Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Chcąc udzielić precyzyjnej odpowiedzi należałoby znać co za fitopatogen powoduje gnicie owoców.
Generalnie , owoce z których pozyskuje się nasiona, powinny być zdrowe. . Nasiona z porażonych owoców powinny być przed siewem bezwzględnie zaprawione.
Pozdrawiam
Generalnie , owoce z których pozyskuje się nasiona, powinny być zdrowe. . Nasiona z porażonych owoców powinny być przed siewem bezwzględnie zaprawione.
Pozdrawiam
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loeb i forumowicz!!
Dziękuję za odp.Te dwa pomidory leżą już dłuższy czas.Do niedawna wyglądały dobrze.Dopiero dzisiaj zobaczyłam,że robią się brzydkie.Z wierzchu.Wybiorę nasionka,wysuszę a przed wysiewem zaprawię jak radzi forumowicz.Te,które miałam z akcji lutowej od Kozuli niczym nie zaprawiałam.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odp.Te dwa pomidory leżą już dłuższy czas.Do niedawna wyglądały dobrze.Dopiero dzisiaj zobaczyłam,że robią się brzydkie.Z wierzchu.Wybiorę nasionka,wysuszę a przed wysiewem zaprawię jak radzi forumowicz.Te,które miałam z akcji lutowej od Kozuli niczym nie zaprawiałam.
Pozdrawiam serdecznie.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Maćku, wysiej więcej nasion z tego zmutowanego pomidora niż potrzebujesz i wyrzuć siewki trzyliścieniowe. W ten sposób powinieneś się pozbyć niechcianej mutacji.
Marago, nasiona z nadpsutych owoców będą zdolne do kiełkowania, jeśli nie skiełkowały w owocu. Wskazane odkażanie - można to zrobić bezpośrednio po wyjęciu nasion z owoców, albo bezpośrednio przed siewem. (np. Domestosem z pochlorynem sodu, czy nadmanganianem potasu). O zaprawianiu napisano wcześniej, więc nie będę się powtarzać.
Przy okazji napisz, czy zielone pomidory u Ciebie były podobne do tych u Suppy (nieco wydłużone, sliwkowate), czy też inne. Zielone pomidory ode mnie pochodziły z dwóch różnych roślin, ale przy podpisywaniu nasion nie oznaczyłam, który jest który. Potem w akcie desperacji wymieszałam nasiona na akcję wymiany. Dlatego powinny być dwa typy zielonych pomidorów - jeden o owocach nieco wydłużonych, nie za dużych, drugi o większych spłaszczonych owocach i bardziej mięsisty.
Pelasiu, czerwony pomidor miał jeszcze prawo się pojawić. Prawdopodobnie już się ustalił i nie będzie dawał zebrowatych dzieci. Czy warto siać, to już zależy od Twojej oceny. Czerwonych odmian jest dużo, więc powinien się czymś wykazać, aby zasłużyć na rozmnażanie.
A u mnie pakowanie nasion ugrzęzło w połowie, no ale chyba w końcu dorobię się paru wolnych chwil i dokończę co zaczęłam. Tym razem będzie bardzo mało pozycji, ale eFy bardziej zaawansowane.
Pozdrawiam, kozula
Marago, nasiona z nadpsutych owoców będą zdolne do kiełkowania, jeśli nie skiełkowały w owocu. Wskazane odkażanie - można to zrobić bezpośrednio po wyjęciu nasion z owoców, albo bezpośrednio przed siewem. (np. Domestosem z pochlorynem sodu, czy nadmanganianem potasu). O zaprawianiu napisano wcześniej, więc nie będę się powtarzać.
Przy okazji napisz, czy zielone pomidory u Ciebie były podobne do tych u Suppy (nieco wydłużone, sliwkowate), czy też inne. Zielone pomidory ode mnie pochodziły z dwóch różnych roślin, ale przy podpisywaniu nasion nie oznaczyłam, który jest który. Potem w akcie desperacji wymieszałam nasiona na akcję wymiany. Dlatego powinny być dwa typy zielonych pomidorów - jeden o owocach nieco wydłużonych, nie za dużych, drugi o większych spłaszczonych owocach i bardziej mięsisty.
Pelasiu, czerwony pomidor miał jeszcze prawo się pojawić. Prawdopodobnie już się ustalił i nie będzie dawał zebrowatych dzieci. Czy warto siać, to już zależy od Twojej oceny. Czerwonych odmian jest dużo, więc powinien się czymś wykazać, aby zasłużyć na rozmnażanie.
A u mnie pakowanie nasion ugrzęzło w połowie, no ale chyba w końcu dorobię się paru wolnych chwil i dokończę co zaczęłam. Tym razem będzie bardzo mało pozycji, ale eFy bardziej zaawansowane.
Pozdrawiam, kozula
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
To świetnie, dzięki za podpowiedź. Ta zebra była chyba najlepszą malinówką, jaką miałem 
Ja miałem tylko dwa krzaki zielonego, oba okazały się jednakowe.

