"Przelana" roslina i co dalej?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

"Przelana" roslina i co dalej?

Post »

Witam serdecznie :wit jestem nowa na forum,więc z góry przepraszam za wszelkie błędy popełnione :wink:(ortograficzne i interpunkcyjne też :lol: ) . Dostałam w prezencie tzw. Calandivie tj. pełną odmianę Kalanchoe (tak mnie poinformowano :wink: ). Roslinka jest ze mną od 14 sierpnia i do początku listopada było z nią wszystko okey. Niestety pogoda się zmieniła,a moje nawyki nawadniania trochę mniej (szczodra jestem i tyle :roll: ) i przelałam biedulkę ;:145 :shock: !!! W akcie rozpaczy spakowałam ją do torby papierowej i fruuu do kwiaciarni,gdzie przemiła Pani potwierdziła diagnoze. Poradziła mi żebym wyjeła kwiatek z doniczki, bryłę korzeniową owineła gazetą i zostawiła na 1 do 2 dni, a potem wycieła brązowe korzenie,przycieła pędy i liście z objawami gnicia i wsadziła do świeżej ziemi. Wszystko uczyniłam :) . Jednak nie powiedziała mi jak dalej zająć się ofiarą mojej nadgorliwości :?. I tu mam wielką prośbę o rady w tej sprawie :D
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Przelana" roslina i co dalej?

Post »

kalanchoe jako sukulent powinno rosnąć w przepuszczalnym podłożu. Jak lubisz przelać- zrób sobie warstwę drenażu (wsyp kamyczki na dno- ziemia sobie będzie odciekać z wody a korzenie nie bedą cały czas miały styczności z tą mokrą glebą. Działa to na zasadzie sitka :) ). Pamiętaj też, że sukulenty w większości wolą mieć za sucho, niż za mokro i lepiej znoszą suszę niż przelanie. Lej oszczędniej :)
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Dziękuje bardzo za radę ;:180 Śmigam jutro po kamulki :lol: Martwi mnie tylko to,że listki nie wyglądają good :? No,ale pewnie trochę potrwa zanim się "wykurują" :wink: Jeszcze jedno pytanie (pewnie nie ostatnie ;:224 ): kiedy je podlać po akcji z przelaniem? ( w nowej ziemi siedzi dzisiaj 5 dzień). Tak wogól to do tej pory miałam same kaktusy i nigdy nie przelałam :wink: , a z Calandivią taka wtopa ;:171
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy podlać to już Ci nie powiem, bo ostatnio zalałam aichrisona na śmierć :roll:
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Dobrze wiedzieć,że nie tylko ja mam taką predyspozycje :wink: . Zdam się na test z paluchem :lol: (będe drążyć w doniczce i sprawdze stan ziemi) albo zapytam mame :) (jej Kalanchoe wygląda świetnie :shock: ). Dzięki ;:215
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p
Od: 4 lis 2011, o 13:25

Post »

dziękuję za pomoc przy moim kalanchoe postaram się dostosować zobaczymy co z tego bedzie.pozdrawiam
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Nie ma za co :) . Zabrzmi to śmiesznie,ale sama swoją Calandivie przelałam ;:224 ,więc teraz jestem w pewnym sensie ;:198 "ekspertem" w odratowywaniu ;:191 . Jak już roślinka dojdzie do siebie to możesz zastosować nawóż płynny do roślin kwitnących (ja zaczynam nawożenie od soboty :D ) raz w miesiącu w okresie kwitnienia(zimy) i wzrostu. Również pozdrawiam :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”