Rodzinny ogródeczek :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rodzinny ogródeczek :)

Post »

Twój ogród jest chyba najbardziej ukwieconym ogrodem o tej porze roku.
Drugiego takiego nie ma.
Widzę, że masz sporo miejsca pomiędzy chryzantemami.
Czy planujesz powiększyć kolekcję, czy wprowadzić nowe rośliny?
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Gosiu .Dziekuje bardzo za miłe słowa . ;:180

Jeszcze chryzantemy kwitną ,już nie tak ładnie jak na początku bo dostały po nosku mrozem ale jeszcze postanowiłam ich nie ścinać .Niektóre nieżle się trzymają więc sobie będą kwitły dalej i ile duży mróz nie przyjdzie . :tan

W tym długim , rzędzie mam wyłożona agrowłókninę i są posadzone małe azalie i rododendrony ,kilka róż .Blisko brzegu zaplanowałam posadzić żurawki ale czy będzię dobrze to zobaczymy .Moje pieski i kurki lubią bardzo to miejsce a zwłaszcza w nim grzebać więc z obawy o rośliny ,tam za bardzo nie będę szalała z roślinami . :;230

Mam zrobione nowe miejsce przy brzozach na duży ogródek ,oj tam będę mogła poszaleć .Posadziłam już tam chryzantemy .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

A u mnie tej nocy poprószył śnieg :( Nie zdążyłam zrobić zdjęcia kwitnącej róży ze śniegiem na płatkach. To Elmshorn, nic jej nie rusza.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku jeszcze bardziej się rozrośnie i będzie co najmniej tak piękna, jak ostatnie Twoje chryzantemy, które pokazałaś :lol:
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie na razie jest zimno rano przymrozek ,a śniegu niet . :heja

Rozrosną się na pewno . :tan

U mnie w ogródku nadal kwitną chryzantemy ,już nie tak obficie jak przed mrozami .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może i nie tak obficie, ale równie urokliwie :)
A czy te obrzeża z kamieni, to masz ułożone na jakiejs zaprawie czy po prostu wkopane w ziemię???
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przy samej siatce są zatopione w cemencie ,a obrzeża są w kopane w ziemie .Mam ziemię glinę- dosłownie taka tłusta ,że można garnki lepić .Wbijamy je jak jest mokro ,a jak wyschnie ładnie oblepią się tworząc skałę nie do ruszenia . :tan
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od wczoraj u ,mnie mrożno .Dzisiaj w nocy było -8 a teraz jest - 3 .Mam nadzieje ,że zima nie przyszła już na dobre . ;:108

Kwiatowe mrożonki .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu, do nas jeszcze mróz nie doszedł, a wczoraj w dzień było +6 stopni. Rewelacja.
Przyłączę się do rozmowy na temat zaprawy między kamieniami, o czym wspomniała kropelka. Kiedyś gdy robiłam takie obrzeża, dodawałam trochę zaprawy, żeby mi ziemia spomiędzy nich się nie wysypywała. No ale później, kiedy miałam coraz większą ochotę poszerzyć moje rabaty, okazało się, że trzeba tę zaprawę rozbijać. Od tej pory kładę kamienie luzem. Zresztą moje obrzeża, czy to z kamieni, czy z kostek brukowych, i tak co roku przesuwam w kierunku trawnika :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Teresko już za chwilę grudzień, a chryzantemy wciąż niesamowicie piękne i kolorowe :D Dzięki nim ogród wciąż wspaniale się prezentuje i nie wpuszcza jesiennej szarości i smutku :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie raczej piasek. Jak były kamienie ułożone wokół skalniaka, to po 2 latach zapadły się tak w ziemię, że w ogóle nie było ich widać. No to wokół skalniak zrobiłam na zaprawie. Bywaja chwile, ze załuję, właśnie nie bedzie można nijak przerobić/poszerzyć.
Zdjęcia mrożone śliczne!
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Przyłączę się do dyskusji na temat obrzeży. Mamy pod siatką ogrodzeniową zrobiony murek z kamieni na zaprawie i po już 8 latach w niektórych miejscach, pewnie pod wpływem warunków zimowych - zamarzanie wody i rozsadzanie szczelin przez lód, nasze murki zaczynają pękać. Tak, że teraz podobnie jak Wandzia, układamy wszelkie obrzeża w zagłębieniach ale luzem na pasku agrowłókniny dostosowanej szerokością do obrzeża.
Teresko, skoro masz taką ciężką ziemię, to jak ją przygotowujesz do sadzenia chryzantem? Zdradź proszę, bo ja mam podobny problem, na wiosnę muszę przygotować stanowiska pod nowe chryzantemki zamówione u Ciebie.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejny dzień mrożny . :(

Wandziu ;:196 pozazdrościć ciepełka u mnie wszystko zmrożone.

AGNESS ;:196 u Ciebie tez bardzo urokliwie ale chryzantemy to na prawdę chyba jedyne , które kwitną mimo zimna . :tan

kropelka ;:196 Kamienie są super a podłoże u mnie gliniaste , które sprawia funkcję zaprawy .Przy siatce i fundamentach mam z zaprawą ale tam juz jej nie ruszę .Ścieżki u mnie tez się zmieniają praktycznie 2 razy w roku no bo jak posadzę rośline ,a ona mi pasuje w tym miejscu co ścieżka to lepiej przełożyć kamienie niż nie mieć rośliny . Kiedyś mnie nie było i mój M zaczął nowy zakątek tworzyć na rośliny i odcinał kamykami obrzeże z zaprawą , a ja zmora przyjechałam i wszystko rozwaliłam bo nie ten kształt .Za karę musiałam sama układać ,ale jest po mojemu i wiosna już będzie kształt zmieniony :;230

zwkwiat[/b Zosiu zastanawiam się czy zdradzić ten wielki mój sekret glebowy :;230

No dobra już nie będę zołzą .Ja o tej porze na jesień układam obornik lub kompost i sypie trochę piasku choć bez piasku też się obędzie i skopuję to miejsce .Na wiosnę jak znalazł . :uszy
Jeśli nie masz obornika lub kompostu , możesz zmieszać z samym piaskiem .One lubią ziemie gliniasta ładnie w niej rosną, mam kilka posadzonych od samego początku w gliniastej ziemi i rosną super .

Ja dodatkowo sypie między kamienie sól kuchenną i blisko brzegu od strony trawnika , wtedy nie mam problemu z wrastającymi chwastami między kamienie .A Wam też rosną chwasty i czym pryskacie :?:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale czy ta sól nie zasala podłoża i w konsekwencji nie niszczy go?
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W tym miejscu w którym sypię sól już mi chwasty nie rosną mam spokój na 4 m-ce ,a i tak na ścieżce kamiennej nic nie będę sadziła .Po dłuższym czasie sól wsiąka głęboko w glebę i nie ma śladu .
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ja widziałam kiedyś w programie" Majaw Ogrodzie" jak wypalali trawe miedzy kamieniami palnikiem, mozna tez spryskac rundapem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”