Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?
Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?
Czy mogę jeszcze sadzić tuje czy inne krzewy? Pilnie potrzebuję tworzyć żywopłot.Wczoraj sąsiad wykarczował swoją działke ( zalesioną i długie lata dziką i nie użytkowaną) całkowicie moją odsłaniając.Dużo pracy aby zdudować sobie jakąś "intymność".
Chciałabym w newralgicznych miejscach już coś zacząć robić.
P.
Chciałabym w newralgicznych miejscach już coś zacząć robić.
P.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?
Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to juz za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów. 
A i dodaj z jakiego regionu Polski jestes.To bardzo wazne.

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Teren na jakim znajduje sie działka leży : najogólniej w Małopolsce, dokładniej 50 km na północ od Krakowa - jura krakowsko-częstochowska.Jest otoczony lasami.
A jak z podlewaniem jak przyjdzie jednak zima ?
A jak z podlewaniem jak przyjdzie jednak zima ?
Podlej raz po posadzeniu i tyle na teraz. Nic nie powinno się im stać.
dziękuję.Jadę właśnie do gospodarstwa szkółkarskiego lasów.Może zrobię jakieś sensowne zakupy i wsadzę je do ziemi.
P.
P.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja dziś posadziłam Klona Esk Sunset 

Powodzenia klonowi życzę.
Jestem początkującym ogrodnikiem .Robiłam już jakieś zakupy drzewiasto-krzewiaste (naliczyliśmy wczoraj , że uzbierało się 40 sztuk od września).Wczoraj zasadziliśmy 13 sztuk- tuje,cisy i machonię.Zostało na dzisiaj 5 ( berberys 2 cisy i 2 tuje) z zakupionych przedwczoraj 18 ogółem.Te 18 to najtańsze nasze zakupy a zostały zrobione w gospodarstwie szkółkarskim lasów państwowych.Sympatyczny pan odpowiadający na wszystkie pytania i na oko o 40-50% taniej niż gdzie indziej.Moja działka ( w sumie nie lubię tego słowa ale nie znajduję innego) ma charakter, który można określić najbardziej obrazowo ; stary wiejski ogródek + samosiejkowo-nasadzeniowy lasek.Nie zależy mi więc na szpalerach jak spod linijki i "łymbledonowym" trawniku.Mam więc nadzieje , że nabyte ostatnio rośliny wpasują się w klimat (wieloznacznie rozumiany).Czy ktoś ma jakies doświadczenia z takimi sadzonkami ? Zwłaszcza tak późno, jak mi się wydaje, sadzonymi .
P.
Jestem początkującym ogrodnikiem .Robiłam już jakieś zakupy drzewiasto-krzewiaste (naliczyliśmy wczoraj , że uzbierało się 40 sztuk od września).Wczoraj zasadziliśmy 13 sztuk- tuje,cisy i machonię.Zostało na dzisiaj 5 ( berberys 2 cisy i 2 tuje) z zakupionych przedwczoraj 18 ogółem.Te 18 to najtańsze nasze zakupy a zostały zrobione w gospodarstwie szkółkarskim lasów państwowych.Sympatyczny pan odpowiadający na wszystkie pytania i na oko o 40-50% taniej niż gdzie indziej.Moja działka ( w sumie nie lubię tego słowa ale nie znajduję innego) ma charakter, który można określić najbardziej obrazowo ; stary wiejski ogródek + samosiejkowo-nasadzeniowy lasek.Nie zależy mi więc na szpalerach jak spod linijki i "łymbledonowym" trawniku.Mam więc nadzieje , że nabyte ostatnio rośliny wpasują się w klimat (wieloznacznie rozumiany).Czy ktoś ma jakies doświadczenia z takimi sadzonkami ? Zwłaszcza tak późno, jak mi się wydaje, sadzonymi .
P.
- Napoleon
- 500p
Bedzie dobrze aby do wiosny. 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Której juz sie nie moge doczekać.To bedzie moja pierwsza wiosna jako ogrodnikadziałkowca.Będę wię zapewne często zaglądać na forum w poszukiwaniu rozmaitych rad u doświadczonych ogrodników.
P.
P.
- Lorrie
- Kontakt:
Pietruncia, praca warta zachodu - a jak się serce cieszy! Przeżywam to od niedawna ...
Też mam takie dziwne wrażenie.Dzisiaj jak byłem na dworze to był taki wiosenny wiatr i temperatura.Napoleon pisze:Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to już za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów.

- Lorrie
- Kontakt:
Ja podobnie. Oby nasze przeczucia się spełniły ...
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Pietruncia zdradź proszę gdzie dokładnie to nadleśnictwo,ja tez mam dom 50 km od Krakowa w stronę Jędrzejowa ,więc może to gdzieś w mojej okolicy,a że i ja mam go od niedawna to i okolice mi niezbyt znane.Renia
- Napoleon
- 500p
Jutro ma padac i +10 stopni.Jak zyje nie było +10.Albo nie pamietam po prostu.cccc1969 pisze:Też mam takie dziwne wrażenie.Dzisiaj jak byłem na dworze to był taki wiosenny wiatr i temperatura.Napoleon pisze:Iglaste z pojemnika możesz sadzic póki ziemia nie zamarznie na amen.Lisciaste i kopane i z pojemnika równiez jak najbardziej.Dużo podlej bo dawno nie padało.Nie przesadzaj tylko iglaków i zimozielonych na to już za pózno.Po za tym mam dziwne wrażenie że zimy jakby w tym roku miało nie być.Chociaz to tylko wróżenie z fusów.

Niby dobrze by było bez śniegu,ale.....Pomyślcie jakie rachunki za wodę przyjdą?Już w tym roku na działkę 400m/2 zużyłem 14metrów sześciennych wody!
Co prawda zmieniałem wodę w oczku 300l,ale i tak te 300l to mało!