Ja miałem tylko dwa krzaki zielonego, oba okazały się jednakowe.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

pozdrawiam
Asia
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo smacznie wyglądają na zdjęciu, a nie wiadomo, co innym urośnie.
- Maraga
Witaj Gunnar!
I były smaczne tak jak pozostałe pomidorki Kozulowe!Miałam z akcji lutowej nasiona od Ani Kozuli,Eweli i Neil.Obrodziły pięknie.Niektóre owoce były bardzo duże.Nasiona zebrane i czekają na sianie.Pozdrawiam serdecznie.
I były smaczne tak jak pozostałe pomidorki Kozulowe!Miałam z akcji lutowej nasiona od Ani Kozuli,Eweli i Neil.Obrodziły pięknie.Niektóre owoce były bardzo duże.Nasiona zebrane i czekają na sianie.Pozdrawiam serdecznie.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Moje Zielona zebra miała dokładnie takie owoce jak te na zdjęciu.Sama Kozula mi je wysłała.
Są piękne i smaczne.
pozdrwiam
asia

Są piękne i smaczne.
pozdrwiam
asia
- Maraga
Witaj Pelasiu!
I teraz mam problem!Piszesz,że Twoja zielona zebra była taka sama jak te na moim zdjęciu.Tylko,że moje były pod nazwą zielone i nr 132.A z tego co mi wiadomo zielona zebra miała inny numer.Może Ania Kozula będzie nas czytać i rozstrzygnie co to za pomidory.
Pozdrawiam serdecznie.
I teraz mam problem!Piszesz,że Twoja zielona zebra była taka sama jak te na moim zdjęciu.Tylko,że moje były pod nazwą zielone i nr 132.A z tego co mi wiadomo zielona zebra miała inny numer.Może Ania Kozula będzie nas czytać i rozstrzygnie co to za pomidory.
Pozdrawiam serdecznie.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Ech to wychodzi na to, że jestem jedyna, której zebry nie podeszły smakowo.
Po ostatnich eksperymentach pozostanę przy malinowych. Będą takowe na akcji?

Po ostatnich eksperymentach pozostanę przy malinowych. Będą takowe na akcji?
- GunnarSK
Kozula miała kilka malinowych, zebry i nie. A teraz prawdopodobnie jeszcze dojdzie numer 37 (nie zebra).Pelasia pisze:moje były pt.malinowa zebra zielona 139 dostałam 4 szt.Wyglądały jak na dzjęciu
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29

- GunnarSK
Zebrałem kilka nasion z Bawolego Serca (z kupnej rozsady), a nie wiem, czy ich wystarczy na akcję.agaM pisze:ja też chciałam nieśmiało zapytać, czy ma ktoś na akcję 'bawole serca'?
pozdrawiam, Gunnar