Potrawy Wigilijne
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Misiu, krupczatka jest super na kruche ciasto ,wypróbowałam
O matko nie nadążam
Mariolka, robię śledzie identyczne tylko dokładam rodzynki 
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
TO JEST LEJEK
-- Śr 30 lis 2011 08:32 --
Dwa w jednym ze śledzia: sałatka i rolmopsiki
Składniki:
Kilo filetów śledziowych solonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 cebul średniej wielkości
grzybki, ogórki, papryka marynowane pokrojone w kostkę ok.1cm
garść rodzynek
garść pokrojonych drobniutko orzechów włoskich
olej, ocet, sól, pieprz, woda
wykałaczki
Najpierw robię rolmopsiki:
Z każdego fileta wykrawam tak jakby skórę [czyli kładę fileta na desce i nożem kroję wzdłuż stołu tak na 2 mm - nóż płasko do stołu leży. hmmm nie wiem czy to zrozumiałe. Chodzi o to żeby otrzymać taki filet bardzo cieniutki a długi]. Otrzymujemy w ten sposób filet o wymiarach mniej więcej długości 15 cm szerokości 4 cm grubości 2 mm. Każdy z nich rozkroić wzdłuż żeby miały po 2 cm szerokości. i z takich długich, wąskich paseczków zwijam rolmopsy. Na każdy paseczek kładę krążek cebuli [jak są za duże to z każdego zdejmuję zewnętrze kółka, będą do sałatki], na cebulę ogórka i albo paprykę albo grzybka, zwijam i spinam wykałaczką i do słoika. Jak już wszystkie są w słoiku robię zalewę w proporcjach na szklankę wody, pół szklanki oleju, sól, pieprz i ocet do smaku. Jedni wolą ostrzejsze inni mniej. Wszystko miksuję i zalewam śledzie. Można zrobić i tydzień wcześniej. trzymać w chłodnym miejscu. Gdyby ktoś chciał przechowywać dłużej [bo można i ponad miesiąc] to wtedy bez wody zalewa.
Sałatka śledziowa:
Pozostałą część śledzia [to zostało po wykrojeniu filetów na rolmposy] kroję w kostkę 1 cm, kroję też drobniutko pozostałą po robieniu filetów cebulkę. Cebulę obsmażam na szklisto na oleju, dorzucam śledzie, przecier,2-3 łyżki wody, rodzynki i orzechy. Jeszcze chwilę to wszystko duszę i ciepłe nakładam do słoików, żeby się macerowało.
mam nadzieję że zrozumiecie... jak będę robiła na święta to cyknę zdjęcia.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Jagusia to coś dla mnie
lubię zrobic kilka dni wcześniej.
Powiedz tylko te śledzie do sałatki to podduszasz na ogniu czy dodajesz juz po zdjęciu z ognia.
A lejek do pierogów też mam taki , kupiłam za 2zł kiedys na bazarze .Robię jak Bogusia tylko pierogi zamrażam na surowo
Powiedz tylko te śledzie do sałatki to podduszasz na ogniu czy dodajesz juz po zdjęciu z ognia.
A lejek do pierogów też mam taki , kupiłam za 2zł kiedys na bazarze .Robię jak Bogusia tylko pierogi zamrażam na surowo
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Jakieś dwie minutki na malutkim ogniu.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetny wątek- przyda się, bo to będą moje pierwsze święta z Mężem. Dziękuję!
U nas od lat na Wigilię przygotowuje się kutię-
składniki dodajemy zwykle "na oko":
- gotowana pszenica "pęczak",
- gotowany, mielony trzykrotnie mak ( ten z puszek jest zbyt słodki),
- miód,
- bakalie- orzechy włoskie, laskowe drobno siekane; suszone śliwki, morele, figi, skórki pomarańczowe drobniutko krojone, rodzynki,
- aromat do ciast np. migdałowy.
Czy ma ktoś z Was sprawdzony przepis na zupę z suszonych owoców? Mąż ponoć taką uwielbia, a u mnie w domu czegoś takiego nie jadamy. Może podrzucicie przepis?
U nas od lat na Wigilię przygotowuje się kutię-
składniki dodajemy zwykle "na oko":
- gotowana pszenica "pęczak",
- gotowany, mielony trzykrotnie mak ( ten z puszek jest zbyt słodki),
- miód,
- bakalie- orzechy włoskie, laskowe drobno siekane; suszone śliwki, morele, figi, skórki pomarańczowe drobniutko krojone, rodzynki,
- aromat do ciast np. migdałowy.
