Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: grudnik - schlumbergera

Post »

Mój grudnik juz przekwitł, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Kilka dni i po kwiatach. Pewnie to wina włączonego ogrzewania :(

Ale zauważyłam pąki na młodej (jednorocznej) sadzonce, więc niedługo pewnie zakwitnie, może tym razem sie uda pstryknąć fotkę :D

Szukałam grudników jasnych (żółtych lub białych) ale nigdzie w poblizu nie widziałam. One tak rzadko występują czy mam po prostu pecha? Wszędzie zatrzęsienie czerwonych i różowych.

A o jakim wielkanocnym kaktusie piszecie?
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

minia821 pisze:A o jakim wielkanocnym kaktusie piszecie?
Rhipsalidopsis

Jak masz w pobliżu Kaufland to sprawdź - powinny być białe (u siebie widziałem dość dużo białych). Żółtego jeszcze nigdzie nie spotkałem.
Pozdrawiam, Aleksander
juliola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie ma już prawie żadnych kwiatów na dworze ,więc postanowiłam powiększyć swoją kolekcję o 2 okazy. Biało-różowy kwitnie u mnie już po raz drugi a ponieważ niektóre kwiaty opadają, dzisiaj przybył drugi okaz, który rozweseli nas w jesienne , smutne wieczory...
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

No i wreszcie rozkwitł ten co go pokazywałam ze trzy strony dalej. Zdjęcia takie sobie bo z komórki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
-Marcin-

Post »

To ja się pochwale skromnie swoimi:->
Ten ma około 8 lat, kolor różowo-biały.
Obrazek
A ten dziś został kupiony :)
Obrazek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

"Dodawanie zdjęć przez Fotosik" na dole okna, w którym się pisze wiadomość (post) po kliknięciu otworzy się nowe okno wybierasz formę prezentacji "miniatura lub zdjęcie 500px" następnie klikasz "Przeglądaj" no i wybierasz zdjęcie z folderów w komputerze
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20

Post »

Obrazek

grudzień ma 1 rok

Obrazek

ten również ma 1 rok
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ten pierwszy cudny ma kolor. Ja mam [właściwie to teściowa :wink: ] takie czysto biały. Gdybyś chciała taki biały albo żółty to możemy się wymienić.
Ten drugi jest bardzo podobny do mojego :)
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
chika1979
200p
200p

Post »

i jeszcze mam dwa ale jeden dopiero ma malutkie pączusie więc jak zakwitnie to pokażę a ten drugi jest po kilku nie przyjemnych wypadkach z rzucony z parapetu czy zjedzony lub przeryty przez papugi ale w tym roku puścił kilka odnóg i zakwitł obecnie ma około 5 lat u mnie był szczepiony od teściowej
a oto jego zdjęcie
Obrazek
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

chika1979 pisze:Obrazek
Ten grudniczek to czysto biały, ale stał w zbyt zimnym pomieszczeniu. Jak temperatura dla żółtych i białych odmian jest niższa niż 13*C to wtedy ich kwiaty różowieją.
Pozdrawiam, Aleksander
chika1979
200p
200p

Post »

był taki od początku czyli rok temu kiedy go dostałam miał właśnie takie kwiaty jasno różowe i nie możliwe żeby miał niską temperaturę bo stoi na południowym oknie gdzie słońce jest przez cały dzień i nie wszystkie kwiaty wytrzymują takie ciepło tylko moje grudnie a pod ognem mam kaloryfer który o tej porze roku nieźle grzeje więc nie wiem czy akurat tu jest niska temperatura bo na tym oknie dla moich ptasich pupili robię kiełki które są gotowe w 2 dni
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

A oto nasz najstarszy grudnik, który właśnie zakwitł i ma dużo kwiatów oraz jeszcze więcej pąków.
Obrazek.
Jest bardzo duży i ma teraz już chyba 10 lat i należy do starszej odmiany, którą teraz już trudno spotkać.

A żółtego niestety już nie ma :x
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Bella Ile
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lis 2011, o 11:55
Kontakt:

Post »

To dopiero okaz!

Na mojej uczelni również stoi taki. Ma różowe kwiaty. Jakiś czas temu przywitałam się z nim i jakoś tak zostawił mi coś na pamiątkę! ;:224 Dzisiaj ma już spore korzonki i się wyprostował. Kiedy pojawi mu się nowy liść? :wit
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Andrzej,ale grudnik to ci urósł, teraz wiadomo ,że stoi a nie jest zawiaszony.
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Przepiękny okaz, zadbany, a on odwdzięcza się za opiekę "solidnym" kwitnieniem. Wielkie ;:63 ! dla rośliny za zgodny z potoczną polską nazwą termin kwitnienia, a dla Właściciela ;:63 ;:63 ;:63 za opiekę nad rośliną, że tak ładnie rośnie. Mam kilka sadzonek z trudem zdobytych właśnie trj starej odmiany, ale jak pisałem w tym roku coś poszło nie tak i moje grudniki jeszcze nie kwitną i nie wiem czy będą kwitły. Jestem cietrpliwy poczekam :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”