Prowadzenie pigwowca

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prowadzenie pigwowca

Post »

Ludu pijacy ogrodów i działek,

tak zasmakowałem w pigwowcach, ze postanowiłem nie puszczać ich na żywioł, jak do tej pory a trochę się z nimi pobawić. Z wrodzonego lenistwa wykombinowałem sobie, ze może by te pigwowce w betonowe pierścienie posadzić, żeby ułatwić sobie ciecie i zbiory ale tez koszenie wokół trawy. Co Wy na to?

P:S. Narobiłem galaretek: z calvadosem, wódką pigwową i bez. Tą "bez", to mój synek do serów pleśniowych używa. nastawiłem tez nalewkę: 3l słój.
kresowiec
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prowadzenie pigwowca

Post »

Nie prościej zaszczepić na jarzębinie i mieć w formie drzewka? Wygląda przyzwoicie i nie ma problemu z wykaszaniem trawy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Te 'betonowe pierścienie' to ma być równo z ziemią czy tak w stylu donicy? Taka jakby donica może być sprytna i mniej schylania ;) ale ziemia w tym bardziej marznie i wysycha.
Trawnik lepiej ograniczać tą plastykową zagródką (- jakkolwiek sie to zwie, taką grubą tasmą z rolki) - nie uszkodzi noża. Koło betonu kosić nieporęcznie.

BTW - tylko 3 l? :shock:
:wit
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

seedkris pisze:Nie prościej zaszczepić na jarzębinie i mieć w formie drzewka? Wygląda przyzwoicie i nie ma problemu z wykaszaniem trawy.
Pigwowca można szczepić na jarzębinie? Ma taką jarzębinkę i uknułem plan żeby tak aronię na niej zaszczepić. To może zaszczepię i jedno i drugie.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 21:53

Post »

seedkris pisze:Nie prościej zaszczepić na jarzębinie i mieć w formie drzewka? Wygląda przyzwoicie i nie ma problemu z wykaszaniem trawy.
Nie wiedziałem, ze tak można. Pobawię się w przyszłym roku. Dzięki za rade.
Rossynant pisze:Te 'betonowe pierścienie' to ma być równo z ziemią czy tak w stylu donicy? Taka jakby donica może być sprytna i mniej schylania ;) ale ziemia w tym bardziej marznie i wysycha.
Trawnik lepiej ograniczać tą plastykową zagródką (- jakkolwiek sie to zwie, taką grubą tasmą z rolki) - nie uszkodzi noża. Koło betonu kosić nieporęcznie.

BTW - tylko 3 l? :shock:
:wit
W stylu donicy ale lekko nad ziemia. Jakieś 30 cm. Tylko, ze taka zagródka wiecznie nie trzyma a koszenie podkaszarka można zapomnieć. Myślałem nawet, ze samemu takie pierścienie zrobić z cementu i torfu, żeby wyglądały jak wygasłe wulkany.
A tylko 3 litry bo ja bardziej dereniowy jestem. Tu wyrabiam na czysto 25 l co roku.
kresowiec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”