Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutko, mozesz kamelii stworzyc osłonę, sadząc za nią, czy tez od strony, z której najczęściej wieją wiatry, jakis duzy krzew albo pnącze przy kratce :D
Nawet jak jeszcze nie wszystkie wiosenne kwiatki Ci kwitną, to i tak wygląda, ze wszystkie :lol:
Zobacz jak wyglądaja teraz rosliny w innych ogródkach. Tylko na Dolnym sląsku i w Szczecinie trochę więcej, ale np. u mnie - nędza :( Większość dopiero wyszło z ziemi,.Dlatego takie widoki, jak z Twojego ogrodu robią wielkie wrażenie. Zwłaszcza, ze masz w ogóle piekny ogród, co juz zostało tyle razy powiedziane, ze moze nie powinnam powtarzać, ale chcę :D
Cieszę się ze pergola nie ucierpiała za bardzo :D

(Pysia prawie nie uzywa pazurków, chyba, ze w obronie słabszych ) ;)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu !
Przyszłam znowu do Twojego ogrodu i nie mogę wyjść Obrazek z zachwytu.
Tak bym chciała aby i u mnie tak już było, ale niestety trzeba mi jeszcze poczekać :cry:
Patrząc na takie urocze zakątki to aż krew szybciej krąży i nabiera się większej ochoty do życia.
A Bobik jak zwykle - przed obiektywem.

Obrazek
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Witaj Alu

Wpadłam i ja wieczorkiem, aby nacieszyć oczy Twoim uroczym ogrodem ;:15
U nas powolutku wszystko się gramoli, podglądamy każdy maleńki kwiatuszek a u Ciebie tyle wspaniałości.
A najbardziej zaskoczyła mnie kwitnąca róża ;:111
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

żaża pisze:No tak zwykle to się tłumaczy na pszczółkach albo motylkach, ale kiwi też jest jakimś wzorcem ;:333
Mówisz ze Eden nie duża rośnie 8) jak znajdę tamto zdjęcie z gazety to ci podeślę.
Ja tego nie mówię, Edytko, ja powtarzam, co gdzieś wyczytałam. Sama nawet nie potrafię ocenić, bo nie bardzo mam porównanie. :roll: Ale zdjęcie chętnie obejrzę! Przy okazji porównam z moim. :D

Izuniu
, niestety nie bardzo mogę, bo ta kamelia rośnie prawie przy samej bramie, dominują wiatry z zachodu i pd- zach, a od tej właśnie strony nic już nie mogę posadzić, bo nie dałoby się wjechać samochodem. Może w przyszłości, j, będzie ją trochę chronił rosnący w pobliżu krzak bzu, ale zimą, bez liści, nie będzie chyba najlepszą osłoną ... :? Izuniu, ja zaglądam do innych ogrodów, ale mnie się wydaje, ze tam też już kwitnie sporo kwiatków... Tak czy siak, to teraz wszystko potoczy się bardzo szybko. Zawsze tak jest na wiosnę... Ja też się cieszę, że pergola nie ucierpiała, ale jeszcze bardziej się cieszę, że nie ucierpiały wiciokrzewy, które się na niej opierają... Bardzo mi miło słyszeć Twoje komplementy... Dziękuję! ;:32
Izuniu, ja nie jestem genetykiem, ale może Pysia ma wśród przodków... boksera, bo one też bronią słabszych... ;:112 Przyznasz, że jest to cecha bardziej psia niż kocia... :D Mimo wszystko, ta cala debata o drapaniu, to takie małe nieporozumienie... Zaczęło się od tego, ze chciałam przekazać drapanko dla Twojego kotka... i tak dalej, aż wyjaśniłyśmy sobie, ze kotki wola pieszczotki a pieski drapanko a potem, kiedy Ty przekazałaś pozdrowionka od Pysi dla Bobika, ja powiedziałam, że dobrze że nie przekazujesz drapanka ( bo kocie pazurki sa ostre...) Ale się skomplikowało... ;:112 ;:112 ;:112

Gabrysiu
, cieszę się, że przyszłaś i jeszcze bardziej się cieszę, że nie możesz wyjść ( z zachwytu...)

Ulinko, ta róża (różowa) to z zeszłego roku... spójrz na datę na zdjęciu... Zamieściłam ją tylko, żeby pokazać Edytce. Chyba, że masz na myśli kamelie (czerwone)... Dziękuję, że do mnie zajrzałaś ! ;:109

Widzę, że trochę się towarzystwa nazbierało, więc może by tak po piwku...?

;:136 ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Witaj Ala.

Diabelskie wietrzysko tyle zniszczenia sieje.

Alez kolorowo u Ciebie ;:215 ;:215 Prawdziwa uczta ..........szkoda ze wczesniej niewidzialem tych zdjatek
zaoszczedzilbym na kolacji w kazdym badz razie nie musze jesc sniadania . :D :D

A to co? ...pieski z wymionami.Myslalem ze masz tylko Bobika :D :D :D

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Alu,

jak u Ciebie pięknie i kolorowo, aż nabiera sie sił po takich widokach na resztę dnia. Zwłaszcza, że u mnie za oknem widać topniejący śnieg a pod nim - niestety szarość :( . Twoje zdjęcia wynagradzają wszystko. Wielkie dzięki ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ALU jak pieknie i kolorowo juz u Ciebie, tak do porannej kawy zaglądam w piękne ogrody :D a potem ciężko wyjśc do pracy :wink: . Przykro mi bardzo z powodu przewróconej pergoli mam nadziejeże straty nie są duże :cry: ;:168 Przepiękne magnolie i Bobik wygląda super jak prawdziwy ogrodnik w tle. Róża pełna na pierwszych zdjęciach śliczna. Alu napisz mi proszę co to za roślinka kwitnie na jasno czerwono zdjęcia pod zdjęciami magnoli ;:92 bardzo mi sią podoba.
U nas właśnie załamanie pogody, wyjrzałam przez okno snieżek drobny i zimno :(
Życzę więc słoneczka i pozdrawiam, miłego dnia Isia
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiedziałam, co jest przy tej pergoli , ale patrząc na zdjęcie wydawało mi się, ze roslna nie ucierpiała, została tylko przygięta, więc zastanawiałam sie jedynie, nad stanem pergoli. Dobrze, ze wszystko udało sie naprawić :D Co do kamelii, czy brałaś pod uwagę przesadzanie? Moze znalazłabyś bardziej zaciszne miejsce dla niej?
A nasza debata o drapanku, to przeciez takie sobie gadanie z przymrużeniem oka ;)
Jedno jest pewne: moja Pysia jest wyjątkowym kotem, tak jak Twój Bobiczek jest wyjątkowym pieskiem ;:1
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Witaj Alu!
Nie mogłam sobie odmówić przyjemności i niezbyt dokładnie, ale jednak przeszłam cały nowy wątek. Po drodze wypiłam kawkę, zimną co prawda, ale skoro nie zaglądałam, to wyziębła z mojej winy... później napiłam się cieplejszej herbatki, co prawda dla Izy, ale skoro zostało w dzbanuszku, to sobie nalałam :D
Spacerek uliczką "na skróty" do Sekwany był przemiły, a wesoły Bobik był tu wiele razy, bo ciągle prowadził i pokazywał drogę. Miło zobaczyć tak piękne miejsca i dom malarza impresjonisty. Dziękuję!
Wiosna u Ciebie jest bardzo do pozazdroszczenia :evil: u mnie dzisiaj rano leżał śnieg. Bajkowo trochę było, bo kwitnące w różnych kolorach ciemierniki oraz narcyzy pięknie się prezentowały na przypudrowanym, białym tle. Jednak chce się już wiosny, a najbardziej to mi się chce takich boskich kamelii, jak u Ciebie!!! Mogę odżałować mimozę i inne, piękne przecież rośliny, ale kamelii to.... strasznie mi brak... taki paskudny klimat u nas, że nie mogą rosnąć w gruncie ;:145 ;:145 ;:145

Twoje róże zapowiadają się niesamowicie! Będę śledzić wątek i czekać na zdjęcia tych piękności ;:2
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Przepiękna jest Twoja wiosna Alu u mnie będzie tak kwitło chyba dopiero za miesiąc, ale to fajnie bo możemy mieć wiosnę dłużej :P . Bardzo mi szkoda Twojej Kamelii, ale myślę że szybko się odbuduje, szkoda że ja nie mogę mieć takiej w ogrodzie :cry: , ale dobrze że mogę je podziwiać u Ciebie :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

