ogrodzie dwa maślaki.Obrazek
Niestety zostały zerwane zanim zrobiłem zdięcie.Sosny rosną już ładne parę lat.Zostały przywiezione z Podhala,pierwszy raz wyrosły w tym miejscu.
Pozdrawiam Marian
------------------
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit bardzo fajny wątek, planuję zaszczepić mikoryzą mojego wiekowego dęba, tylko nie wiem czy takie stare drzewo też można :?
Obrazek
faktycznie wygląda jak żółciak, jeśli nim jest to jest pyszny, jadłam w panierce jak kanie, miodzio. Na działce to rarytas, bo w naturze jest chroniony.
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Podobno można, więc próbować można zawsze :)
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Więc spróbuję, bo grzybki uwielbiam, mam jeszcze młode brzózki i świerki więc jak pod dębem nie wyjdzie to może pod nimi, będę walczyć.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Pod starym dębem możesz nawet Trufle :D
:wit
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Tylko skąd wziąć taka szczepionkę :( i ciekawe ile czasu trzeba czekać, na razie raz pojawiły się zajączki sztuk dwa :;230
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Faktycznie ten grzybek miał wspaniały zapach rośnie on od trzech lat na tym dębowym pniaku.Przed trzema laty na samym początku wyglądał tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Smakuje trochę jak kurczak, ale trzeba zbierać gdy jest młody bo tylko młode owocniki są jadalne, czytałam ostatnio ciekawy artykuł o jadalnych hubach.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam działkę na strasznej glinie, dookoła pola uprawne i daleko, daleko las. Posadziłam sosny, modrzewie, brzozy, świerki i dęby...część ze szkółki leśnej a część przesadziłam samosiewek z pól leżących odłogiem.

Po dwóch latach okazało się, że pod sosnami i modrzewiami rosną maślaki a na działce jest masa pieczarek. Po kolejnych 2-3 latach pod brzozami pokazały się koźlaki.
Oprócz tego rośnie masa grzybów niezidentyfikowanych.

Dwa lata temu zakupiłam grzybnię kani....zakopałam...czekałam i NIC. Zgłosiłam reklamację...przysłali....zakopałam i NIC!!! Za "ciorta" nie chce wyrosnąć. Nie zrażona zakupiłam grzybnię grzybów leśnych (w ubiegłym roku) i cierpliwie czekam na grzyby. Oby teraz wyrosły.
Aśka
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

No właśnie tak mi się wydawało, że to może być długotrwały proces, ale i tak spróbuję. Też posadziłam samosiejki brzóz i już sobie rosną, ale z uwagi na wielkość działki i dębu nie mogę za bardzo szaleć z drzewami. Mam natomiast co roku masę grzybków na trawniku, poczytaliśmy sobie z mężem ( bo jak coś występuje w takiej masie to dlaczego by tego nie zjeść :;230 ) i okazało się, że to Twardzioszek przydrożny. Sprawdziliśmy na sobie i żyjemy, bardzo smaczny grzybek, można jeść jak kurki, smażony na masełku palce lizać.
Rossynant

Post »

aovin pisze:Tylko skąd wziąć taka szczepionkę :( i ciekawe ile czasu trzeba czekać, na razie raz pojawiły się zajączki sztuk dwa :;230
Ze sklepu ;) Z truflami to zwykle nie szczepionka do mikoryzy - choć i takie są, też można. Typowo (przy zakładaniu plantacji) kupuje się grzybnię, albo nawet zaszczepioną sadzonkę drzewa z grzybnią, w pojemniku. Czekać trzeba ok 5 lat, różnie. Są i gatunki rosnące pod leszczyną czy lipą, te szybciej ponoć. Temat się rozwija, ale ja nie na bieżąco. Looknij w googla ;)
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

Dzięki wielkie, poszperam :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Oglądałam program tel. o szczepieniu mikroryzy w doniczkach i powiem, że gdybym miała szczepić w korzeniach starszych drzewek musiałabym użyć końskiej ;:224 strzykawki, żeby wstrzyknąć grzybnię w korzeń. To nie takie proste :( jak mi się wydawało.
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p

Post »

To pod stuletnim dębem chyba jakiś odwiert trzeba zrobić :;230
Rossynant

Post »

Wbić łopatę na sztych głęboko w obrębie korzeni, trochę rozchwierutać - i do dziury. Ja tam problemu nie widzę ;:224
Trufla nie dziwota, wbrew temu co się czasem słyszy. Normalny grzyb, u nas dziko rośnie, zdarzyło mi się nawet zbierać - i to bez tresowanego wąchacza, a to już sztuka :lol:
Co prawda nie na piasku pod sosną.
Historię uprawy mamy długą: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ier.net.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”