Co do Gertrudy, to kupowałam w tym roku i dopiero jesienią ładnie zakwitła, a to dlatego, że ją przy sadzeniu porządnie otrzepałam z torfu jaki był w doniczce. Mam złe doświadczenia z torfem i dlatego tak ją zmasakrowałam od korzeni, potem jeszcze przycięłam górę i na kwitnienie musiałam czekać. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pokaże na co ją stać
Ogród Atki
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Atki
Wandziu, no właśnie muszę się wybrać do Twojej różanki
Co do Gertrudy, to kupowałam w tym roku i dopiero jesienią ładnie zakwitła, a to dlatego, że ją przy sadzeniu porządnie otrzepałam z torfu jaki był w doniczce. Mam złe doświadczenia z torfem i dlatego tak ją zmasakrowałam od korzeni, potem jeszcze przycięłam górę i na kwitnienie musiałam czekać. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pokaże na co ją stać
- Atka-a1

Elu
Róże różami, ale na hosty też czekam na wiosnę
Ciekawa jestem jak te moje nowe nabytki zaprezentują się pierwszy raz od początku u mnie
Przyszły jesienią ładne, wysadzone do doniczek wyglądały długo świeżo, choć nie wszystkie miały dużo odrostów. Zresztą, na co ja nie czekam i na irysy, lilie, liliowce, róże, hosty, przylaszczki, gerania, dyptamy i inne 
Róże różami, ale na hosty też czekam na wiosnę
- Edyta1

- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko, mój ogród nie jest taki mały i jeno duże drzewo na pewno by się w nim zmieściło. Martwią mnie jedynie te płytkie korzenie. Przy ogrodzeniu, od strony sąsiada rośnie brzoza i wysusza u mnie teren w odległości do 10 m od drzewaAtka-a1 pisze: Jeżeli masz mały ogród odradzam - rośnie ogromnyNiestety korzeni się płytko, cała warstwa w zasięgu korony (i jeszcze dalej) jest poprzerastana korzeniami. Bardzo dużo pije wody i wysusza ziemię. Trawa pod nim ledwo dycha i tak naprawdę nie zasługuje na miano trawnika
.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- Atka-a1

Edyto
Nie wiem jak będzie rósł ten z barwnymi liśćmi, ale korzenie będzie miał podobne. Widziałąm gdzieś tulipanowca kolumnowego, może to byłoby rozwiązanie.
Nie wiem jak będzie rósł ten z barwnymi liśćmi, ale korzenie będzie miał podobne. Widziałąm gdzieś tulipanowca kolumnowego, może to byłoby rozwiązanie.
- Edyta1

Tylko kolumnowe niestety są w wersji zielonej. A tego co wiem nie ma kolumnowego 'Aureomarginata'Atka-a1 pisze:Edyto![]()
Pozdrawiam - Edyta
- Atka-a1

Edyto
Na Twoim miejscu mocno bym się zastanowiła nad sadzeniem tak dużego drzewa. Chyba, że może z boku działki?
Ale co na to powiedzą sąsiedzi, jak im świat zasłonisz
Na Twoim miejscu mocno bym się zastanowiła nad sadzeniem tak dużego drzewa. Chyba, że może z boku działki?
- Edyta1

Przemyślę to jeszcze dokładnie, mam całą zimę na podjęcie decyzjiAtka-a1 pisze:Edyto![]()
Pozdrawiam - Edyta
- Atka-a1

Witaj Edyto
zawsze miło jest kogoś zobaczyć u siebie w ogródku.
Dziś nie próżnowałam, pogoda ładna, dość ciepło bo bez wiatru. Zachciało mi się przenieść w inne miejsce kompost
Ale już napełniony został podczas likwidacji drewnianego. Sypałam liście i przesiane resztki grube z kompostownika. Musiałam więc najpierw przesiać kompost z drugiego plastikowego, a potem pusty postawić na nowe miejsce
Potem to już tylko zawartość przenieść do tego na odpowiednim miejscu. Łapy mi odpadają, bo nosiłam w dużej donicy, żeby łatwiej wsypywać
Teraz mam znowu jeden pusty, ale nie miałam siły robić miejsce pod niego - muszę najpierw niewielką stertę kamyków przenieść w inne miejsce.
Na kopczyki róż położyłam pocięte zielone gałęzie, nawet nie dla ochrony przed zimnem, ale przed kotami. Przechodzą przez ogród, a tu nagle się okazało, że mają dużo gościnnych toalet
Świeża, przesiana ziemia aż korci, żeby ją rozgrzebać, albo zagrzebać w niej jakiś grzeszek
Nie godzę się na to, więc poprzykrywałam wychodki
Dziś nie próżnowałam, pogoda ładna, dość ciepło bo bez wiatru. Zachciało mi się przenieść w inne miejsce kompost
Na kopczyki róż położyłam pocięte zielone gałęzie, nawet nie dla ochrony przed zimnem, ale przed kotami. Przechodzą przez ogród, a tu nagle się okazało, że mają dużo gościnnych toalet
- Edyta1

A ja dzisiaj okopczykowałam róże obornikiem krowim. Mam nadzieję, że będzie im ciepło a na wiosnę dostaną od razu papu
. Gdyby parę lat temu powiedział mi ktoś, że będę przerzucać krowie g...
. Co ten ogród robi z ludźmi 
Pozdrawiam - Edyta
- Atka-a1

Edyto
muszę się z Tobą zgodzić, to co najmniej dziwne
I że gnojówka z pokrzyw nie będzie mnie odrzucać
, no może nie aż tak 
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Beatko,wpisuję się do Twojego ogrodu i będę kibicować w ...zakupie róż.Po powrocie przyjdę na spacer do Ciebie 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też walczę z kotami! Paskudy wiecznie włażą, strzykają na iglaki i toalety sobie robią. A teraz nawet na moje ptaki polują
Dzisiaj paskuda przegnałam, aż się za nim kurzyło!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na kopczyki róż położyłam pocięte zielone gałęzie, nawet nie dla ochrony przed zimnem, ale przed kotami. Przechodzą przez ogród, a tu nagle się okazało, że mają dużo gościnnych toalet Świeża, przesiana ziemia aż korci, żeby ją rozgrzebać, albo zagrzebać w niej jakiś grzeszek
Beatko
Wiesz co robię, wtykam różne patyki, podpory do kwiatów pionowo w ziemię. Wtedy koty mi nie wchodzą.
Straszne utrapienie z nimi. Marzy mi się kocimiętka, ale jak wsadzę to podobno wszystkie koty mi przylezą.
- Atka-a1

Aszko witam
, zapraszam jak najczęściej. Na róże wiosenne nie mogę się doczekać
Takasobie witaj
Tak za bardzo to kotów nie gonię, ale też w zeszłym roku oszczykały mi iglaka, tak, że gałązki wycinałam
, za to trochę nornice gonią. Nie zgadzam się tylko na sikanie i k... w kwitaki, a przesiany kompost tak je kusi ... :x
Majko witaj
Też zacznę wtykać patyki, bo nie mam tyle stroiszu. Do kocimiętki będą się złazić i w niej tarzać
Ładna jest, ale ja bym nie sadziła.
Takasobie witaj
Majko witaj