Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Róże różami, ale co to za fantastyczna kępa trawy na pierwszym zdjeciu :shock: :shock:
Ostnica Pony Tails?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oliwko, jak zwykle witam Cię ciepło ;:4 i serdecznie :D !
Nie mam dobrych wieści, ponieważ nie znam nazwy odmiany tej trawki ... :oops: . Kupiona, bo ładna, włochata i mięciutka :lol: . Ale wygooglam tę nazwę podaną przez Ciebie i sprawdzę. A swoją drogą, to czy muszę ją jakoś zabezpieczyć na zimę, czy zostawić w takim stanie na zimę?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Moni, Svenska Rosensällskapet a tu linkhttp://www.svenskarosensallskapet.org/english/
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutko, dzięki jak nie wiem co ;:196 . Jesteś super kobitka!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witam miłośniczki róż. :wit

Czuję się upoważniona do zabrania głosu w sprawie Morgengruss. :uszy
Mam ją dwa lata.
Obie zimy pomimo podgórskiego klimatu i fatalnej wiosny nie przemarzła.
Okryta była tylko kopczykiem.
W tym sezonie zakwitła 2 razy i zdążyła też zawiązać trzecie ale w postaci jednego kwiatka.
Nie przepada za słonecznym wypiekiem i lepiej rośnie i kwitnie chyba w półcieniu.
Pierwsze kwitnienie nie było imponujące , zaledwie kilka kwiatków, drugie obfitsze w postaci trzech pączków w klastrze.
Myślę, ze tak jak inne róże potrzebuje czasu, żeby pokazać na co ją stać.
Możliwe też, że nie przepada za nadmiarem azotu a w zamian woli więcej potasu i fosforu.
U mnie dokarmiona była jednorazową dawką nawozu do pomidorów plus dwukrotne podlewanie gnojówką z pokrzywy i skrzypu.
Na pewno jest to piękna i pełna wdzięku róża, inna od wszystkich angielkopodobnych.
Mnie jej rozwinięte kwiaty przypominają motyle z rozpostartymi skrzydłami i bardzo mi się podoba.
Co jest jej zaletą, to chyba to, że nawet do końca nie chorowała u mnie.
Być może jest różą nie lubiąca wapna, bo u mnie rośnie w wybitnie kwaśnym miejscu.
Nie przycinam jej jesienią, ale dopiero wiosną jak wszystkie swoje róże.
I to by było chyba na tyle. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko witaj po raz pierwszy u mnie ;:196 .
Poszukując info o tej odmianie róży znalazłam ją u Ciebie, ale ...obecnie nie masz wątku, więc nie miałam jak zostawić śladu i prośby o info. Ale widzę,że ściągnęłam Cię chyba telepatycznie ...albo po prostu jesteś cichym podglądaczem różanych wątków :D . Cieszę się, że przez Morgengrussa ...wyszłaś z cienia :lol: .
Twoja opinia o tej pnącej róży jest o tyle cenna, że mieszkasz w raczej zimnym rejonie kraju i jest to istna próba wytrzymałościowa dla róż. A pnące mają właśnie najgorzej ;:144 . Ale skoro w takich warunkach pędy Morgengrussa nie wymarzły, to istnieje duża szansa, że w pozostałych rejonach również się ostoją. A dając mu dużo jedzonka z potasem, właśnie tak jak zrobiłaś, poprawiamy szansę na dobre przezimowanie. I może to właśnie jest recepta na ochronę przed wymarzaniem naszych ulubienic ;:108 . No i ważne jest także to, co piszesz o jej zdrowotności :!: .
Dość ciekawe masz też spostrzeżenia dot. kwitnienia, czyli lepsza tolerancja p/cienia i kwaśnej ziemi. A z opisem kwiatów zgadzam się w zupełności ... ;:224 . Co by nie gadać, są po prostu piękne ;:108 . I popieram: czasu trzeba jej dać nawet nieskończenie wiele ... :wink: .
Szczerze, to jeszcze nigdy nikt nie opisał mi tak szczegółowo jakiejkolwiek odmiany róży. A ja to tak bardzo lubię ... :D .
Kogro, koniecznie wpadaj częściej do naszych różanek ;:180 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Grażynko, Kogro :wit i ja się przyłączam do podziękowań. Dobrze, że nam napasałaś tyle cennych spostrzeżeń.
Teraz wiem, że moja jest źle posadzona , bo na słońcu , więc chyba ja w sobotę przeniosę w takie miejsce, że będzie miała lekki półcień.
Wielkie dzięki ;:196 Również serdecznie zapraszam do mojego wątku. ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ale nowości się dowiedziałam, dziewczyny szalejecie na całego. Przyłączam się do Was w tych poszukiwaniach, teraz jeszcze muszę odszukać ten nowy wątek. ;:65

Moni masz coraz fajniejszy ogródek i robi się coraz ciaśniej, oj będzie się działo wiosną i latem. ;:138
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moni pisałaś o Morgengruss ,akurat ją posiadam od 2009 i jestem bardzo z niej zadowolona..
Kształt kwiatu mi odpowiada ,raczej roztrzepany...takie uwielbiam...Rośnie w słońcu,nie przemarza.
W pierwszym roku miała niewiele kwiatów ,ale w kolejnych sezonach mnie oczarowała...
U mnie w nowym wątku zamieściłam zdjęcie ,na którym jest pokazana w pełnym rozkwicie...
Drugie kwitnienie nie jest tak spektakularne...ale pierwsze rekompensuje wszystko... :D
Do wglądu dwa zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, widzę, że i Ciebie ujął Kogrowy, wyjątkowo wyczerpujący opis Margengrussa ... ;:224 .

Edulkotku, dzięki za ciepłe słowa o moim ogródku. Ach jakie to podbudowujące ;:333 .
Jak szaleć, to szaleć! A wszystkiemu winne róże ... rzecz jasna :wink: . Oczywiście, zapraszam Cię serdecznie do odwiedzenia wąteczku o terminatorkach i zapodania tam jakichś wpisów o różyczkach ... ;:65.

Neluś witaj, Ekspertko od wszelkich zieloności :D ! Dzięki za odzew ;:196 .
Jak to dobrze, ze masz tego 'Morgena' tak długo i możesz nam opisać tę różycę w oparciu o doświadczenie z kilku sezonów. O to nam chodziło ;:108 . Twoja rośnie w słońcu i ładnie kwitnie, to na odwrót niż u Kogry. No i teraz bądź tu mądry człowieku ... ;:24 . Ale potwierdza się u was obu, że ona najpierw kwitnie obficie, a potem zdawkowo :roll: . No cóż, ALE NIE WYMARZA!!! I u Ciebie i u Kogry! I to jest największy jej atut ;:108 ...prócz kwiatów ;:167 , oczywiście.
A fotki mówią same za siebie ... ;:224 . Pozostawiam je bez komentarza :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ale piękna ta różyca ;:138 ;:167

Monis, chciałas info o trawkach - to masz (przepraszam, że w wątku o różach, ale nie wiedziałam, gdzie wkleić :oops: )
jedna z forumek pisze: Ave - z wyższych, to piękne i silnie rosnące są Malepartus i David, lubię też Profesora Richarda Hansena i Strictusa. Ten ostatni jest paskowany i u mnie nie rośnie zbyt szybka, za to David idzie jak burza.
Ze średnich to na pewno Kleine Fontaine, Ferne Osten, Variegatus i Rotsilber, który pięknie się przebarwia.
Przepięknymi odmianami są też Gracillimus i Morning Light, ale nie kwitną u nas.
Z niższych mam tylko Silbespinne i też mi się bardzo podoba.
Wymieniłam tylko te, które mam i mogę coś o nich napisać.
Aha, dobry jest też giganteus, nie kwitnie co prawda, ale za to dorasta do 2,5 metra :wink:

Za to nie sadź cukrowego, chyba że lubisz sporty ekstremalne :lol:
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, w ogóle spoko :uszy , wklejaj zawsze każde info, czy fotki poglądowe, w ten wątek. Będzie bogatszy w ogólną wiedzę ogrodową :wink: . Przecież i tak wszystko dla róż, prawda :lol: ?
No to mamy następną zakochaną w Morgenku ;:23 . A jak powąchasz kwiat, to ... ;:167 na umór, jak mawiała Szalona Panna Ewa ...zresztą :lol: .

Mamo, no jest tych miskantów trochę ... ;:24 . Ale co widzę, okazuje się, że nie wszystkie są takie ekspansywne! W ogrodniku wczesną jesienią widziałam tego Ferne Osten i Rotsilber (poleciła mi je Oliwka - ona to ma trawska :shock: !), ale przestraszyłam się jednak tych rozmiarów w przyszłości (opowieści z karczowaniem siekierą)...i nie kupiłam ;:223 . A okazuje się, że to takie średniaki pod względem ogólnego wzrostu :uszy . Nie ma co, trza się jednak odważyć i zakupić :!: w następnym sezonie ... ;:65 ...
Dzięki Ewuniu ;:196 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Miniczko, :D pięknie, że kolejna osoba pisze tyle cennych informacji o Morgengruss. Podziękowania dla Neli ;:180 .
Wiesz tak pomyślałam, znajdź sposób na to, aby właśnie te informacje pokazały sie w nowym wątku o terminatorkach.
Nie wiem, czy poprosić autorki o zrobienie kopii i tam wklejenie, czy może Ciebie upoważnią.
Tak ja swojej nie ruszę, bo nie mam dojścia do róż, bo już usypałam kopce. :D No właśnie , a w nocy zasypiam marząc o różyczkach. :;230
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, autorki opisu Morgengrusska zrobiły już swoje, a ja postaram się zrobić z tego jakąś syntezę i dopisać w terminatorki. Tylko widzisz, hmf podaje u tej odmiany strefę 6 (Rosarium -29*C, czyli 6b), a tam mają być róże minimum z 5-ką. No i nie wiem teraz, co robić? Podpowiedzcie ... ;:180 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

Moni -29* to nie jest Strefa 6b. Podaję link do stref http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefy_mro ... no%C5%9Bci
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”