Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Ewo ja też po kilku latach nieudanej uprawy (no może z wyjątkiem jednego sezonu, ale wówczas pogoda dopisała) spojrzałam prawdzie w oczy i zrezygnowałam, nie mozna mieć wszystkich warzyw na działce, niestety.

Witaj Grażyno :wit Uzbierała się mała kolekcja liliji ;)co roku zawsze coś się dokupuje, dosadza :D A trąbkowe nie dość, że piekne to jeszcze zniewalająco pachną, sama słodycz.

Witaj Graziu :wit Z liliami pełnymi/podwójnymi jest trochę więcej kłopotów, bo przy wilgoci nie wszystkie rozwijają się, nie wiem czy tylko u mnie, ale jakieś bardziej kruche te płatki i ślimaki je uwielbiają :/ Ale z małymi turbanikowymi kwiatkami musisz koniecznie nabyć, szybko rosną, fantastycznie kwitną, rozmnażają się łatwo ;) Moja Latvia kupiona była jako Italia :D Ale po przewertowaniu google najbardziej pasuje mi na Latvię, a wysokość osiąga ponad 1.

Małgosiu, zazwyczaj rezygnuję z sadzenia roślin w doniczki, bo w moim przypadku nie udaje się to. Bywają tygodnie kiedy przez kilka dni nie ma czasu wyskoczenie na działkę i wówczas rośliny wysychają, stąd nie mamy foliaka. Zresztą w okolicy naszej działki coraz więcej ludzi rezygnuje z posiadania foliaków bo jest najzwyczajniej za mokro u nas. W sezonie po długich opadach deszczu woda potrafi miejscami stać jeszcze przez kilka dni, pomidory gniją, atakują je grzyby. W ubiegłym roku miałam mały lasek pomidorowy (koraliki, ola polka itp), ale jak juz pisałam wcześniej wystarczyła jedna noc aby wszystko padło.
A żeby przetrwać do marca, to będę wrzucać wszystkie fotki po kolei, jak zabraknie to z ubiegłego sezonu ;)

Izo wiesz jak mnie męczy brak imienia Scheherezady ;) Lilie ciężko jest zidentyfikować, bardzo podobne do siebie są niektóre odmiany. A to cudo jeszcze nieziemsko pachnie ;)

Dzisiaj zmieniamy temat, czas na róże, do kolejnych lilii wrócę za jakiś czas.
Na początek ukochana wśród róż, Madame Hardy, mogłabym się w niej tarzać taka jest niesamowita, hipnotyzuje mnie tym niepozornym zielonym środkiem ;) Niestety od początku walczę z bruzdownica, która ją atakuje rokrocznie, od kwietnia/maja zaczynają się opryski aby móc ujrzeć boskie kwiatostany Madame:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne masz lilie! ;:63
Ja mam w ogródku dużo azjatek i dwie 'Regale'.
Muszę kupić sobie kilka orientalnych i trąbkowych.

Przy okazji byłem w tym roku na wystawie lilii we Wrocławiu.
Popatrz jak ta ślicznie kwitła (to chyba ta 'Lady Alice'):
Obrazek

Życzę Ci takiego kwitnienia Twojej :wink:

Tutaj masz więcej zdjęć z tej wystawy jeśli Cię interesują: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p2257469
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

Cześć Alu.

Z wielką przyjemnością zwiedziłam Twoją działeczkę, jestem pod wrażenie ile Ty "Tego" masz :shock:
Też uwielbiam lilie, ba ja KOCHAM lilie.
Lubie też pergole i altany i naprawdę miło się to wszytko ogląda :tan
Będę często do Ciebie zaglądać.
Wiesz fajnie, że jest ktoś w internecie tak z niedaleka, fajne wrażenie ;:138
Też bardzo KOCHAM ogród, jak szalona czekam wiosny.
Wątku jeszcze nie otwieram, jeszcze się wstydzę :oops:
No nic może bliżej wiosny????????

Życzę ;:3
Pozdrawiam Magda
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

chatte pisze:Najbardziej chyba zauroczyła mnie niedoszła Scheherezada ... Co za niezwykły kolor! Prawdziwe cudo Ci sie trafiło :D Szkoda, że nie wiadomo, jak się nazywa ...
Zgadzam się w całej rozciągłości :-)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mme Hardy kwitnie jeden raz? Niezwykle świeżo wygląda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie, alez mnie poraziłeś tą fotką, przecudowna, aj siedzę i ledwo kwiczę z zachwytu ;) Zazdroszczę Ci tego widoku, że ujrzałeś ją na własne oczy :d Moja kwitła dopiero pierwszy raz, więc do takich efektów pewnie mi daleko... Dzięki za linka do galerii. A do Ciebie zaraz też biegnę, pocieszyć oczy liliami nie tylko zapewne ;)

Madziu miło Ciebie widzieć, kiedy zaczynałam na forum to niewiele osób było z naszego województwa, a zwłaszcza z naszej części, ale fajnie, że to się zmienia. Niby jest u nas duzo roślin, a ciągle mi ich mało :D W liliach zakochałam się kilka lat temu, początkowo bałam sie ich :D bo tak jak z różami - niedoinformowane strony tworzą niemądre historie, że to trudne w uprawie rośliny, wymagajace itp. a tu nic łatwiejszego niż róże i lilie właśnie :D Ale to były stare czasy, kiedy net jeszcze nie był tak rozwinięty. Dzięki za słońce, Tobie też duzo życzę, bo u nas już dawno nie było go widać...

Ewo Madame niestety kwitnie jeden jedyny raz w roku, też mi się to nie podoba, ale cóż nie mamy nic do gadani ;)

Dwie angielki - Charles Austin i Heritage, coś nie lubią mojej wilgoci, kiepsko u mnie rosną, zwłaszcza Charles :(
Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Tegoroczny nabytek Rhapsody in Blue (świetny kolor i kształt kwiatów)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ależ piękna ta różyca Madame :) szkoda tylko że nie powtarza kwitnienia :?
a Rhapsody in Blue już wcześniej mnie zauroczyła...nawet na listę sępów w pewnym ogrodzie się zapisałam :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W moim ogrodzie zmieszczą się róże raz kwitnące, tylko muszę pomyśleć, gdzie :D Rhapsody w końcu wykreśliłam z listy zamówień jesiennych, ale jestem pewna, że w końcu przyjdzie na nią czas i kupię. Mam Veilchenblau, trochę podobna (ale tylko trochę :D ), jednak nie powtarza.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Alu, mówisz, że róże nie lubią zbyt mokrej ziemi? A ja właśnie posadziłam parę pod dachem, z którego w razie deszczu będzie się lało bardziej niż na statystyczny metr kwadratowy w moim ogrodzie... Ale może nie będzie tak źle? Ja też kupiłam Rhapsody, ale dopiero jesienią, bardzo mi się podoba, choć to taki nie mój kolor... Kolejna porcja lilii bardzo apetyczna, to może jeszcze porcję róż? :wink:
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

Witaj Alu.

Róże masz cudne, ja dopiero zaczynam, oj dużo się muszę jeszcze nauczyć ale co tam :tan
W różach najbardziej cieszy mnie to że one ciągle mi kwitną nawet teraz :shock:
Mam wielkokwiatowe i okrywowe, ale jakie odmiany to hmm. kiedyś się dowiem ;:224

Alu czy Ty tym wszystkim to zajmujesz się sama?
Czy masz jakiś pomaginierów???
Niedosyt roślin to chyba ogólnie panująca tutaj choroba, a jeszcze jak się człowiek naogląda, lista chciejstw aż trzeszczy ;:223

Wczoraj okropnie wiało, mam nadzieje że szkód nie narobiło Ci na działce.

;:3
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fragolciu, RiB mam dopiero pierwszy rok, ale jedno co mogę powiedzieć - kwitnie nieprzerwanie, Źle ją posadziłam, bo latem dalia ciut ją zagłuszyła, wiec nie mogła sie rozrosnąć ;) A Madame warto mieć właśnie dla tego jednego wyczekiwanego kwitnienia ;)

Ewo RiB kupiłam tej wiosny, możesz iść w moje ślady śmiało :D Razem z nią Veilchenblau także...:D (chorowałam na nią od jakiegoś czasu).

Marto, jeśli woda nie stoi pod różami, nie kapie z dachu to powinno być ok, zresztą sama poobserwujesz jak się będą czuć róże w tym miejscu. U mnie po wykopaniu dołka na ok. 50 cm zaczyna woda podchodzić, a im głębiej tym mocniejszy torf :/

Magdo załóż wątek, pokaż nam odrobinę swój ogród :) Może róże uda się rozpoznać ;) Mamy dwie działki w ROD całą rodziną (dla formalności przypisane jedna na rodziców, druga na siostrę), ale zajmujemy się głównie z mamą, chyba obie jesteśmy najbardziej zacięte w kwestii ogrodnictwa w rodzinie :D Jak miałam przerwę od forum, to nie miałam zbyt wielu chciejstw;) Wiało strasznie mocno, nie wiem czy cos na działce "porwało", bo nie sprawdzałam, ale raczej bez uszczerbków, gorzej jak wieje w sezonie. Ale dzisiaj wreszcie było słońce! :)

Dzisiaj historyczne:

Cardinal de Richelieu
Obrazek

Obrazek

Charles de Mills

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i fantastyczna Queen Elizabeth
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwaga, bije różem po oczach:
Obrazek
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Alu, sprawdzałaś czy to nie jest Pink Perfection, trąbkowa? Natknęłam się na podobną u Tajki :-)

Obrazek
karotka1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lis 2011, o 18:49

Post »

Ale masz piękne lilie! Nie mogę się napatrzeć! Na pewno lilie będą u mnie w dużej ilości! Czytam, że szybko się rozmnażają...Czy wystarczy kupić po jednej cebuli, każdą inną?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu różyce powalają....Elżbietka przepiękny, dorodny , ukwiecony krzaczor ;:138 .....A te zestawienia... żółć z granatem.....cudo :D I te wspaniałe goździczki w tle za różową królową....naprawdę pięknie :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Mogłabym bez końca patrzeć na Twoje białozielonkawe (limonkowe?) kwiaty, to moja kolorystyczna słabość. Róża Mme Hardy, lilia Courier są niezwykłe. Muszę znaleźć więcej czasu, by obejrzeć Twój ogród w całości, dlatego się wpisuję i zaznaczam. Widzę, że masz tak dużo róż i doświadczenie w uprawie, czy poleciłabyś mi odmiany łatwiejsze w uprawie, a pasujące do wiejskiego ogrodu? Czy Rhapsody in Blue, tak ładnie "płatkowa" ma mocny kolor w naturze? Alu, baaardzo podobają mi się zdjęcia, które robisz, zatrzymujesz światło na kwiatach i czuję się tak, jakbym naprawdę była w ogrodzie :D Zajrzyj na pw :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”