Też jestem laik, mam tylko ogólne wiadomości o kaktusach
Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
No nie, niestety; jak się nazywa dowiedziałem się od @wojtek9 dopiero. Ale że niełatwy w hodowli łatwo wywnioskować z jego popularności na parapetach a nawet w kwiaciarniach, rzadko spotykany. A u Ciebie @KaRo miła zakwitł, stąd moje pytanie o szczegóły uprawy, jak go pielęgnujesz, w jakich warunkach rośnie itp.
pozdrawiam pithal
Może nie aż tak żadka, jak myślałem, jednak trudno ją spotkać u ludzi (może nieumiejętna opieka szybko je eliminuje z parapetów). Zaliczana jest do tropikalnych sukulentów choć wyróżniono oddzielną rodzinę. Oto co google mówią o uprawie
(strona http://www.kaktusy.interkar.pl/uprawa.html)
"Przypołudniki - Mesembryanthemaceae
Większość roślin występuje na kontynencie afrykańskim, należą do nich takie rodzaje jak Lithops, Conophytum tzw. "żywe kamienie" oraz Delosperma, Trichodiadema, Faucaria, Pleiospilos, Aloinopsis itp.
WYMAGANIA: Dużo słońca i ciepła. Podlewanie w małych dawkach w miesiącach III-V i X-XI. Obfitsze podlewanie od połowy V do końca IX, kiedy mają swój intensywny okres wzrostu. W pozostałe miesiące wymagają okresu spoczynku i w tym czasie ich nie podlewamy utrzymując temperaturę w granicach 10÷12°C. "
Możesz być dumna ze swojej Faucarii.
Gratuluję
(strona http://www.kaktusy.interkar.pl/uprawa.html)
"Przypołudniki - Mesembryanthemaceae
Większość roślin występuje na kontynencie afrykańskim, należą do nich takie rodzaje jak Lithops, Conophytum tzw. "żywe kamienie" oraz Delosperma, Trichodiadema, Faucaria, Pleiospilos, Aloinopsis itp.
WYMAGANIA: Dużo słońca i ciepła. Podlewanie w małych dawkach w miesiącach III-V i X-XI. Obfitsze podlewanie od połowy V do końca IX, kiedy mają swój intensywny okres wzrostu. W pozostałe miesiące wymagają okresu spoczynku i w tym czasie ich nie podlewamy utrzymując temperaturę w granicach 10÷12°C. "
Możesz być dumna ze swojej Faucarii.
Gratuluję
pozdrawiam pithal
- Admin_(do2007r.)
- ---
- Od: 19 maja 2005, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Qrczę 
....jak to urosło takie ładne i kolorowe
....jak to urosło takie ładne i kolorowe
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusami od małego zajmował się mój ojciec do dzisiaj pozostała mu bardzo spora kolekcja . Przekazał mi w genach pociąg do tych wspaniałych roślin , zresztą tak samo było z innymi roślinami
Wracając jednak do pierwszego kaktusa KaRo to przypuszczam, że jest to Faucaria Tigrina - nazywana także przez wielu kaktusiarzy "Lwia paszcza" Nie chce psuć Twojej radości ale to że wydał kwiaty to nic szczególnego ponieważ w odróżnieniu od niektórych gatunków które kwitną nawet po 50 latach ten kwitnie już po ok. 3 ...
załączam zdjęcie dla porównania / pozdrawiam

Wracając jednak do pierwszego kaktusa KaRo to przypuszczam, że jest to Faucaria Tigrina - nazywana także przez wielu kaktusiarzy "Lwia paszcza" Nie chce psuć Twojej radości ale to że wydał kwiaty to nic szczególnego ponieważ w odróżnieniu od niektórych gatunków które kwitną nawet po 50 latach ten kwitnie już po ok. 3 ...
załączam zdjęcie dla porównania / pozdrawiam

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moją radość budzi fakt,że coś u mnie zakwitło z tego zbioru. Tylko to,gatunek nie gra roli.,bo ja jestem wielkim laikiem,ten zbiór ma zaledwie 2 sezony,poza gruboszem i wilczomleczem.Naewt olbrzymia agawa mi zmarzła w ubiegłą zime,bo nie było gdzie jej dobrze przechować.Po prostu polubiłam te kolekcje i już.
Niczym, mnie nie zmartwiłeś,a na wszelkie uwagi sugestie jestem baaaaardzo otwarta.

Niczym, mnie nie zmartwiłeś,a na wszelkie uwagi sugestie jestem baaaaardzo otwarta.