Piękno, radość życia a wykreowane sztucznie potrzeby.

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zakładam wątek jako kontynuację myśli z innego wątku , gdzie tego typu dyskusja "nie za bardzo pasowała"

Zachęcam Państwa do przemyśleń i dzielenia się nimi.

:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Re: Piękno, radość życia a wykreowane sztucznie potrzeby.

Post »

2 posty - myśli , które doprowadziły do pomysłu na ten wątek i są ziarnem do podlewania w naszym Ogródku :D
empuza pisze:Wkurza mnie ta diabelna komercja i to, że wszystkie sklepy i sklepiki zawalone są po sufit zabawkami z górnej półki.
Czy w tym kraju ktoś zauważa ludzi mniej zamożnych, którzy też chadzają po zakupy? :twisted:
Ma prawo wkurzać, mnie też wkurza wiele aspektów komercji i manipulacji zachowaniami ludzi.
Wielu z nas często niechcący chłonie przekazy zaprojektowane przez grupy specjalistów"

a tu moja myśl , którą chciałbym się podzielić z Wami, przekopiowując do tego wątku by dyskusja miała chęć chcieć...
Administrator pisze:Sądzę, że tak.
Wielu zauważa..... choćby wielu z naszego Forum i z naszego otoczenia.
Bardzo wiele zależy gdzie kierujemy swój czas, komu go poświęcamy i czego oczekujemy.
Jeśli damy się "omamić" i wmówić sobie (media) iż tylko drogie prezenty/najdroższe, będą dobre/najlepsze np dla naszych pociech / partnerów,
możemy z tej zawężającej się drogi nie zawrócić nigdy (nigdy nie poznać radości innego typu... ) napędzając coraz to większe wymagania i potrzeby (eskalacja "sztucznych potrzeb" , kreowanych przez komercję i świat celowo, dla zysku).

Inny wątek potrzeba byłoby utworzyć ... wymaga to rozwinięcia myśli, nie chcę się tu mądrzyć i marudzić.
Co dobre i dające trwałą radość wewnętrzną sami sobie tu dopowiedzmy

Celowo założyłem drugi wątek "co nas cieszy".. Skupianie się na smutkach i porażkach wzmacnia ból. Życie w spokoju i radości wewnętrznej jest TRWAŁE.
Pozdrawiam
Hasło tygodnia , może roku, a u mnie jedno z haseł mojego życia: "Nic w życiu nie jest przypadkowe"
Głęboko w to wierzę, abstrahując od wiary w innym sensie.

PS. Dziękuję empuzie za post który wywołał we mnie wiele reakcji i przemyśleń. Dziękuję.
Możemy rozmawiać na naszym Forum o życiu całkiem serio, jeśli ktoś z Państwa czuje , że chciałby, zapraszam do dzielenia się swoimi myślami...
;:167

.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Bardzo dobry pomysł z "tym wątkiem" - na pewno zabiorę głos, ale muszę jeszcze przemyśleć i dojrzeć do wypowiedzi....temat mam ;:108
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