;:113 Ale gapa ze mnie, nie popatrzyłam na datę. :oops:

Alu - kamelia znam, bardzo mi się podoba, jak zobaczę w sklepie to krążę wokół niej, ale nie mam odwagi jej kupić.
Myślę, że ;:125 , jak azalie.
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Podczas gdy ja się zmagam z żywiołami, w moim ogródku buszuje takie sympatyczne gronko osób... :D :D :D
Witajcie! :wit :wit :wit

Markusku
, Widzę, że za kołnierz to Ty nie wylewasz... Po tym wirtualnym piwku, które Wam ostatnio postawiłam, Bobika widzisz z wymionkami a do tego w wielu osobach.... no cóż... może klinika?... ;:18 :;230 :;230 :;230
A tak na serio, bardzo mi miło, że podobają Ci się moje kwiatki! ;:100

Lucynko, "..."szarość,... szarość widzę...! " :;230 :;230 :;230 (Wiem, że w oryginale było "ciemność", ale tak mi się jakoś od razu skojarzyło, że nie mogę się powstrzymać od śmiechu... :;230 :;230 :;230 ). Tak na pocieszenie, to u mnie też jeszcze dużo szarości, tyle że tego nie fotografuję... :wink:

Isiaczku
, nie jestem pewna czy wiem o którą roślinę Ci chodzi... Tam jest kilka czerwonych... Jeśli masz na myśli ten krzaczek o błyszczących liściach i dużych, pełnych kwiatach, która powtarza się na kilku zdjęciach, jest to kamelia "Kramer' s Supreme". U nas też załamanie pogody :? :( ... o czym się za chwilę przekonasz...

Kiciuniu, u mnie nie ma zacisznych miejsc... :( są tylko takie nieco mniej eksponowane, ale są już niestety zajęte... przez inne kamelie... :lol: :lol: :lol:
Ponadto, tych dwóch "Kramerów" nie chcę już przesadzać, bo już raz to robiłam, a mam je, jedną od 3 a drugą od 4 lat. Jak im nie dam spokoju, to pozdychają... :cry:
Całuski ;:196 od wyjątkowego ;:214 dla wyjątkowego ;:214 i ode mnie dla Ciebie... :D

Aneczko,
bardzo, bardzo, bardzo się ciszę, że znalazłaś chwilkę na wizytę w moim potarganym ogródku... :D :D :D i Bobik też się cieszy z Twoich odwiedzin i tylko ogonkiem merda... :D ... i aż nam wstyd, że taki miły gość dopija zimne resztki... :oops: Aniu, to specjalnie dla Ciebie, jeszcze gorąca...
kawa Obrazek czy herbata Obrazek ?
Jeśli chodzi o kamelie to... rozumiem! Bez wątpienia nalezą do moich najulubieńszych roślin! Co prawda większość moich mam dopiero od jesieni a te dwie starsze, nie są w najszczęśliwszej sytuacji, bo niestety mają zbyt dużo wiatru, a dochodzi do tego mój brak doświadczenia... i niezbyt odpowiednia gleba. Widząc Twoje rododendrony i azalie, jestem pewna, że miałabyś kamelie jak z bajki!... Aniu, a nie myślałaś, żeby uprawiać kamelie w doniczkach? Na ile się orientuję, jest to możliwe, bo ich system korzeniowy nie jest bardzo głęboki.
Bardzo mi miło, Aniu, że będziesz do mnie wracać! Mam nadzieję, że moje róże (i inne roślinki) będą Ci się podobały! :D

Pikusiu, masz rację! Dzięki forum, możemy cieszyć się wiosną dłużej! Ale znasz przysłowie: "w marcu jak w garncu"? Albo "kwiecień plecień, bo przeplata. Trochę zimy, trochę lata". I tak jest właściwie wszędzie. Zarówno w Polsce jak i we Francji, ryzyko przymrozków istnieje do 3 ogrodników... :? Tyle, że jak zobaczymy promyk słonka i kilka kwiatków w ogrodzie, trudno jest nam się pogodzić z powrotem śnieżku, przymrozku itp. ... A co Ty na kamelię w doniczce?...

Halinko- Ulinko
, może gapa, ale jaka urocza! :lol: :lol: :lol: To przestań krążyć, tylko kup! W najgorszym wypadku nie przeżyje i nie będziesz jej miała a jak nie kupisz, to na pewno nie będziesz miała! :D

A oto "podejrzana" :shock: potajemnie przez okno kamelia sąsiada! Jest dużo starsza od mojej, przy tym, jak widać, jest osłonięta od wiatru ścianą domu. zdjęcie jest bardzo kiepskie, ale wierzcie mi, że kamelia jest piękna!

Obrazek

A oto dwie z moich nowych. Jak widzicie, jedna z nich (o kwiatach białych, pełnych) jeszcze nie otworzyła żadnego pączka. Mam jeszcze dwie różowe, jasną i ciemną, które pokazywałam na początku tej części mojego wątku.

Obrazek Obrazek

A oto dwie nowe różyczki, na które od jakiegoś czasu miałam ochotę, a trafiłam na nie przez przypadek w "Auchan"... :lol: :lol: :lol: W dodatku były sporo tańsze niż w sklepach z roślinkami, chociaż nie wyglądały bardzo świeżo... :wink: Ale "wypralinowałam " (nie wiem czy tak się po polsku mówi) im korzonki, dodałam specjalnego nawozu pobudzającego ukorzenianie i ... mam nadzieję, że wszystko będzie O.K.
Obrazek

Muszę Was ponadto poinformować, ze złapałam bardzo złośliwego wirusa o nazwie Paco Rabanne . Nie spocznę, póki jej nie znajdę! (Na podanej stronie jest kilka jej zdjęć, trzeba tylko zjechać niżej. A jak poszperacie, znajdziecie tam sporo pięknych zdjęć pięknych róż...) :D

Wczoraj spotkała mnie miła niespodzianka, bo dojrzałam między samosiejkami niezapominajek, wychodzące korony cesarskie! Byłam już pewna, że pogniły a tu, późno to późno, ale są! :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Również wczoraj, zdałam sobie znienacka sprawę, że mam całkiem sporo jedzonka w ogródku... Poza laurowcem, tymiankiem czy rozmarynem, rośnie już pięknie szczaw i cieniutki szczypiorek oraz świetnie przechowały się w gruncie niedobitki zeszłorocznych buraczków i pietruszki... :D :D :D (Chyba już zacznę siać koperek i rzodkiewkę)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A żeby Wam nie było przykro, to zobaczcie, że u mnie tez zima nie chce dać jeszcze za wygraną...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

TAK TAK TAK :P :P :P Alusiu to kamelia wpisałam z wykrzyknikiem do notesu zakupów niezbędnych :lol: , przyznam że sąsiada ładna ale Twoja ładniejsza.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Życzę Ci odrodzenia sił życiowych z wiosną budzącą się ze snu samych radosnych dni mokrego dyngusa i wszystkiego dobrego dla Twoich najbliższych (obowiązkowe drapanko dla Bobika) Isia
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alu, musiałem jeszcze raz pospacerować po ostatnich stronach twojego tematu,
nacieszyć oczy kolorami kwiatów i nawet zielenią. Niestety u nas wiosna "strajkuje"
na jej miejsce wróciła zima, choć piękna, śnieżna ale miała już odejść.
Jak spoglądam przez okno, biało, wypadało by choinkę ubrać, jajkami ?;:29
(Świeże zimowe fotki u mnie).

Pozdrawiam, świątecznie Krzysztof.
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Witaj Ala!

Wczesniej nie bylo tekstu nad zdjeciem.Byl jeden ciag zdjec.

Dobrze ze dopisalas ten tekst nad zdjeciami kozek....ze to nie Twoje(KUMASZ CZACZE :D )
Bobika nie posadzalem ze jest transwestyta, a piwo owszem lubie( nie mieszaj piwa z winem :D :D :D obojetnie jakiej marki i skad pochodzi ;:136 ;:136 ;:215

Pozdrawiam Markus ;:100 [/b]
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”