Czy ma ktoś z Was sprawdzony przepis na zupę z suszonych owoców? Mąż ponoć taką uwielbia, a u mnie w domu czegoś takiego nie jadamy. Może podrzucicie przepis?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Nie słyszałam o zupie z suszu. U nas zawsze kompot z suszu i jest to dla wszystkich jedno z najważniejszych " dań " . A owoce, wszystkie dostępne wrzucam. Wcześniej moczone i płukane gotuję.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...Baryczka ja też słyszę pierwszy raz o zupie z suszu...może mu chodzi o kompot...
...kutie zawsze robiła moja babcia...mnie nigdy nie udało się zrobić takiego smaku...
..podaj proporcję bo tu trzeba łopatologicznie
może tym razem uda mi się...
...kutie zawsze robiła moja babcia...mnie nigdy nie udało się zrobić takiego smaku...
..podaj proporcję bo tu trzeba łopatologicznie
Owoce tylko opłukane, nie należy ich moczyć, bo wylewasz później "cały smak".olibabka pisze: Wcześniej moczone i płukane gotuję.
Chyba, że wcześniej moczysz i gotujesz, a ta woda zostaje jako składnik kompotu.
Zupę owocową pamiętam z dzieciństwa - ciocia gotowała pokrojone śliwki i morele, dodawała do tego suszone czarne jagody plus cukier ile kto lubi. Pod koniec gotowania "zaciągała" to mąką ziemniaczaną, tzn w 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczała 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewała to do gotującego się kompotu (coś jak kisiel). Zalewała tym lane kluski bądź inny makaron. W sezonie zamiast owoców suszonych używała świeże. Jako dziecko się tym zajadałam.
A lane kluski ugotowane osobno
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Fajny wątek, też skorzystam (podsunę swojemu M
)
A w śledziach po szwedzku aż 102 cebule czerwone?
Czytałam uważnie.
A w śledziach po szwedzku aż 102 cebule czerwone?
Czytałam uważnie.
-
X_Ro-a
Wigilijny kompotBaryczka pisze:
15 dkg suszonych śliwek
15 dkg suszonych Fig
15 dkg.suszonych gruszek
3-4 łyżki cukru
kawałek laski cynamonu
kawałek skórki z cytryny
Owoce umyć i każde osobno zamoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.
Śliwki zagotować z cynamonem i łyżką cukru
Figi zagotować ze skórką cytryny i łyżką cukru
Gruszki zagotować z łyżką cukru
Wszystkie kompoty wymieszać w dużym naczyniu.Podawać wraz z ugotowanymi owocami.
Ten kompot przygotowuję 22 i 23 grudnia
Bardziej prosty przepis na kompot z suszonych owoców
po 15 dkg suszonych owoców
kawałek cynamonu
sok z małej cytryny, cukier
opłukane suszone owoce zalać 2 litrami przegotowanej zimnej wody, dodać cynamon i odstawić na kilka godzin.Następnie ugotować, posłodzić do smaku i dodać sok cytryny.
- Lilka56
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 wrz 2011, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wątek "na czasie".
Dorzucę przepis na śledziki z rodzynkami
4-5 płatów małosolnych
3 cebule
przecier pomidorowy
opakowanie rodzynek
przyprawy ziołowe
olej
Płaty śledziowe pokroić w drobne paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Poddusić na małym ogniu. Doprawić do smaku przyprawami ziołowymi. Wystudzić. Połączyć ze śledziami. Odstawić na kilka godzin, by smaki się połączyły. Smacznego.
Dorzucę przepis na śledziki z rodzynkami
4-5 płatów małosolnych
3 cebule
przecier pomidorowy
opakowanie rodzynek
przyprawy ziołowe
olej
Płaty śledziowe pokroić w drobne paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Poddusić na małym ogniu. Doprawić do smaku przyprawami ziołowymi. Wystudzić. Połączyć ze śledziami. Odstawić na kilka godzin, by smaki się połączyły. Smacznego.
Pozdrawiam. Maryla
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=47464" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=47464" onclick="window.open(this.href);return false;
-
X_Ro-a
To miało być 1-2 cebule w wyszłomaryla-56_56 pisze:Fajny wątek, też skorzystam (podsunę swojemu M)
A w śledziach po szwedzku aż 102 cebule czerwone?![]()
Czytałam uważnie.
