Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Oj, przegapiam gości, ale zaczyna się z wolna okres przedświąteczny, więc wzięłam się ostro do pracy i na początek maluję świeczniki szklane oraz próbuję stworzyć krzaczek poinsecji z bibuły. Jak coś wyjdzie, to pokażę ;) A u Was zaczynają się lekkie przygotowania?

Karotko najszybciej wg moje doświadczenia rozmnażają się lilie azjatyckie, po dwóch sezonach wytwarzają wiele malutkich przybyszowych cebulek, trochę inaczej wygląda sytuacja z innymi grupami liii. Ale spokojnie możesz sadzić po jednej bulwce z odmiany, przynajmniej większą kolekcję będziesz miała ;)
Aga, królowa jest niesamowita, mam dwa krzaczki i jeszcze więcej bym dosadziła gdybym miała metr kwadratowy więcej ;) a goździki wokół niej posadziłam jednej wiosny czy jesieni i tak systematycznie dosiewają się same, jedne giną, wyrastają kolejne :) Jedne z ulubionych kwiatków mojej kochanej siostrzenicy :)
Irminko miło, że zajrzałaś do mnie :) do białych roślin też mam słabość, ciągle komponuję białą rabatę ;) Dużego doświadczenia chyba nie mam, róże 10 lat uprawiam, niby dużo, a jak patrzę wstecz to mało ;) Polecam przede wszystkim Queen Elizabeth, Westerland, Graham Thomas - niekłopotliwe, tlyko regularnie przycinać przekwitnięte kwiatostany, Fresia jest niska, ale u Ciebie też będzie pasować, ale kolor kwiatów jest niesamowity, w ogóle nie przebarwiają się, utrzymują tą intensywną żółć. Jeszcze róże historyczne, mi najbardziej podobają się niestety tylko raz kwitnące. Nie wiem czy korzystasz ze strony Rosarium p. Chodun - http://www.rosarium.com.pl/gatunki.php, bezpośredni odnośnik do odmian, ostatnio mam natchnienie na żywopłot z naturalnych - głównie różne rugosy. Rhapsody ma taki sam kolor jak na fotkach, jedynie niektóre z czasem płowieją, ale kwitnie non stop.
Dzięki za dobre słowa o fotkach, mi też niektóre sie podobają :D hihi

Wracając jeszcze do Rhapsody in Blue, rośnie dopiero od końca kwietnia, ale dała się poznać z dobrej strony :) kiedyś myślałam o duecie z Winchester Cathedral, ale jesienią dostałam nowy katalog Austina i zakochałam się w nowości William and Catherine i bardziej mi pasuje.

Róży ciąg dalszy:

Westerland, która kilka tygodni temu została rozdzielona z wielosiłem, mam nadzieję, że przeprowadzka dobrze jej zrobi
Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

Obrazek

Charles Austin, sąsiad Rhapsody
Obrazek

-martwi mnie jego dziwny rozwój, nie wiem czy coś mu jest, czy miejsce nie pasuje, wyrastają mu po pierwszym kwitnieniu dwa długie kikuty, które długo zbierają sie do kolejnego kwitnienia.
Obrazek

Fresia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja kolejna nowość 2011 - Bernstein Rose, piękne kwiaty i kolor, cudny zapach, a jak ze wzrostem to nie wiem, bo zagłuszyłam ją dużą dalią :roll:
Obrazek

Obrazek

Trochę się nagadałam, cały czas pokazuje fotki zbliżeń, a zapomniałam wrzucić na serwer zdjęcia naszych lekkich działkowych zmian, jakich dokonaliśmy w ciągu ostatnich dwóch sezonach. Ale to następnym razem.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu , już przygotowania do świąt? Może masz rację , pare Janiołów z masy solnej by się przydało , trochę ozdóbek choinkowych...och , ja jeszcze muszę na wenę poczekać :;230 Mam nadzieję ,że świeczniki też pokażesz :D .
Róże masz piękne , zdjęcia robisz jeszcze piękniejsze! Dobrze ,że nie mam zakrętki na róże ;:224 Czy to możliwe ,żeby frezja dopiero w 3 roku uprawy zaczęła pachnieć?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam wenę, bo tworzę na handel :Dhihi, jak się da to dobrze sobie dorobić, nawet minimalnie ;) Ale przynajmniej mam wykręt, aby sobie trochę popracować palcami ;) Do masy solnej nie mam podejścia, nie wychodzi mi.
A co do Fresii to nie mam pojęcia, może potrzebowała czasu na wyczucie gleby, albo może zaufania, aby napawać otoczenie swoim zapachem? ;) Ciekawe kiedy Ciebie dopadnie na róże... :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Obrazek

Widzę, że zrobiłaś fotomontaż moje róże w Twojej zieleni ;:224 :;230 :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa , jak na handelek , to nawet trzeba mieć wenę :;230
Nie powiem , parę róż mam , ale kupuję je tylko w określone miejsca i w ściśle określonym kolorze . Koneserem nie jestem , nie da się ukryć. Wkurzają mnie , bo kolczaste to to niemiłosiernie... :;230 Zdecydowanie bardziej wolę je oglądać i podziwiać u innych.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze: Widzę, że zrobiłaś fotomontaż moje róże w Twojej zieleni ;:224 :;230 :;230
Szybka jestem no nie :D
basow@ pisze:Wkurzają mnie , bo kolczaste to to niemiłosiernie...
Zapraszam do mojej mamy, ja mogę tłuc się wokół róż godzinami, a mama tylko podejdzie i całe ręce zakrwawione przez kolce... ;) Ale nie wszystkie mają kolce, no i są kolce większe i mniejsze :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżbyś mi chciała powiedzieć ,że róże wyczuwają , kto je kocha , a kto nie koniecznie? :;230 Najbardziej lubię miniaturki , bo i kolce mają malutkie , choć równie upierdliwe...
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolce nauczyłam się omijać na tyle, na ile to możliwe. Jednak przesadzana do innego ogrodu Flammentanz porwała mi ogrodową kurtkę. Chyba to wyraz buntu przeciw wyprowadzce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Mnie tam też jakoś kolce nie wzruszają... Dziś obcinałam zdechlizny wszelkie i gołymi łapkami odrzucałam na bok ;:224
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

alana pisze:Fragolciu, RiB mam dopiero pierwszy rok, ale jedno co mogę powiedzieć - kwitnie nieprzerwanie, Źle ją posadziłam, bo latem dalia ciut ją zagłuszyła, wiec nie mogła sie rozrosnąć ;) A Madame warto mieć właśnie dla tego jednego wyczekiwanego kwitnienia ;)

Ewo RiB kupiłam tej wiosny, możesz iść w moje ślady śmiało :D Razem z nią Veilchenblau także...:D (chorowałam na nią od jakiegoś czasu).

Marto, jeśli woda nie stoi pod różami, nie kapie z dachu to powinno być ok, zresztą sama poobserwujesz jak się będą czuć róże w tym miejscu. U mnie po wykopaniu dołka na ok. 50 cm zaczyna woda podchodzić, a im głębiej tym mocniejszy torf :/

Magdo załóż wątek, pokaż nam odrobinę swój ogród :) Może róże uda się rozpoznać ;) Mamy dwie działki w ROD całą rodziną (dla formalności przypisane jedna na rodziców, druga na siostrę), ale zajmujemy się głównie z mamą, chyba obie jesteśmy najbardziej zacięte w kwestii ogrodnictwa w rodzinie :D Jak miałam przerwę od forum, to nie miałam zbyt wielu chciejstw;) Wiało strasznie mocno, nie wiem czy coś na działce "porwało", bo nie sprawdzałam, ale raczej bez uszczerbków, gorzej jak wieje w sezonie. Ale dzisiaj wreszcie było słońce! :)

Dzisiaj historyczne:

Cardinal de Richelieu
Obrazek

Obrazek

Charles de Mills

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i fantastyczna Queen Elizabeth
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwaga, bije różem po oczach:
Obrazek
Wszystkie są piękne, ale szczególnie w tej różowiutkiej Elizabet idzie się zakochać od pierwszego wejrzenia ;:167 ;:111

No i jak tu nie mieć chcejstw ;:223
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alu, dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź w kwestii róż w wiejskim ogrodzie. Z róż, które mi polecasz, mam jedynie Fresię, i jest bardzo piękna. Ma swobodnie ułożone płatki, co mi się bardzo podoba. Na określenie jej magnetycznie lekkiego żółtego koloru znalazłam określenie "balonikowy kolor". Nie za bardzo mogę czytać i oglądać Twoje zdjęcia kwiatów, bo tracę spokój, wszystkie właściwie róże bym chciała, już i od razu! I wszystko robi na mnie wrażenie i działa jak narkotyk :oops: Czy w Twojej rabacie białej masz szałwię białą ? Jest olśniewająca i bardzo naturalna. I czy przełamujesz biel tej rabaty innymi kolorami ?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże wszystkich kochają ;)
A dla posiadających problemy z kolcami róż polecam bezkolcowe ;) M.in. Heritage (chociaż nie pamiętam czy ma jakieś kolce czy nie, nie zwracam na to uwagi ;)):
Obrazek
U mnie najbardziej upierdliwa pod względem wbijania kolców jest Rosarium Uetersen, potrafi nieźle rozciąć skórę, no i pewnie kurtkę tym bardziej ;)
Madziu, polecam Elżbietkę, zresztą łatwo dostępna, swoją kupiłam kiedyś kiedyś na rynku ;)
Irminko, u mnie różowy to landrynkowy ;) Tak dużo roślin nie mam, więc nie martw się o stan powiększania się kolekcji roślin ;) Szałwii białej niestety nie mam, ale mam słabość do tych roślin, wysiewałam w tym roku szałwie otwartą, wzeszła tylko jedna i mi zginęła potem na rabacie (za mokro), nawet lekarska kiepsko sobie radzi, ale za to jednoroczne szkarłatne ładnie rosną. Początkowo biała rabata miała pozostać w tonacji biało-zielonej (z lekką domieszką forsycjowej żółci), ale z czasem powiększyłam ja o mały kawałek rabaty obok, na której rosły jeżówki i tak delikatnie wkomponowałam fiolet w biel ;)

Jak u Was z pogodą? U nas było zimowo-jesienne lato - popołudniu zerwał się wiatr, deszcz i zaczęło grzmieć i to kilka razy, aż wreszcie skończyło się śniegiem.

Czas na kolejne róże:

Wspomniana wcześniej Heritage:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiona jako Fashion, niepozorne kwiatki, ale jak pięknie i mocno pachną:
Obrazek

Obrazek

A ta róża z kolei kupiona z czystej ciekawości - jako pnąca fioletowa :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przez jakieś dziwne niedopatrzenie nie kupiłam jeszcze Heritage 8-) Błąd łatwy do naprawienia. U mnie też wczoraj grzmiało i padało, grad również się pojawił. Jednak do zimy mi nie spieszno, niech już będzie mokro.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu . Ale tu pięknie z tymi różami , a i lilie piękne :shock: ja mam takie pomarańczowe
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja wolałabym lekki przymrozek albo chociaż brak opadów, trochę słońca, bo mamy już dosyć tej mokrości, zwłaszcza na działce :? Heritage kupuj, u mnie lepiej spisuje się niż Charles Austin ;) lepiej przetrwała zimę.

Witaj Zosiu! Przygodę z liliami zaczynałam właśnie od pomarańczowych i żółtych, jeszcze kupionych kiedyś w biedronce :D A teraz rozrosły się.

Kończę moje bożonarodzeniowe prace, jak efekt końcowy przypadnie mi do gustu, to wrzucę ich fotki ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”