Hiacynt - wszystko o uprawie
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hiacynt
Wczoraj wreszcie mogłam przesadzić moje trzy hiacynty z donicy do skrzyni na balkonie, korzenie jak ta lala. Jest tak ciepło teraz, że mam nadzieję, że się przyjmą.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Locutus: może dlatego, że został w ziemi? Ja swoje wyjmowałam i podsuszałam na okres spoczynku wymuszając wystarczający czas (bez ziemi i wody nie wyrosną choćby nie wiem co).
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanko... na dzien kobiet dostalam hiacynta w doniczce, po jakims miesiacy jak calkowicie zasechł przypomnialam sobie o nim i wsadziłam go do gruntu, a jakis czas temu zauwazylam ze ten chiacynt powypuszczał liscie i na dzien dzisiejszy wyglada tak:

Czy mam sie nim jakos specjalnie zatroszczyc?? przykryc igliwem czy cos?? bo zupelnie nie mam doświadczenia z hiacyntami - mam go tylko tego jednego

Czy mam sie nim jakos specjalnie zatroszczyc?? przykryc igliwem czy cos?? bo zupelnie nie mam doświadczenia z hiacyntami - mam go tylko tego jednego

- Galadriela
- 500p
No troszkę za wcześnie był wsadzony do gruntu, pomyliły mu się pory roku i myśli że to wiosna więc już chce kwitnąć. Ja bym go wydłubała do doniczki i pozwoliła mu zakwitnąć na parapecie
.

-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
noo a później kiedy go wsadzic znow do ziemi??? bo wolalabym aby sobie kwitł normalnie w przyszłości w gruncie, bez takich wybrykow 

- Galadriela
- 500p
Pod koniec września w październiku się sadzi 
Jak przekwitnie to trzymaj go w doniczce i odżywiaj dobrze, jak liście zaschną wyjmij z doniczki i trzymaj w średnio suchym miejscu potem posadź jesienią
Powodzenia
PS:
A ja właśnie znalazłam jeszcze jedną kopertkę cebul hiacyntów "z recyclingu", przeoczyłam ją widać przy sadzeniu w październiku ;) Wszystkie żywe więc powędrowały do gruntu, wprawdzie późno ale mam nadzieje że przy ciepłej zimie zdążą się ukorzenić przed mrozami. Nie omieszkam zaprezentować wiosną jak się udały

Jak przekwitnie to trzymaj go w doniczce i odżywiaj dobrze, jak liście zaschną wyjmij z doniczki i trzymaj w średnio suchym miejscu potem posadź jesienią

Powodzenia
PS:
A ja właśnie znalazłam jeszcze jedną kopertkę cebul hiacyntów "z recyclingu", przeoczyłam ją widać przy sadzeniu w październiku ;) Wszystkie żywe więc powędrowały do gruntu, wprawdzie późno ale mam nadzieje że przy ciepłej zimie zdążą się ukorzenić przed mrozami. Nie omieszkam zaprezentować wiosną jak się udały

Będą się miały super. Przy tych pogodach jakie były , to był dobry czas do posadzenia.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)

- Galadriela
- 500p
Dzięki, czuję się bardzo pocieszona 
Trzeba przyznać że mamy piękną jesień tej zimy
(podobnie jak mieliśmy piękną jesień tego lata i piękne lato tej jesieni
)

Trzeba przyznać że mamy piękną jesień tej zimy
(podobnie jak mieliśmy piękną jesień tego lata i piękne lato tej jesieni

- rapunzel
Przy takiej to jeszcze tak, ale czy tak będzie przez 8-10 tygodni, to nie wiem. 

- rapunzel
No można, ja tam do piwnicy nie chodzę, bo się boję pająków. 

Przy takim założeniu spokojnie możesz sadzić teraz.lukos1983 pisze:zawsze podczas mrozu można chyba wynieść do piwnicy a tam kilka stopni na plusie jest więc może da radę odhodować ;)
Teraz , to lepiej posadzić w domu . Odczekać około tygodnia i wystawić na balkon. Hiacynt musi się wychłodzić po ukorzenieniu!. Inaczej nie zakwitnie tak jak powinien. Gdyby temperatury na zewnątrz spadały tak poniżej -8 , to przenieść do lodówki. Lub pomieszczenia w którym będzie w granicach +2 do -5 . Najlepiej aby przebywał około 6-8 tyg. w takich warunkach. Potem można wstawić do domciu i cieszyć się jego urokami.
pozdrawiam
Ps. Przy temperaturach powyżej +5 na balkonie też się ukorzeni.
pozdrawiam
Ps. Przy temperaturach powyżej +5 na balkonie też się ukorzeni.
)

- rapunzel
Potwierdzam, choć czytałam, ze temperatura powinna być jednak trochę wyższa 5-10 stopni. Okres wychłodzenia jest ważny, ale też zaciemnienia. Cebule należy włożyć tak głęboko, żeby wystawały góra centymetr nad powierzchnię ziemi, a na wierzch nasypać centymetr piasku. ten piasek usunąć dopiero po ukorzenieniu, czyli po około 8 tygodniach.
Zanieś na działkę wykop dołek ok. 20cm i posadź.

)

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09

piotrek1111 poczytaj od pierwszej strony, najpewniej dowiesz się wszystkiego .....
pozdrawiam
Edyta
Edyta