Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
dawidbanan co to za hortensja? pędy jej nie zdrewniały i takie okrycie może nie pomóc, czego oczywiście nie życzę
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zwykła ogrodówka.
Co roku jesienią miała pędy już zdrewniałe, a w tym roku są jeszcze zielone!
Co może być tego przyczyną? Czy da się jeszcze coś zrobić?
Co może być tego przyczyną? Czy da się jeszcze coś zrobić?
Twoja nadopiekuńczość Dawidzie.
Ja radzę nie okrywaj tak długo jak się da. Nie mam ogrodowych, posprawdzaj min temperatury i moja rada to raczej intuicja.
Ja radzę nie okrywaj tak długo jak się da. Nie mam ogrodowych, posprawdzaj min temperatury i moja rada to raczej intuicja.
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że przyczyna leży w tegorocznej jesieni. Wszystkie hortensje pod koniec lata i w początku jesieni zwariowały i zaczęły wytwarzać pąki jak szalone I tak niestety zastały je pierwsze przymrozki, przynajmniej u mnie tak było
Paulina
-
- ---
OK, to czyli jutro ją odkryję..
paola1a wydaje mi się, że niektóre hortensje zaczęły wypuszczać później dodatkowe pędy (i pąki), być może z powodu majowego mrozu, ale u hortensji Dawida wszystkie pędy są zielone /chyba/, na moje oko ona jest nieprzygotowana do zimy.
-
- ---
To co mam ją wykopać? 

Jeżeli pędy jej nie zdrewniały, to może to być jedna z nowszych odmian, u nas nie zimująca i nadaje się tylko do uprawy pojemnikowej.Takie odmiany( są atrakcyjniejsze od starych) niestety są najczęściej teraz w sprzedaży, sprowadzane z Holandii.
Wygląda, że oberwałeś jej zielone jeszcze liście, a to kolejny znak, że nie zimująca.Liście powinny się przebarwić i opaść same, takie hortensje miały nasze babcie.Nie pomoże żadne okrywanie.Wiosną wypuści pędy z odcinków znajdujących się teraz pod korą, ale nie zakwitnie.Ratunkiem są nowe odmiany kwitnące na pędach jednorocznych.
Wygląda, że oberwałeś jej zielone jeszcze liście, a to kolejny znak, że nie zimująca.Liście powinny się przebarwić i opaść same, takie hortensje miały nasze babcie.Nie pomoże żadne okrywanie.Wiosną wypuści pędy z odcinków znajdujących się teraz pod korą, ale nie zakwitnie.Ratunkiem są nowe odmiany kwitnące na pędach jednorocznych.
dlatego selli7 pomyślałam, że Dawid ją przenawoził. Ja radzę odkryć i czekać i sprawdzać prognozę pogody, może gdzieś na boku worek trocin coby w ostatniej chwili zasypać,dawidbanan pisze:To zwykła ogrodówka.
A może selli7 dobrze radzi, sam zrób rachunek sumienia dlaczego tak się stało.
-
- ---
Ale ja tę hortensję mam od 2009r.
Pierwszą zimę przezimowała super i miała kilka kwiatostanów.
Drugiej zimy przemarzły jej pąki kwiatowe i jak widać wypuściła mnóstwo pędów.
Liście robiły się żółte i po przymrozku troszeczkę klapły(te górne łatwo odpadały), a czytałem, że do okrycia musi być bez liści, więc oberwałem je.
8 listopada 2011r:

Pierwszą zimę przezimowała super i miała kilka kwiatostanów.
Drugiej zimy przemarzły jej pąki kwiatowe i jak widać wypuściła mnóstwo pędów.
Liście robiły się żółte i po przymrozku troszeczkę klapły(te górne łatwo odpadały), a czytałem, że do okrycia musi być bez liści, więc oberwałem je.
8 listopada 2011r:

Pewnie pierwszej zimy była mała i cała schowana pod śniegiem, więc to normalne, że przezimowała, bo śnieg chroni najlepiej.Na zdjęciu gdzie jest ogołocona z liści widać, że wszystkie pędy są młode i wyrosły od podstawy, więc wygląda na to, że drugiej zimy przemarzły jednak całe pędy, a odbiła od podstawy.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przypuszczam,że zbyt długo ją nawoziłeś Dawidzie.monika pisze: u hortensji Dawida wszystkie pędy są zielone /chyba/, na moje oko ona jest nieprzygotowana do zimy.
Jej pędy nie zdążyły zdrewnieć mimo wyjątkowo długiej i ciepłej jesieni.
Ostatnie nawożenie należy wykonać najpóźniej pod koniec sierpnia i basta.
Myślę,że ciut przedobrzyłeś

Zdejmij tę włókninę z niej,możesz osłonic pąki kwiatowe jak nadejdą siarczyste mrozy.
Za późno. Ostatnie nawożenie na początku lipca, jeśli już musi być kilka razy nawożona. Wystarczy raz wiosnąKaRo pisze:..Ostatnie nawożenie należy wykonać najpóźniej pod koniec sierpnia ...
-
- ---
Bo ja jak podlewałem rośliny, to wszystkie jednym nawozem i nie patrzyłem czy już ma być koniec
To co teraz zrobić?
Przed zimą to ona na pewno nie zdrewnieje

To co teraz zrobić?
Przed zimą to ona na pewno nie zdrewnieje

-
- ---
Tak ta hortensja kwitła: