Przepraszam, odnośnie wody doczytałam już w poprzednim poście
Kawa uprawa w mieszkaniu
- Chrapka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2011, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawa w domu
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą wypowiedż. Czy do zasilania Biohumus do zielonych będzie odpowiedni? Czy zraszać tylko odstaną czy lepiej przegotowaną, miękką wodą? Kawka stoi za firanką i póki co nie dzieje się z nią nic niedobrego, więc jestem dobrej myśli. Bardzo dziękuję za porady, chętnie skorzystam z nich również w przyszłości. Pozdrawiam 
nawóz biohumus do roślin zielonych agrecol będzie najlepszy.
Witaj:) Super, że kawka ci zakwitła i wydała owocki:).
dzięki. moja kawa owocuje już trzeci raz.teraz zawiązuje następne kwiaty.zobaczę ile zakwitnie,teraz mam ok.200 owoców na zbyciu.powodzenia w hodowli.
- Chrapka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2011, o 00:01
Dziękuję, Mietku, za pomoc. Namiary na Ciebie dobrze zapamiętałam i chętnie zapukam w razie czego. A powiedz czy teraz powinnam ją przesadzić, skoro ziemię, w której ją dostałam ma zbitą, ciężką, jakby nieświeżą i małoprzepuszczalną? Jeśli tak to czy do jakiejś konkretnej? Pozdrawiam.
witaj.jeśli ziemia jest taka jak napisałaś powinnaś kawę przesadzić.ja używam ziemi do roślin zielonych palm,fikusów,juk firmy kik krajewscy.oczywiście mieszam ze sporą ilością piasku aby poprawić przepuszczalność.nie usuwam starej ziemi i nie daję drenażu aby nie niszczyć bryły korzeniowej przy następnym przesadzaniu.powodzeniaChrapka pisze:Dziękuję, Mietku, za pomoc. Namiary na Ciebie dobrze zapamiętałam i chętnie zapukam w razie czego. A powiedz czy teraz powinnam ją przesadzić, skoro ziemię, w której ją dostałam ma zbitą, ciężką, jakby nieświeżą i małoprzepuszczalną? Jeśli tak to czy do jakiejś konkretnej? Pozdrawiam.
musisz jeszcze troszkę poczekać ok.miesiąca .do siewu muszą być dojrzałe .dam ci znać jak będą gotowe.proponuję wysiać po 4-5 nasion do jednej doniczki a po ok.2latach jedno które będzie najmocniejsze samo zagłuszy reszte które wytniesz sekatorem.zostawisz 2-3.rozrywać nie wolno ponieważ uszkodzisz korzenie i roślina odchoruje.kawa nie lubi uszkodzeń korzeni.Kasik pisze:Mi zawsze marzyło się żeby mieć kawę w domu i jak jeszcze wychodowaną z nasionka to już w ogóle
Czekam czekam, a po jakim czasie kiełkują nasionka?
po ok.2-4 tygodni tylko nasion nie przykrywa się ziemią ponieważ zgniją tylko kładzie na powierzchni lekko dociskając nasionko.
witaj właśnie zaczynam zbiory owoców kawy więc mogę ci przesłać pocztą kilka owoców np.10 czyli 20 nasion.nie mam twojego e-mail,a mietek
-
Adam12222
- 1000p

- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Kontakt:
Jak tam twoja kawa???
Może wrzucisz zdjęcia owoców jak wyglądają po dojrzeniu?
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Mietku pisałeś, że posadziłeś kilka nasion, czy coś kiełkuje? Bo z moich niestety nic
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kilka razy próbowałam z nasionami kawy, niestety bez rezultatu. Myślę, że nasiona kupowane w centrach są zbyt mocno wysuszone? Ze świeżo zebranymi pewnie byłoby łatwiej.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Dostałam owoce z nasionami prosto z krzaku kawowego Mietka, ale niestety i tak nic nie kiełkuje minął już dłuższy czas
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może Mietek się odezwie i dowiemy się ile trzeba czekać na kiełkowanie nasion?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu