Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?

Drzewa ozdobne
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?

Post »

Czy mogę jeszcze sadzić tuje czy inne krzewy? Pilnie potrzebuję tworzyć żywopłot.Wczoraj sąsiad wykarczował swoją działke ( zalesioną i długie lata dziką i nie użytkowaną) całkowicie moją odsłaniając.Dużo pracy aby zdudować sobie jakąś "intymność".
Chciałabym w newralgicznych miejscach już coś zacząć robić.
P.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?

Post »

Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to juz za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów. :wink:
A i dodaj z jakiego regionu Polski jestes.To bardzo wazne.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
x-p-a

Post »

Teren na jakim znajduje sie działka leży : najogólniej w Małopolsce, dokładniej 50 km na północ od Krakowa - jura krakowsko-częstochowska.Jest otoczony lasami.
A jak z podlewaniem jak przyjdzie jednak zima ?
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Podlej raz po posadzeniu i tyle na teraz. Nic nie powinno się im stać.
x-p-a

Post »

dziękuję.Jadę właśnie do gospodarstwa szkółkarskiego lasów.Może zrobię jakieś sensowne zakupy i wsadzę je do ziemi.
P.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja dziś posadziłam Klona Esk Sunset :)
x-p-a

Post »

Powodzenia klonowi życzę.
Jestem początkującym ogrodnikiem .Robiłam już jakieś zakupy drzewiasto-krzewiaste (naliczyliśmy wczoraj , że uzbierało się 40 sztuk od września).Wczoraj zasadziliśmy 13 sztuk- tuje,cisy i machonię.Zostało na dzisiaj 5 ( berberys 2 cisy i 2 tuje) z zakupionych przedwczoraj 18 ogółem.Te 18 to najtańsze nasze zakupy a zostały zrobione w gospodarstwie szkółkarskim lasów państwowych.Sympatyczny pan odpowiadający na wszystkie pytania i na oko o 40-50% taniej niż gdzie indziej.Moja działka ( w sumie nie lubię tego słowa ale nie znajduję innego) ma charakter, który można określić najbardziej obrazowo ; stary wiejski ogródek + samosiejkowo-nasadzeniowy lasek.Nie zależy mi więc na szpalerach jak spod linijki i "łymbledonowym" trawniku.Mam więc nadzieje , że nabyte ostatnio rośliny wpasują się w klimat (wieloznacznie rozumiany).Czy ktoś ma jakies doświadczenia z takimi sadzonkami ? Zwłaszcza tak późno, jak mi się wydaje, sadzonymi .
P.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

Bedzie dobrze aby do wiosny. :uszy
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
x-p-a

Post »

Której juz sie nie moge doczekać.To bedzie moja pierwsza wiosna jako ogrodnikadziałkowca.Będę wię zapewne często zaglądać na forum w poszukiwaniu rozmaitych rad u doświadczonych ogrodników.
P.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pietruncia, praca warta zachodu - a jak się serce cieszy! Przeżywam to od niedawna ...
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Napoleon pisze:Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to już za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów. :wink:
Też mam takie dziwne wrażenie.Dzisiaj jak byłem na dworze to był taki wiosenny wiatr i temperatura. :lol:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja podobnie. Oby nasze przeczucia się spełniły ...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Pietruncia zdradź proszę gdzie dokładnie to nadleśnictwo,ja tez mam dom 50 km od Krakowa w stronę Jędrzejowa ,więc może to gdzieś w mojej okolicy,a że i ja mam go od niedawna to i okolice mi niezbyt znane.Renia
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

cccc1969 pisze:
Napoleon pisze:Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to już za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów. :wink:
Też mam takie dziwne wrażenie.Dzisiaj jak byłem na dworze to był taki wiosenny wiatr i temperatura. :lol:
Jutro ma padac i +10 stopni.Jak zyje nie było +10.Albo nie pamietam po prostu. :wink:
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Niby dobrze by było bez śniegu,ale.....Pomyślcie jakie rachunki za wodę przyjdą?Już w tym roku na działkę 400m/2 zużyłem 14metrów sześciennych wody! :shock: Co prawda zmieniałem wodę w oczku 300l,ale i tak te 300l to mało! :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”