Moje zielone nieszczęścia - anoli

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam nadzieję wobec tego, że zimą coś sobie upatrzysz :D :lol:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszędzie wrą porządki, więc i ja zaczynam parapetowy rachunek sumienia:
- padły dwie sadzonki aloesa drzewiastego
- dogorywają dwie sadzonki wilczomlecza
- odszedł w niepamięć listek skrętnika
- mój pierwszy hibiskus kończy się niepowodzeniem
- na 5 nasion palmy królewskiej wschodzi zaledwie jedno
- dwa benki łysieją na potęgę
- gałązki benków definitywnie powędrowały do kosza
- nasionka trawy cytrynowej powiedziały mi zdecydowane nie; to samo nasionka koleusa

na razie tyle sprawdziłam, przede mną kolejne parapety :?
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Anolka nie wierzę,że same niepowodzenia u Ciebie,widziałam szczawik,nowego listka u monstki...na pewno jest tego jeszcze więcej :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko, mordka do góry! Benki się pozbierają, sama zobaczysz. Aloesa Ci załatwimy, hibiskusa też, koleusów również na forum nie brakuje :) Jeszcze tylko napisz, o jakiego wilczomlecza chodzi, a też coś się znajdzie w jego miejsce :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie same, ale przeważają te dobre strony :? To tylko porządki na jednym parapecie. Chcę wszystko ogarnąć :roll: Troszkę to zajmie. "Wyspowiadam" się też z "powodzeń" :wink: Dzięki, że mnie pocieszasz :D

Wolczomlecze lśniące zamordowałam -one mnie chyba nie lubią. Miałam kiedyś dużego przez pięć lat, potem sybko zabrał się z tego świata. Teraz sadzoneczki :? Może czeka je czarna lista jak hedery? Jesteś Karinko kochana, i we wszystkim znajdujesz pozytywy,podziwiam Cię za tą cechę :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Anoli ja to aż się boję robić listę, na pewno 2 rośliny mi padły przez zimę, reszcie nie przyglądam się aż tak bardzo bo nie chcę zobaczyć nic złego. Tak tylko z daleko podziwiam. Z bliska tylko te z maluszkami :D
Odnosnie fikusów, to próbowałam ukorzeniać fikusa wierzbolistnego już 3 razy, i niestety bez powodzenia :( Mojej koleżance w końcu się udało więc dałam jej gałązki i powiedziałam żeby się postarała :D Może gałązki miały lepsze warunki u niej? No ale trzymam kciuki żeby puściły korzonki. U siebie mam znowu gałązki benjaminka, ale coś mi nie wychodzi, zmieniam codziennie wodę, a one tak jakby się w niej psuły, nie mam zielonego pojęcia dlaczego, gdyż wcześniej tak je ukorzeniałam z powodzeniem. Te fikusy to w ogóle jakieś takie kapryśne są :evil:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kapryśne strasznie. A że są teoretycznie mojego m. to ciągle ma pretensje, że źle o nie dbam. (ale sam o nie dbeć nie chce) On myśli, że jak sobie zażyczy to ja mu wyczaruje i w tydzień dorosną do sufitu będą piękne i błyszczące :twisted:
Naszło mnie na pierwsze porządki wiosenn wśród roślinek. Trochę załamujące, ale cóż. Najbardziej zmartwiło mnie chyba to,że marniej hibek. Jak go dostałam wyglądał tak dorodnie :?
Oczywiście, to że mu palmy nie wzeszły to też moja zasługa - nie wiem, co on myśli, że ja uroki na nie rzucam?!
- ostatni daktylek jest martwy - uchyliłam torebkę i smrodek mnie mało nie powalił :evil:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Anolka,jeśli tylko szeflerka się ukorzeni,to dostaniesz ją ode mnie,hibka również...nic się nie martw,będzie dobrze ;:168
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane jesteście Wszystkie, ale chyba muszę sobie pobiadolić, po tych stratach :wink: Bardzo mnie podnosicie na duchu.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

I daktylki też jeszcze raz spróbujesz :) a tutaj mój http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 644#261644

Ja swoje najpierw moczyłam w ciepłej wodzie przez 24 godziny a potem w piasek i podlewam co jakiś czas, kiedyś też tak robiłam dlatego teraz też korzystam wg starego sposobu. Aha i nie nakrywam folią.
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

anoli pisze: Oczywiście, to że mu palmy nie wzeszły to też moja zasługa - nie wiem, co on myśli, że ja uroki na nie rzucam?!
- ostatni daktylek jest martwy - uchyliłam torebkę i smrodek mnie mało nie powalił :evil:
Powiedz mu, że zakwaszasz również mleko 8)
Anoli - czymże ja Cię wspomóc mogę :?: 8)
Pozdrawiam - Justyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wypatrzyłam Twojego daktylka chwilkę wcześniej. Wypróbuję Twoją metodę bardzo chętnie. :D Dziękuję :D
Jesteście tak Kochane, że mi się mordka cieszy do monitora. Już mi lepiej, już nie marudzę. A z tym mlekiem, to pewnie by nie wątpił....
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

anoli pisze:Już wypatrzyłam Twojego daktylka chwilkę wcześniej. Wypróbuję Twoją metodę bardzo chętnie. :D Dziękuję :D
Jesteście tak Kochane, że mi się mordka cieszy do monitora. Już mi lepiej, już nie marudzę. A z tym mlekiem, to pewnie by nie wątpił....
Dobra, wstrzymam się do "po świętach" jak już wrócę z "jaskini bestii"z łupem, i wtedy Ci hurtem spakuję i wyślę - już mam takie fajne pudło naszykowane ;:183
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, każde odwiedziny są dla mnie pocieszeniem :D Właściwie nie wszystkie naraz, dziś wszystkiemu przyjrzałam się dokładnie - taki przed świąteczny przegląd. Moje ofiary to głównie sadzonki :? Tylko duży hibek nie wiem czemu :cry: Ale wierzę w niego, musi się jeszcze pozbierać - w akcie desperacji zmieniłam mu miejsce postoju. Siedzi teraz pod palmą, a tak dobrze to nawet ja nie mam, więc musi się gadzina pozbierać. Troszkę się boję dalszego przeglądu, ale cóż trzeba działać. ;:134

Poradźcie! Proszę! Walczę różnymi metodami z małymi paskódnymi muszkami - ziemiórkami (chyba) - ale jak się ich pozbyć skutecznie - pewnie one są przyczyną niektórych zgonów. Co robić? ;:16
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

A ja żałuje, że roślinki jakie Ci wysłałam zginęły... to pierwsza przesyłka ją mi poczta zgubiła, zawsze dochodziły choć i po 10 dniach...

Ja beniaminy zawsze ukorzeniam pod szkłem i go nie zdejmuje do czasy aż puści nowy listek, no i muszę przyznać, że świetnie mi się ukorzeniają :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”