Jak zabezpieczacie trawy przed zimą?
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak zabezpieczacie trawy przed zimą?
Czy ktoś może opisać w jaki sposób zabezpieczać trawy na zimę?
Szczególnie w pierwszym roku.
Ja swoje związałem a planuje jeszcze owinąć je agrowłókniną lub zrobić konstrukcje i ją owinąć tkaniną.
Szczególnie w pierwszym roku.
Ja swoje związałem a planuje jeszcze owinąć je agrowłókniną lub zrobić konstrukcje i ją owinąć tkaniną.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: Jak zabezpieczacie trawy przed zimą?
A o jakie dokładnie chodzi Ci trawy?
Chodzi mi oczywiście o nazwy
Owinięcie włókniną nic nie da, bo źdźbła zamierają zimą, to nie ma co je osłaniać..
Wiosną przecież i tak je się ścina.
Radzę zrobić kopczyk z kory
Chodzi mi oczywiście o nazwy

Owinięcie włókniną nic nie da, bo źdźbła zamierają zimą, to nie ma co je osłaniać..
Wiosną przecież i tak je się ścina.
Radzę zrobić kopczyk z kory

Niezimotrwałych nie ma sensu zabezpieczać, to nic nie daje.Inne młode w 1 roku np. pennisetum , czy miskanty zabezpieczałam w ten sposób, że wokół nasady robiłam okrywę np. ze ściętych marcinków, które obłożyłam jeszcze jakimiś gałązkami iglaków pochodzącymi z przycinki.Na inne trawy, które wiosną wybijają z ziemi np. Red Baron czy proso rózgowate kładę trochę gałązek, jeśli mam, a jak nie to nic.Teraz wyrośniętych niczym nie zabezpieczam.Żadnej włókniny na trawach! Zrobiłam tak tylko raz i wiosną na pennisetum była czarna pleśń
Po co te konstrukcje, mróz i tak bez problemu sobie tam wejdzie.
Znacznie lepiej nic nie dawać, poradzą sobie gdy będzie śnieg.Jak nie przykryje, można nasypać na kępę gdy śnieg jest jeszcze puszysty.Często tak robię np. z wrzosami i wrzoścami.

Znacznie lepiej nic nie dawać, poradzą sobie gdy będzie śnieg.Jak nie przykryje, można nasypać na kępę gdy śnieg jest jeszcze puszysty.Często tak robię np. z wrzosami i wrzoścami.
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Mam kilka miskantów m.innymi zebrinys, rozplence,smmerfeder silberfeder, red barony i kilka innych
Teraz ich liście związałem razem parcianym sznurkiem
To samo zrobiłem z Trawą pampasową, na niej chce zrobić konstrukcje i ją owinąć agrowłokniną.
Teraz ich liście związałem razem parcianym sznurkiem
To samo zrobiłem z Trawą pampasową, na niej chce zrobić konstrukcje i ją owinąć agrowłokniną.
Miskanty związuję (szczególnie wyższe odmiany), ale tylko po to by wiatr ich nie rozwalał, inaczej mam liście wiosną w całym ogrodzie.
Pampasówki nie mam i nigdy nie miałam, ale poszukaj w wyszukiwarce.Wpisz 'trawa pampasowa', jest obszerny wątek, o zabezpieczaniu też.
Z pampasową są problemy mimo zabezpieczania, ponieważ jako, że pochodzi z cieplejszego klimatu długo jesienią wegetuje.
Pampasówki nie mam i nigdy nie miałam, ale poszukaj w wyszukiwarce.Wpisz 'trawa pampasowa', jest obszerny wątek, o zabezpieczaniu też.
Z pampasową są problemy mimo zabezpieczania, ponieważ jako, że pochodzi z cieplejszego klimatu długo jesienią wegetuje.
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Faktycznie Pampasowa cały czas jest żywo-zielona
Nieco ją "skundliłem"

Tak prezentują się pozostałe trawy:

Nieco ją "skundliłem"

Tak prezentują się pozostałe trawy:

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoich Miskantów w ogóle nie zabezpieczam na zimę, uwielbiam patrzeć jak podczas mrozu na ich źdźbłach mróz tworzy prześliczne formy ...
Przewiązanie wysokiego miskanta powrósłem (ja robię z kilku skręconych pędów ) dodaje uroku, nie przeszkadza w podziwianiu zimowego uroku, a obfitszy śnieg tak szybko związanych pędów nie przygina do ziemi
Robię to gdy kępa już wyschnie i jest lżejsza.

- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje rady, koncepcje i pomysły na zadane pytanie są tutaj: http://www.ogrodytraw.eu/download/Upraw ... 20traw.pdf
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach