anwi pisze:?I ostatnia rada:jeśli masz miejsce na działce gdzie jest duży gąszcz,to warto takie miejsca uporządkować.

?
Nie zawsze warto, a nawet powiem, że nie warto. Sterta gałęzi i chaszcze służą jako kryjówka dla różnych zwierząt, a ślimaki lęgną się gdziekolwiek, w każdym zagłębieniu, pod kamieniami, korą, korzeniami drzew i krzewów itd. A eksterminację ślimorów przeprowadzam bez skrupułów, zostawiam tylko te nasze, skorupkowe. A, i jeszcze jedno, kupiłam ostatnio środek, nazwy teraz nie pamiętam, ale składem podobny do środka Fer-Rol, ekologiczny, na bazie żelaza i cynku. Oczywiście skuteczność ocenię dopiero po jakimś czasie.
Ja w tym roku uporządkowałem kompostownik,ślimaki spaliłem.Uzbierałem(nawet ważyłem!)3kilogramy.U mnie zwierzęta mają miejsce nie tylko w chaszczach(teraz już ich nie ma.Jest stary bukszpan,na świerkach sikorki i wróble,w bzie jeże,a na kocimiętce koty.

W stawiku żaby,na grządce też.
Ruda2011 pisze:Zbierasz, wynosisz a one drałują z powrotem aż się kurzy

Do Ciebie albo na najbliższy" miejsca zesłania " zagonek sałaty

Raz wyniosłem do śmietnika,kilka km dalej.A między nim ruchliwa ulica,więc raczej nie przejdą.Ale warto było zobaczyś śmietnik wieczorem!Cały w ślimakach.