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Kakaowe ciasteczka kruche; - upiec z 2 tygodnie przed świętami przechowywać w puszce
S k ł a d n i k i
25 dag mąki / w 1/2 tortowa i krupczatka/
25 dag margaryny lub masła
8 dag mąki ziemniaczanej,
3 dag sypkie kakao,
12 dag cukru pudru.
orzeszki, rodzynki, żurawina, migdały lub inne wg uznania
szczypta soli
W y k o n a n i e
Wszystkie składniki posiekać razem na stolnicy /jak kruche/ następnie szybko zagnieść ciasto /na pół godziny do lodówki/
w tym czasie przygotować bakalie, przebrać i jak duże orzechy pokroić na pół, przygotować blaszki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, zrobić z niego wałek jak na kopytka, dalej postępować jak z kopytkami, tylko kroić jak najdrobniej ale tak aby w środek włożyć 1 szt. bakalii. Uformować w dłoniach kulkę, tak aby bakalie znalazły się w środku.
Układać na blaszce wyłożonej papierem dosyć gęsto piec do zrumienienia.
Po wystudzeniu można wierzch umoczyć w polewie czekoladowej i posypać okrągłymi cukiereczkami.
Ciasteczka są bardzo kruche, wyglądają jak czekoladki tzw. maczki.
Piernik z powidłami - upiec z tydzień przed świętami przechowywać w chłodnym miejscu zapakowane w pergamin.
S k l a d n i k i:
1/4 margaryny
4 szklanki mąki tortowej,
2 szklanki cukru
2 opakowania przyprawy do pierników
4 łyżki kakao
2 szklanki mleka,
1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
W y k o n a n i e:
margarynę roztopić, wystudzić wszystkie składniki ucierać w robocie kuchennym dodając na zmianę skladniki.
Przelać do foremki / blacha do pieczenia cotygodniowego ciasta, duża/ piec około 1 godziny w temp 170 - 180 stopni.
Ja po wystudzeniu , kroję piernik w poprzek na 3 części i w całości oblewam rozpuszczoną czekoladą deserową, dekoracja wg uznania. Tak za jedną robotą mam piernik na Święta, Sylwestra i Trzech Króli.

Wszystkie części wieńca, oprócz wstążki, pochodzą z mojego ogrodu.
Jutro podam przepis na miodownik na piwie.
S m a c z n e g o
S k ł a d n i k i
25 dag mąki / w 1/2 tortowa i krupczatka/
25 dag margaryny lub masła
8 dag mąki ziemniaczanej,
3 dag sypkie kakao,
12 dag cukru pudru.
orzeszki, rodzynki, żurawina, migdały lub inne wg uznania
szczypta soli
W y k o n a n i e
Wszystkie składniki posiekać razem na stolnicy /jak kruche/ następnie szybko zagnieść ciasto /na pół godziny do lodówki/
w tym czasie przygotować bakalie, przebrać i jak duże orzechy pokroić na pół, przygotować blaszki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, zrobić z niego wałek jak na kopytka, dalej postępować jak z kopytkami, tylko kroić jak najdrobniej ale tak aby w środek włożyć 1 szt. bakalii. Uformować w dłoniach kulkę, tak aby bakalie znalazły się w środku.
Układać na blaszce wyłożonej papierem dosyć gęsto piec do zrumienienia.
Po wystudzeniu można wierzch umoczyć w polewie czekoladowej i posypać okrągłymi cukiereczkami.
Ciasteczka są bardzo kruche, wyglądają jak czekoladki tzw. maczki.
Piernik z powidłami - upiec z tydzień przed świętami przechowywać w chłodnym miejscu zapakowane w pergamin.
S k l a d n i k i:
1/4 margaryny
4 szklanki mąki tortowej,
2 szklanki cukru
2 opakowania przyprawy do pierników
4 łyżki kakao
2 szklanki mleka,
1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
W y k o n a n i e:
margarynę roztopić, wystudzić wszystkie składniki ucierać w robocie kuchennym dodając na zmianę skladniki.
Przelać do foremki / blacha do pieczenia cotygodniowego ciasta, duża/ piec około 1 godziny w temp 170 - 180 stopni.
Ja po wystudzeniu , kroję piernik w poprzek na 3 części i w całości oblewam rozpuszczoną czekoladą deserową, dekoracja wg uznania. Tak za jedną robotą mam piernik na Święta, Sylwestra i Trzech Króli.

Wszystkie części wieńca, oprócz wstążki, pochodzą z mojego ogrodu.
Jutro podam przepis na miodownik na piwie.
S m a c z n e g o
Też robię taki piernik.Jest przepyszny.Przepis na ciasteczka zapisałam i na pewno je zrobię.Wianuszek cudny 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
PIERNIK
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.
Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA
Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por
Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.
Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA
Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por
Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)