W jednej z książek Małgorzata Musierowicz napisała (cyt. z pamięci), że kiedyś wymyślano rzeczy, żeby zaspokoić potrzeby, dzisiaj wymyśla się potrzeby, aby sprzedać rzeczy.
Media i obecna na każdym kroku reklama głównie kreują potrzeby, wmawiają, że szczęśliwy człowiek, to człowiek posiadający (tutaj można wpisać całą listę dóbr, które musisz koniecznie mieć). Lansowany jest kult młodości, szczupłości, posiadania, wiecznej radości. Człowiek stary nie ma racji bytu, nie pasuje do świata z reklam. Co najwyżej może zareklamować klej do protez i środki na bolące stawy.
A czy sztuczny uśmiech niemal na trwale przyklejony do twarzy określa człowieka szczęśliwego? Czy człowiek szczęśliwy musi mieć najmodniejsze ciuchy, nowy model samochodu, najnowszą komórkę, telewizor, nową/nowego partnera, nie może odczuwać bólu, smutku, być w rozpaczy, cierpieć?
Radość życia, jego piękno pochodzi głównie z nas, z wnętrza człowieka. To cenna umiejętność cieszyć się z rzeczy małych, dostrzegać piękno natury, wzruszać się oglądając dzieła sztuki, cieszyć się z bycia z innymi ludźmi.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Temat niczym rzeka. :roll:
Ale ja myślę po prostu , że być nie znaczy tylko mieć!
Może również znaczyć posiadać , pielęgnować , szanować , dążyć , i niekoniecznie do wszelkich materialnych dóbr.
Może znaczyć również kochać i być kochanym , rozumieć , dostrzegać , wybaczać , tolerować , być przyjacielem i mieć przyjaciół.
Może oznaczać jeszcze wiele , wiele innych słów.
Myślę , że dzisiejsze rozwojowe czasy , kształtują w pewien sposób chorą rzeczywistość w ludziach.
Bo czy żeby być naprawdę szczęśliwa , muszę mieć w pasie 50- góra 60cm. jak modelki pokazywane w tv?
Mogę , pewnie , reklamowane środki na odchudzanie , skutecznie pomogą mi , diety cud zabiorą w mig to co niepotrzebne , siłownie wspaniale mnie wyrzeźbią , a kremy i balsamy , wygładzą to co pozostanie mi.
Ale czy to znaczy że będę lepsza?
Czy to znaczy że będę szczęśliwsza , patrząc na innych wcinających pyszne ciacho i mających w pasie 102, siedząc z pełnym parującej pysznej dietki cud , kubeczkiem w dłoni .
Czy żeby mój syn był szczęśliwy musi na sobie mieć markowy ciuch , a może najnowszy model komórki pomoże mu w tym ?
Pewnie tak , bo jak rozwalić bluzę przy ćwiczeniach skoków przez płot , lub wypadzie z kolegami na ryby, to tylko markową ,
a jak dostać w łeb od złodzieja telefonów ,
to dumę trzeba w sobie mieć że nasz najlepszy w okolicy był.
A Ema zapewne najnowsze BMW by uszczęśliwiło.
Tylko do czasu postoju , bo przy pierwszym tankowaniu , lub lekkiej awarii trafił by go sz..g.
Noo chyba że , oddałby się całkowicie pracy , porzucając wszystkich i wszystko ,
i celując w pełni bogactwa cel.
Możemy i powinniśmy dążyć , do polepszenia sobie bytu , ale w granicy zdrowego rozsądku , i nie za każdą cenę.
Ja też duuużo chciałabym , chciałabym mieć dużo większy dom, co nie znaczy że nie kocham mojego i nie jestem szczęśliwa że go mam.
Chciałabym wakacje spędzać w ciepłych krajach , ale gdy grzebię w mojej ogrodowej ziemi ,
mam mineralnej zapas w piwnicy , i obok siebie zrzędzącą rodzinkę , nic więcej do szczęścia nie trzeba mi.
Chciałabym móc pójść do pierwszego lepszego sklepu ogrodniczego i kupować co chcę , ale czy nadal miałabym wtedy co chcieć?
Czasem zamiast , wystarczy mi pomarzyć , i móc potem wrócić z tych marzeń do rzeczywistości swej.
Myślę , że można być szczęśliwym w pełni nie mając wszystkiego , i można nieszczęśliwym być , dążąc do wszystkiego lub mając to.
A to jak będziemy żyć , i co będzie naprawdę cieszyć nas , zależy od nas samych i naszego sumienia. :wink:

Bo choć dziś światem rządzą pieniądze , to jednak człowiek stworzył je ,
i to on powinien rozsądek w ich zdobywaniu , i wydawaniu mieć.
Więc powiem szczerze , reklamy , sztuczne podkręcanie do pewnego poziomu , i inne cudne dzisiejszej rzeczywistości dodatki ,nie ruszają mnie , mogę przy nich nawet stać . :lol:

A , i jeszcze jedno , zastanawia mnie , czy my czasem zbyt szybko nie ewoluujemy , jako gatunek oczywiście .
Zwierzęta chyba nie mają tak , bo mojego psa pod choinkę cieszyła , cieszy i rękę oddam , cieszyć będzie nawet za kilka lat zwykła kość! No chyba , że z zębami będzie miała kiepsko , ale i tak pewnie nie będzie chciała oddać jej.
A nam powoli wciąż czegoś innego , niedościgłego brak. :roll:

empuza napisał(a):
Wkurza mnie ta diabelna komercja i to, że wszystkie sklepy i sklepiki zawalone są po sufit zabawkami z górnej półki.
Czy w tym kraju ktoś zauważa ludzi mniej zamożnych, którzy też chadzają po zakupy? :twisted:
Ps. Aga Chińczycy , Koreańczycy , Rumuni , i Rosjanie czasem też! ;:224
No i niekiedy sklepy , gdzie pisze wysprzedaż ,posezonowa obniżka , lub likwidacja! :roll:
Toż to już raj! :;230
A do reszty dumnie wchodź , wybieraj , przebieraj , marudź ile wlezie i dość głośno bądź ,
by ci inni widzieli Cię , no i zatrudnieni w nich by wypłaty dalej mieli! :lol:
I jeśli zupełnie przypadkowo znajdziesz coś made in Poland , to od razu sfoć!
A ogólnie?
Kichaj tą komercję , Ty sama najpiękniejsze umiesz stworzyć , wiem! :wink:
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cytat:....." Więc powiem szczerze , reklamy , sztuczne podkręcanie do pewnego poziomu , i inne cudne dzisiejszej rzeczywistości dodatki ,nie ruszają mnie , mogę przy nich nawet stać . :lol:
A , i jeszcze jedno , zastanawia mnie , czy my czasem zbyt szybko nie ewoluujemy , jako gatunek oczywiście .
Zwierzęta chyba nie mają tak , bo mojego psa pod choinkę cieszyła , cieszy i rękę oddam , cieszyć będzie nawet za kilka lat zwykła kość! No chyba , że z zębami będzie miała kiepsko , ale i tak pewnie nie będzie chciała oddać jej.
A nam powoli wciąż czegoś innego , niedościgłego brak. :roll: ".........

