Dobrze by było, żebyś zrobiła zdjęcie tego konkretnego miejsca i krzaka i wiosną sprawdziła czy znów kwitnie czy ma przestój
magdogród:-)
Re: magdogród:-)
Ano trzeba ciąć
Dobrze by było, żebyś zrobiła zdjęcie tego konkretnego miejsca i krzaka i wiosną sprawdziła czy znów kwitnie czy ma przestój
-
magdala
Całe szczęście ,że to pojedyncza forsycja rosnąca na mojej trasie do przychodni -na pewno nie zapomnę sprawdzić wiosennego kwitnienia 
I będziemy mądrzejsze 
-
magdala
Taka długa jesień ....
Dzisiaj rano słońce świeciło jak latem
(oczywiście mam na myśli widok nieba w oknie -nie mam na myśli temperatury).
A to i sobie jeszcze posadziłam co nieco.... W nowym ogródku wylądowały wszystkie piwonie ze starej działki i jeszcze jakieś rozchodniki.
Wiosną będzie niezły widok jak te wszystkie rośliny posadzone jedna obok drugiej -zaczną rosnąć i kwitnąć.
Zupełnie nie wiem jakiego widoku się spodziewać
Ale już nie mogę się doczekać.
Dzisiaj rano słońce świeciło jak latem
A to i sobie jeszcze posadziłam co nieco.... W nowym ogródku wylądowały wszystkie piwonie ze starej działki i jeszcze jakieś rozchodniki.
Wiosną będzie niezły widok jak te wszystkie rośliny posadzone jedna obok drugiej -zaczną rosnąć i kwitnąć.
Zupełnie nie wiem jakiego widoku się spodziewać
Ale już nie mogę się doczekać.
-
aleb-azi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Widok niespodzianka... Niezapominajek dodać... Bo niezapomniane pierwsze kwitnienie we własnym domu... znaczy ogrodzie...
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magdo, mi taka jesień wiosenna odpowiada.
Pogoda sprzyja ogrodnikom. Dzisiaj podziałałam ogródkowo.
Posadziłam róże, powalczyłam z kretem i jego wykopaliskami.
Teraz pada deszcz, więc roślinki podlane.
Nic tylko się cieszyć
Wiosna cię zaskoczy-dosłownie.
Widoki będziesz miała rewelacyjne.
Wszak to wszystko twoje i u ciebie
U nas kwitną w najlepsze wierzby i to nie pojedynczymi kwiatkami
Pogoda sprzyja ogrodnikom. Dzisiaj podziałałam ogródkowo.
Posadziłam róże, powalczyłam z kretem i jego wykopaliskami.
Teraz pada deszcz, więc roślinki podlane.
Nic tylko się cieszyć
Wiosna cię zaskoczy-dosłownie.
Widoki będziesz miała rewelacyjne.
Wszak to wszystko twoje i u ciebie
U nas kwitną w najlepsze wierzby i to nie pojedynczymi kwiatkami
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
-
magdala
Jak to pięknie napisałaśaleb-azi pisze: Niezapominajek dodać... Bo niezapomniane pierwsze kwitnienie we własnym domu... znaczy ogrodzie...
-------------------------------------------------------------
Justyno
przenieść Leonardo i Andre le Notre ze "starej"...
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
No to jakby sie zgadzało, na mieście już róże poprzycinalimagdala pisze:Właśnie wróciłam do domu - "na mieście" widziałam kwitnącą Forsycję....To jak to było ??- jak kwitną forsycje to
przycinamy róże...???
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
magdala
No tak - "miastowi" zawsze szybciej wykonują te wszystkie porządkowe sprawy roślinne-ale czy w zgodzie z zasadami ...? Ot ! Pytanie.100krotka pisze:magdala pisze:Właśnie wróciłam do domu - "na mieście" widziałam kwitnącą Forsycję....To jak to było ??- jak kwitną forsycje to
przycinamy róże...???No to jakby sie zgadzało, na mieście już róże poprzycinali
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz zaczynam wariować na punkcie Kokoryczy (corydalis) - na forum czyha na mnie jeszcze tyle nowych pokus....
Ale te Kokorycze są takie wdzięczne
Nawet znalazłam sklepik i doczytałam ,że kokorycze mozna sadzić aż do mrozów,czyli.... A może by tak ..? Jeszcze zaszaleć.....
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Też mi ostatnio "chodziła po głowie" kokorycz, choć sadzenie czegokolwiek odłożyłam do wiosny. Mam na razie u siebie kokoryczki, wonna i wielkokwiatową i liczę, że w przyszłym roku pokażą swoją urodę! 
Magdo, zastanawiałam się, dlaczego przenosisz roślinki na miejsca tymczasowe, czy pozbywasz się tej drugiej działki, czy po prostu już się nie możesz doczekać?
Magdo, zastanawiałam się, dlaczego przenosisz roślinki na miejsca tymczasowe, czy pozbywasz się tej drugiej działki, czy po prostu już się nie możesz doczekać?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
magdala
AgatkoSure pisze: Magdo, zastanawiałam się, dlaczego przenosisz roślinki na miejsca tymczasowe, czy pozbywasz się tej drugiej działki, czy po prostu już się nie możesz doczekać?
Służył nam pięknie przez 11 lat - ludziom z bloku ,bez balkonu i z małymi dziećmi. Wiosną chcemy tamtą działkę sprzedać-
W nowej sytuacji byłoby bezsensem uprawiać obydwa ogródki -zwłaszcza ,że ten nowy to ogród przy domu
W marcu powieszę ogłoszenie, jeśli nabywca szybko się znajdzie -mogę nie mieć czasu na przeniesienie roślin...
Przecież nie będę panoszyć się ze szpadelkiem przy nowych właścicielach
Na nowej działce rośliny rosną "w kupie" ,bo teren nie jest ostatecznie wyrównany i przygotowany ,ale kiedy to nastąpi-
będę je miała w zasięgu ręki
- Sure

A, to rozumiem. Ja bym na pewno też tak robiła, choćby z niecierpliwości, bo mój ogród tworzyłam od początku, wprost wychodziłam z siebie, żeby jak najszybciej coś w nim rosło.. Wiesz, to świetnie mieć taką bazę odchowanych roślin do nowego ogrodu, od razu będzie zagospodarowany! 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
magdala
Żebyś wiedziała
Specjalnie w dwóch ostatnich latach dzieliłam rośliny jak tylko się dało -żeby mieć jak najwięcej sadzonek.
Teraz tylko ciach ,ciach -do nowego ogródka ,a i tak jeszcze mnóstwo zostaje na starej działce
Mam listę ,na której odkreślam roślinki już przeniesione ,trochę tego jeszcze zostało -ale raczej to już drobnica.
Największy będzie Bukszpan ,który poczekać musi do wiosny...
A! skoro jesteśmy przy zimozielonych -niedawno przesadziłam pod sosnę bluszcz- czy w jego przypadku też obowiązuje
zasada przedzimowego podlewania?
Specjalnie w dwóch ostatnich latach dzieliłam rośliny jak tylko się dało -żeby mieć jak najwięcej sadzonek.
Teraz tylko ciach ,ciach -do nowego ogródka ,a i tak jeszcze mnóstwo zostaje na starej działce
Mam listę ,na której odkreślam roślinki już przeniesione ,trochę tego jeszcze zostało -ale raczej to już drobnica.
Największy będzie Bukszpan ,który poczekać musi do wiosny...
A! skoro jesteśmy przy zimozielonych -niedawno przesadziłam pod sosnę bluszcz- czy w jego przypadku też obowiązuje
zasada przedzimowego podlewania?
- Sure

Ja jeszcze żadnego ogrodu ani działki nie posiadałam (nie licząc tego rodziców), nie było gdzie sobie zrobić "szkółki". Ale teraz nadrabiam ;)
Ten bukszpan - kula? To wielki krzaczorek, mam nadzieję, ze uda się go bezpiecznie przenieść...
Bluszcz też zimozielony, dobrze jest podlać. Ale dzisiaj to chyba się już samo podlewa... ;)
Ten bukszpan - kula? To wielki krzaczorek, mam nadzieję, ze uda się go bezpiecznie przenieść...
Bluszcz też zimozielony, dobrze jest podlać. Ale dzisiaj to chyba się już samo podlewa... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- oster
- 1000p

- Od: 9 mar 2011, o 15:09
Justynko, tyle drzew naokoło. Zawsze jakieś wiatrołomy się znajdą, ognisko w grilku i maszmagdala pisze: Muszę jakąś szybką grzałkę wykombinować ,bo w razie czego ,to nawet kawy nie będę miała jak podaćWoda w domu jest ,prąd co prawda jeszcze na granicy ....
wodę na kawkę. Prawie survival...
Nadrobiłam zaległości i... zastanawiam się, gdzie tak padało, bo ja lałam z kranu trzykrotnie. A niech mają roślinki
zapas wody, a przysypane liśćmi i ziemią powinny wilgoć mieć dłużej. Aby do wiosny