babuchno,masz rację i trzeżwe spojrzenie.....popatrz - kto teraz zachwyca się nasturcją, maciejką,malwą ....tu teraz królują "japońce",wszelkie " egzotyki" ,gruszki na wierzbie, itp.....
Niektóre reklamy na Allegro ,czy u producentów roślin,są nie do podrobienia..............z oferowanych nasionek za 2 lata ma wyrosnąc "baobab",być może sa tacy,którzy w to wierzą.... :;230 :;230 :;230
Mnie nie ruszaja reklamy w Galeriach ,ani " cudownych ,nadzwyczajnych "roślin , patrzę na nie ,a ich treść i przesłanie traktuję z przymrużeniem oka ... ,dobrze się przy tym bawiąc..... :heja
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Lodziu , bo i tak powinno być. Powinniśmy się bawić i patrzeć lekko z boku ,na ten zakręcony w swoim rytmie świat .
Szkoda mi tylko tych , którzy gonią to niedościgłe , i którzy za nic nie umieją pojąć , że niedościgłego nigdy nie da złapać się.
Kręcą się więc niczym te chomiki w karuzeli komercji , sztucznych wartości , i pomału dostają zawrotów głowy ,
a sponad tej karuzeli , z góry , z uśmiechniętą gębą , spoglądają na nich wynalazcy lepszego ,
i cieszą się , bo dzięki mało mądrym chomikom , oni mają ! :wink:
Więc jak gonić , to to co przed nami na wyciągnięcie ręki dostępne jest , i bez zadyszki na pierwszym biegu dopaść idzie.
Bo jeśli ktoś nie jest z królewskiego rodu , nie jest szefem rządu , lub rządzącym choć ,
nie ma milionów w akcjach , i nie ma milionerów w rodzinie , na giełdzie nie gra też ,
, i nie potrafi biedak oszukiwać lub kraść ,
to wyżej tyłka z reguły nie podskoczy i tak. :roll:
Więc i szczęście musi dostrzec raczej te które wokół siebie ,
a nie na przecudnej reklamie ma! :wink:
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ajajaj!! Adminie założyłeś wątek, którego tytuł sugeruje mi szukanie pomocy ankieterskiej lub pracy autorskiej badającej ludzkie reakcje. A tak na serio nie wiem co tu napisać. Czytałam poprzednie wypowiedzi i zgadzam się z nimi. Co więcej nie wiem, co można jeszcze dopowiedzieć!
Piękno, radość życia ? to chyba pułap marzeń każdego człowieka, a sztuczne potrzeby ?.hmmmm.
To chyba coś o czym śni wielu nie rozumiejąc o co chodzi. Temat może być rzeką lub strumyczkiem. Telewizyjne reklamy mamią wielu ale myślę, że coraz mniej osób się ?nabiera?.
Co jest sztuczną potrzebą? Jak rozpoznać pragnienie mieć czegoś od sztucznej potrzeby?
Nie wiem!!!!! Podpowiedz!
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to sztuczna potrzeba?
Prosty przykład:kampania antycellulitowa.
Kobiety od zawsze miały cellulit i nikomu to nie przeszkadzało,jednak świat dąży do perfekcji i pojawił się ktoś,komu zaczęło to przeszkadzać i umiejętnie zasiał tę niechęć wśród kobiet,wmawiając nam,że cellulit to niemal choroba i koniecznie trzeba się z niego wyleczyć,jednocześnie podsuwając wszelakiej maści specyfiki anty.
I tak my ubolewamy nad naszym cellulitem,a mężczyźni nawet nie wiedzą co to :;230
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może zostawmy........."wykreowane sztucznie potrzeby" - cieszmy sie drobiazgami......czy, to jest możliwe,że więcej nas wkurza niż cieszy :?: :?: :?:
Wczoraj z córką i zieciem ,byliśmy na reklamowanym polskim filmie "Listy do M" ,po "trudach" dnia codziennego,super odskocznia,relaks .....a w czasie seansu...były momenty niekontrolowanego śmiechu......
Radość,ze wspólnego wyjścia i bycia razem - bywa bezcenna........ ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”